Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Κλείνουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία







Τέλος εποχής για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία όλης της χώρας. Όπως αναφέρει η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «η αποασυλοποίηση και η οριστική κατάργηση των ψυχιατρείων, προκειμένου να μετασχηματιστούν σε δίκτυα ανοιχτών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας αλλά και διακηρυγμένος στόχος του Εθνικού Σχεδίου «Ψυχαργώς».
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει η ίδια, και το μνημόνιο συνεργασίας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το σχέδιο δράσης που το συνοδεύει αναφέρουν ρητά ως στόχο την «κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των οργανισμών τους με τη σημερινή τους μορφή και τη μετεξέλιξη αυτών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ανάπτυξη της τομεοποίησης των νοσοκομειακών και κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας».
Η αρμόδια Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας έχει, ήδη, καταρτίσει πρόγραμμα διαβούλευσης με τα ως άνω νοσοκομεία, οι διοικήσεις των οποίων υποβάλλουν προτάσεις για τον σχεδιασμό της μετεξέλιξης των εν λόγω ιδρυμάτων, που θα εκτιμηθούν με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και των εργαζομένων, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 33 ψυχιατρικές κλινικές, επτά παιδοψυχιατρικές κλινικές, 40 κέντρα ψυχικής υγείας, 18 ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, μία μονάδα εφήβων, 26 κινητές μονάδες, 50 κέντρα ημέρας, 10 δομές για άνοια/alzeheimer, 14 δομές για διαταραχές αυτιστικού τύπου, 12 νοσοκομεία ημέρας, 39 οικοτροφεία, 94 ξενώνες, 185 προστατευμένα διαμερίσματα, 17 ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης) και 41 ειδικές δομές/υπηρεσίες.
Όπως τονίζει η υφυπουργός Υγείας, «στόχος του υπουργείου είναι η διατήρηση του συνόλου των κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) που επωμίζονται το βάρος του εθνικού σχεδίου «Ψυχαργώς» για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση».
Το έγγραφο της κ. Μακρή διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, έχουν καταγγείλει ότι η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται την κατάργηση της ασυλικού τύπου φροντίδας, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με στόχο να προχωρήσει στην κατάργηση των τριών μεγάλων ψυχιατρείων, του ΨΝΑ, του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» και του ΨΝΘ.

"Μ"