Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Λαγκάρντ: «Η παγκόσμια οικονομία παραμένει υποτονική»

Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει την αργή πορεία της, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι «η παγκόσμια προοπτική παραμένει υποτονική σήμερα, αν και σε πολλές οικονομίες, βλέπουμε σημάδια ελπίδας».
Αναφερόμενη στην έναρξη της κρίσης, το 2008, η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού παρατήρησε ότι «πέντε χρόνια μετά, το ταξίδι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και η ομίχλη της κρίσης παραμένει».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, αν το Κογκρέσο αποτύχει τελικά να αυξήσει το δημόσιο χρέος το οποίο φτάνει στο ανώτατο όριο του στις 17 Οκτωβρίου.
«Εν μέσω αυτής της μεγάλης δημοσιονομικής πρόκλησης ... η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα επί του προϋπολογισμού, πάνω από το ανώτατο όριο του χρέους, δεν βοηθάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης ήταν κάτι αρκετά κακό, αλλά η αποτυχία να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους θα ήταν πολύ χειρότερη και θα μπορούσε να βλάψει πολύ σοβαρά όχι μόνο την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η αμερικανική οικονομία, παρά το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο, είναι το προφανέστερο παράδειγμα ανάκαμψης στις πλούσιες χώρες.
Για την Ιαπωνία η κ. Λαγκάρντ «είδε» λόγους αισιοδοξίας μετά από δύο δεκαετίες στασιμότητας, μετά τις επιθετικές πολιτικές τόνωσης της οικονομίας.
«Αλλά», πρόσθεσε, «το χρέος της χώρας προσεγγίζει το 250% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και η κυβέρνηση χρειάζεται νέα φορολογικά έσοδα και μεταρρυθμίσεις σε μια ταχέως γηράσκουσα κοινωνία».
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η επικεφλής του ΔΝΤ είπε ότι η «συνολική και συντονισμένη» μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και των προϊόντων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ.

ΤΟ ΒΗΜΑ