Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Απόφαση-χαστούκι για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Απόφαση-χαστούκι στο τουρκικό κράτος εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επιδίκασε αποζημίωση 5 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο αδέρφια, τα οποία επί χρόνια διεκδικούν την κληρονομιά της ελληνίδας αδερφής τους που έζησε και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη.

Του Κώστα Καντούρη

Η Τουρκία καλείται να καταβάλει την αποζημίωση μετά την οριστικοποίηση της απόφασης, που θα γίνει σε τρεις μήνες, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη.
Η διεκδίκηση της περιουσίας που άφησε η Πολυξένη Φωκά-Πιστικά από το τουρκικό κράτος ξεκίνησε μετά τον θάνατό της, τον Απρίλιο του 2000, από τα δύο αδέρφια της, που ζουν στην Ελλάδα (Κατερίνη και Καβάλα) και οι οποίοι έμειναν μοναδικοί της κληρονόμοι. Η γυναίκα βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε παιδική ηλικία, όταν υιοθετήθηκε από το ζεύγος Πιστικά. Μετά τον θάνατο των θετών της γονιών στην Πόλη κληρονόμησε την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Η ίδια επικοινώνησε πρώτη φορά με τον έναν αδερφό της όταν βρέθηκε στο ελληνικό γηροκομείο του Πέραν και ζήτησε βοήθεια. Μέχρι την ώρα που ζούσαν οι θετοί της γονείς δεν απαντούσε στις επιστολές των αδερφών της, επειδή της το απαγόρευαν.
Τα τουρκικά δικαστήρια, κάνοντας χρήση μυστικών διαταγμάτων του 1964 τα οποία ανέφεραν πως “η αρχή της αμοιβαιότητας δεν εφαρμόζεται με την Ελλάδα”, απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο αδερφών, παρότι προηγουμένως τους απέδωσαν την κινητή περιουσία της αδερφής τους. Οι αδερφοί Φωκά προσέφυγαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο το 2002 και τον Σεπτέμβριο του 2009 με απόφασή του απέρριψε τους ισχυρισμούς του τουρκικού κράτους και δέχτηκε ότι η δήμευση της περιουσίας αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με τις ψήφους και των επτά δικαστών της σύνθεσης, μεταξύ των οποίων και μία Τουρκάλα.
Στην προσφυγή τους οι αδελφοί Φωκά διεκδικούσαν ποσό που φτάνει τα 19,1 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αποτελούν την αξία της ακίνητης περιουσίας, τα διαφυγόντα κέρδη των προηγούμενων χρόνων και την ηθική βλάβη τους.

ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Απόλυτα ικανοποιημένος ο έλληνας δικηγόρος Δημήτρης Γκελντής, ο οποίος από την αρχή χειρίστηκε την υπόθεση της διεκδίκησης της περιουσίας των αδερφών Φωκά, τόνισε μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι “η συγκεκριμένη υπόθεση ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που κατά καιρούς δήμευσε το ελληνικό κράτος”. Υπογράμμισε ακόμη πως σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τα ακίνητα που έχουν δημευτεί παράνομα φτάνουν τα 12.000 και η αξία τους υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι δικαστικοί αγώνες των δύο αδερφών διήρκεσαν πολλά χρόνια και εκτός του κ. Γκελντή τις υποθέσεις χειρίστηκαν ο κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης και ο τούρκος Οκάν Χεμσινλίογλου. Η νομική ομάδα τόνιζε πως η Τουρκία μέχρι τώρα έχει σεβαστεί όλες τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και αναμένεται να καταβάλει την αποζημίωση.