Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Οι... πατρίκιοι κι οι πληβείοι του ασφαλιστικού

Της Ρούλας Σαλούρου


Τεράστιες διακυμάνσεις, ενδεικτικές των συνεπειών από τις οριζόντιες περικοπές που εφαρμόστηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις τα τελευταία Μνημονιακά χρόνια παρουσιάζουν οι συντάξεις από ταμείο σε ταμείο.

Συνταξιούχοι αγρότες, πρώην μισθωτοί και πρώην αυτοκινητιστές είναι τα μεγαλύτερα θύματα των ανισοτήτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που διαιωνίζονται από ταμείο σε ταμείο, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών οι οποίοι το μόνο που κατάφεραν είναι να αφήσουν το ονοματάκι τους δίπλα σε κάθε ασφαλιστικό νόμο που πέρασαν... Αντίστοιχα, ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και το πρώην ΤΕΒΕ αποτελούν τους... προνομιούχους του συστήματος, οι οποίοι θα υποστούν και τις επόμενες μειώσεις, όπως άλλωστε τις φωτογράφισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Σήμερα, το Capital.gr παρουσιάζει τους κατά Στουρνάρα πατρίκιους και πληβείους των ασφαλιστικών ταμείων. Η... ακτινογραφία των παροχών του συστήματος εκτός από το ότι καταγράφει ένα κατακερματισμένο σύστημα με χαμηλές στην πλειοψηφία τους συντάξεις, που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, μετά από 35 και πλέον χρόνια δουλειάς, φωτογραφίζει και τις προθέσεις της κυβέρνησης στην επιδίωξη να μειώσει τα έξοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Φωτογραφίζει δηλαδή τις επερχόμενες περικοπές, αφού στο επίπεδο των εσόδων δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, εάν η αγορά δεν αποκτήσει ρευστότητα.

Δείχνει επίσης, την ανισότητα όχι μόνο από ταμείο σε ταμείο αλλά και μέσα στο ίδιο ταμείο, αφού οι συγχωνεύσεις εφαρμόστηκαν με μόνο στόχο την όποια μείωση λειτουργικών εξόδων, χωρίς ενιαιοποίηση όρων και προϋποθέσεων λήψης σύνταξης.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η χθεσινή ρήση του υπουργού Οικονομικών κατά την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη», ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Έτσι, παρατηρεί κανείς αποκλίσεις μεταξύ της μέσης σύνταξης του ΟΓΑ, που μικτά, δεν ξεπερνά τα 435,12 ευρώ το μήνα και του Δημοσίου, με μέση σύνταξη 1.009,52 ευρώ το μήνα μικτά. Αλλά και μέσα στο ΙΚΑ, μεταξύ της μέσης σύνταξης των 640,06 ευρώ και των 1.230,29 ευρώ το μήνα, που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ που πλέον αποτελεί κλάδο του ταμείου των μισθωτών.

Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία του μηνιαίου δελτίου Ήλιος που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στον μήνα Σεπτέμβριο. Παρά την «επιλεκτική» παρουσιάσή τους από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία το μέσο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται σε 926,89 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται κρατήσεις και εισφορές, η μέση κύρια σύνταξη υπολείπεται των 700 ευρώ και η μέση επικουρική για τη συντριπτική πλειοψηφία περιορίζεται κάτω από τα 180 ευρώ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις γήρατος, η συντριπτική πλειοψηφία έχει απολαβές που κυμαίνονται μεταξύ 500-1.000 ευρώ. Το 23% των συντάξεων αφορά σε συνταξιούχους ηλικίας άνω των 81 ετών, το 33% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 41% μεταξύ 51 έως 70 ετών.

Πατρίκιοι και πληβείοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια, παρουσιάζει η ανάλυση των μέσων καταβολών, από ταμείο σε ταμείο αλλά και από κλάδο σε κλάδο, μέσα στο ίδιο ταμείο.

Και αυτό γιατί φαίνεται ξεκάθαρα που... «υπάρχει λίπος» ή όπως είπε και ο Πολ Τόμσεν της Τρόικας στον Γιάννη Βρούτση, που υπάρχει δυνατότητα να κοπούν συντάξεις ώστε η μέση παροχή να προσεγγίζει τη μέση σύνταξη στη Γερμανία, δηλαδή από 927 ευρώ να πέσει στα 830 ευρώ το μήνα.

Στο ΙΚΑ, των 994.558 συνταξιούχων, η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 640,06 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη στο Δημόσιο για τους 451.558 πολιτικούς συνταξιούχους, φθάνει τα 1.009,52 ευρώ. Ακόμη κι αυτή βέβαια, είναι σημαντικά χαμηλή, σε σχέση με τη μέση σύνταξη στο ΤΑΠ-ΟΤΕ που πλέον αποτελεί αυτοτελή κλάδο στο ΙΚΑ, καθώς αυτή φθάνει τα 1.230,29 ευρώ. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ λαμβάνουν από το ΙΚΑ (πρώην ΟΑΠ ΔΕΗ) 1.370,39 ευρώ. Στον ΟΓΑ, η μέση σύνταξη μετά βίας αγγίζει τα 435 ευρώ, ενώ στο ΝΑΤ, οι απόμαχοι ναυτικοί λαμβάνουν κατά μέσο όρο, 924,16 ευρώ το μήνα.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται και μέσα στα ίδια ταμεία. Είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική των κυοφορούμενων αλλαγών, η ανισότητα μέσα στον ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ λαμβάνουν μέση σύνταξη 788,66 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη στο πρώην Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ) είναι 684,24 ευρώ και η αντίστοιχη στο πρώην Ταμείο των Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) 572,06 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, στο ΕΤΑΑ, οι συνταξιούχοι μηχανικοί (ΤΣΜΕΔΕ) λαμβάνουν κατά μέσο όρο σύνταξη της τάξης των 1.105,70 ευρώ, όταν οι συνταξιούχοι γιατροί (ΤΣΑΥ) λαμβάνουν μέση σύνταξη 1.020,10 ευρώ και οι συνταξιούχοι νομικοί (ΤΝΟ) 691,94 ευρώ το μήνα.


Πηγή:www.capital.gr