Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αντιμέτωποι με το μυστήριο της Κέρου οι αρχαιολόγοι

Συμπόσιο με τίτλο «1963-2013: Πενήντα χρόνια συστηματικών ερευνών στην Κέρο» έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την έναρξη της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο νησί, όπου το καλοκαίρι του 1963 διαπιστώθηκε εκτεταμένη αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα.

Συμμετείχαν πολλοί εξαίρετοι επιστήμονες που μίλησαν για τις εκπληκτικές εμπειρίες τους και τις πολυετείς έρευνές τους στο νησί αλλά και για μια σειρά ερωτημάτων που γεννήθηκαν ήδη από τα πρώτα χρόνια:
Ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξης των εκατοντάδων σπασμένων λίθινων αγγείων και ειδωλίων που βρέθηκαν στο ακρωτήρι Κάβο της Κέρου, απέναντι από το νησάκι Δασκαλιό;
Από πού προέρχονταν καθώς, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν ούτε αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλίας αλλά ούτε και μέρος ενός νεκροταφείου, όπου είθισται να εμφανίζονται τέτοια ευρήματα;
Γιατί τα θραύσματα είχαν σπάσει αλλού και όχι στον Κάβο, όπου εντοπίστηκαν κατά κόρον;
Γιατί όλα κατέληγαν εκεί και όχι στο Δασκαλιό, όπου δεν βρέθηκε σχεδόν κανένα κανονικό κυκλαδικό ειδώλιο;

«Χάρη στην ικανότητα του Κόλιν Ρένφριου να ερμηνεύει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα κομμάτια του παζλ μπήκαν επιτέλους στη θέση τους και το αίνιγμα βρήκε τη λύση του. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα των ανασκαφών 2006-2008, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, τη συνεργασία της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη διεύθυνση του καθηγητή του Cambridge Colin Renfrew, ο Κάβος ήταν κατά την πρωτοκυκλαδική εποχή (μέσα περίπου της 3ης χιλιετίας π. Χ.) ιερός χώρος, όπου γινόταν τελετουργική απόθεση ιερών αντικειμένων τα οποία είχαν σπάσει αλλού και έφτασαν εκεί ίσως υπό τον τύπο προσκυνήματος», ανέφερε ο καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος, που μίλησε για το αίνιγμα, αλλά και για τις έρευνες που οδηγούν σταδιακά στη λύση του.

«Οι έρευνες το 2006 επικεντρώθηκαν στο παρθένο νότιο τμήμα της περιοχής ειδικής απόθεσης, σε τμήμα του χώρου όπου δεν είχε ανασκαφεί ούτε πειραχτεί από τους αρχαιοκάπηλους. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Μέσα στα σκάμματα βρέθηκαν πάνω από 700-800 σπασμένα ειδώλια και λίθινα αγγεία, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε λάκκους ή σε κοιλότητες στην επιφάνεια του εδάφους. Τα κομμάτια αυτά προστέθηκαν στα ήδη εκατοντάδες ευρημάτων των παλαιότερων ερευνών, νομίμων και μη. Έχουμε δηλαδή εδώ τον μεγαλύτερο αριθμό κυκλαδικών ειδωλίων από όλες τις Κυκλάδες», συμπλήρωσε ο κ.Κοσμόπουλος.
Ο ίδιος ο κ.Renfrew σημείωσε ότι «η συζήτηση για την Κέρο δεν έχει τελειώσει. Στο τέλος της βραδιάς μου φαίνεται θα έχετε την εντύπωση ότι δεν έχουμε μάθει ακόμα αρκετά για το νησί, όμως ελπίζω ότι σε ορισμένα χρόνια θα καταλάβουμε καλύτερα τι ήταν αυτό το μυστικό».

Πηγή: ΑΜΠΕ