Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Καλλιέργειες κατά… παραγγελία

Ξεκίνησαν στην αρχή με τη διάθεση προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες». Σήμερα προχωρούν ένα βήμα παραπάνω. «Συνάπτουν» συμφωνητικά για τη συμβολαιακή γεωργία.

Της Μαριάνας Παπαδάκη

Όπως εξηγεί στη «Μ» το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης, «συμβολαιακή γεωργία είναι ένα άτυπο συμφωνητικό. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Είναι ένα άτυπο συμφωνητικό μεταξύ ενός παραγωγού και της ομάδας ή αν θέλετε μιας ομάδας πολιτών και μιας ομάδας παραγωγών. Στην περίπτωση αυτή οι καταναλωτές παροτρύνουν τον γεωργό να καλλιεργήσει τα χωράφια του με ένα συγκεκριμένο προϊόν ή με πολλά προϊόντα και του υπόσχονται ότι θα του αγοράσουν τη σοδειά. Είναι μία συμφωνιών ‘κυρίων’. Και τα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας είναι τεράστια. Πρώτα απ’ όλα είναι ελεγχόμενη καλλιέργεια. Δηλαδή έχουμε επαφή με τον γεωπόνο του γεωργού και μαθαίνουμε τι λιπάσματα ρίχνει, ενώ ο γεωργός τηρεί βιβλίο, ξέρουμε με τι φάρμακα έχει ραντίσει το χωράφι, ή αν θέλουμε του λέμε να μην το ραντίσει καθόλου. Και στο τέλος, αφού μαζέψει τη συγκομιδή, έρχεται και διαθέτει τα προϊόντα του στην ομάδα των πολιτών, η οποία του έχει δώσει αυτή την εντολή».

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Η τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και η μείωση της ανεργίας είναι μερικά από τα θετικά της δράσης. «Τα περαιτέρω οφέλη αυτής της δράσης είναι επίσης ότι ενισχύουμε την τοπική οικονομία, επιστρέφουν οι αγρότες πάλι στα χωράφια τους, αποφεύγονται οι μεσάζοντες, επιτυγχάνονται οι υψηλότερες τιμές για τους παραγωγούς και οι χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές», συμπληρώνει ο κ. Τσολακίδης. Και γίνεται πιο σαφής, «δηλαδή τα προϊόντα που προμηθευτήκαμε εμείς το περασμένο Σάββατο ήταν τουλάχιστον 40% - 60% φθηνότερα από ό,τι τα βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ. Επίσης, έχουμε ακόμη καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα». Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσολακίδης, «σε όλα τα προϊόντα του ‘χωρίς μεσάζοντες’ γίνονται βιοχημικοί έλεγχοι. Ο παραγωγός στέλνει δείγμα σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, γίνεται ο βιοχημικός έλεγχος, παίρνουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου στο χέρι και βλέπουμε αν υπάρχουν χημικά κατάλοιπα. Αμέσως μετά γίνεται η διάθεση στους καταναλωτές».

ΕΔΡΕΨΑΝ ΚΑΡΠΟΥΣ
Στόχος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας είναι το 2014 να καλλιεργηθούν στο νομό Πιερίας 1.000 στρέμματα γης σε συνεργασία με νέους ντόπιους παραγωγούς. Ήδη υπάρχουν συμφωνίες για παραγωγή γεωργικών προϊόντων όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, καρπούζια, κρεμμύδια και πατάτες.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσολακίδης, ήδη η συμβολαιακή γεωργία εφαρμόστηκε στην περιοχή. «Φέτος στο νομό Πιερίας καλλιεργήθηκαν 480 στρέμματα με όσπρια, ρεβίθια, φασόλια και φακές. Η συμφωνία αυτή έγινε πέρυσι. Καλλιέργησαν οι αγρότες τα όσπρια στα χωράφια τους και έφεραν τη σοδειά τους. Και εμείς αγοράσαμε τα όσπρια. Οι παραγωγοί διέθεσαν τη σοδειά τους μέσα σε ένα πρωινό και εισέπραξαν άμεσα τα χρήματά τους. Την οργάνωση των παραγγελιών και της διάθεσης ανέλαβαν εθελόντριες και εθελοντές του κινήματος ‘Χωρίς Μεσάζοντες’. Αύριο Τετάρτη στις 8.00 μ.μ. στον καπνικό σταθμό Κατερίνης έχουμε συνάντηση με όλους τους γεωργούς, οι οποίοι επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή προτάσεις εκ μέρους των γεωργών για πατάτες, καρπούζια, ρύζι και φυσικά για όσπρια», αναφέρει ο κ. Τσολακίδης. Το σύστημα αυτό εδώ και χρόνια εφαρμόζεται στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Στο εξωτερικό, όπως υπογραμμίζει το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας Η. Τσολακίδης, «υπάρχουν πρωτοβουλίες πολιτών, οι οποίες πάνε και κάνουν αυτές τη συγκομιδή. Για εμάς η συμβολαιακή γεωργία είναι ένα μέτρο ανάπτυξης. Γιατί ο παραγωγός από τη μια δεν έχει το άγχος της διάθεσης του προϊόντος αλλά και από την άλλη ο καταναλωτής ξέρει ότι θα προμηθευτεί το προϊόν σε καλή τιμή. Όλα αυτά μέχρι τώρα πάνε καλά. Άλλωστε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς».

ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Και οι δράσεις των μελών της ομάδας δεν σταματούν εδώ. Επόμενο βήμα του η αξιοποίηση του καπνικού σταθμού Κατερίνης. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Τσολακίδης, «αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε τον καπνικό σταθμό. Ετοιμάζουμε έναν εκθεσιακό χώρο. Θα γίνει ένα μόνιμο εκθετήριο των σκιάχτρων που έχουμε κατασκευάσει από πέρυσι μαζί με μαθητές σχολείων της Πιερίας και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, στις 28 του μηνός θα έχουμε στην Κατερίνη την Εθνική Λυρική Σκηνή όπου θα παρουσιάσουν το «Σκιάχτρο». Είναι ένα παραμύθι-παιδική όπερα. Επίσης, αρχές Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει και το κοινωνικό ιατρείο μας όπου θα εξετάζεται πλέον ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή γίνεται στο αρχείο μας η καταχώρηση των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών της περιοχής. Το κοινωνικό ιατρείο θα… βγάλει την κάρτα ασφάλισης. Δηλαδή κάποιος θα πρέπει να έχει την κάρτα του κοινωνικού ιατρείου για να έρθει να εξεταστεί από τους γιατρούς. Αυτό θα γίνει μέσα από μία ομάδα κοινωνικών λειτουργών. Μέχρι στιγμής έχουμε 400 οικογένειες καταχωρημένες στα δικά μας αρχεία. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το αρχείο, ξεκινά και η λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου», εξηγεί το μέλος της ομάδας κ. Ηλίας Τσολακίδης.