Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στις φυλακές ο "εγκέφαλος" των διακινητών


Στις φυλακές οδηγήθηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή Θεσσαλονίκης 51χρονος Γεωργιανός, ο οποίος κατηγορείται ότι έκανε εμπόριο ψυχών, στοιβάζοντας μετανάστες σε κρύπτες-κλουβιά τουριστικού λεωφορείου, προκειμένου να φτάσουν στην Ιταλία.

Του Κώστα Καντούρη
Την ίδια ώρα πάντως άλλοι τρεις ομοεθνείς του έπεφταν στα “μαλακά” με την απόφαση του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων για λαθροδιακίνηση με παρόμοιο τρόπο, που αποκαλύφθηκε το 2010.
Ο 51χρονος Γεωργιανός χαρακτηρίζεται στη δικογραφία “εγκέφαλος” του κυκλώματος των σύγχρονων δουλεμπόρων. Συνελήφθη μαζί με τέσσερις ομογενείς από τη Γεωργία και όλοι κατηγορούνται πως εισέπρατταν 3.000 ευρώ από κάθε μετανάστη για το ταξίδι του θανάτου στην Ιταλία. Στην έφοδο των αστυνομικών βρέθηκαν 19 Σομαλοί στοιβαγμένοι μέσα σε κρύπτη στην οροφή τουριστικού λεωφορείου. Την ίδια μέρα συνελήφθησαν και 26 ομογενείς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρίσταναν τους τουρίστες για να φαίνεται ότι το λεωφορείο εκτελεί κανονικά δρομολόγια.
Ο βασικός κατηγορούμενος στην απολογία του χθες προσπάθησε να αποσυνδέσει τον ρόλο του στο κύκλωμα, ισχυριζόμενος μάλιστα πως τυχαία βρέθηκε στο λεωφορείο που ακινητοποιήθηκε από τη διεύθυνση αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα υποστήριξε ότι είχε σκοπό να ταξιδέψει μέχρι τη Σερβία για να συναντήσει έναν φίλο του, θέση που δεν έγινε δεκτή από ανακριτή και εισαγγελέα, που τον έκριναν προσωρινά κρατούμενο.
Χθες επίσης απολογήθηκε ακόμα μία γυναίκα που συνελήφθη και θεωρείται μέλος του κυκλώματος, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Όροι επιβλήθηκαν και σε έντεκα ακόμη ομογενείς οι οποίοι ήταν επιβάτες στα ταξίδια του λεωφορείου, εισπράττοντας μάλιστα αμοιβή 100 ευρώ ο καθένας από τα μέλη του κυκλώματος δουλεμπόρων.

ΣΤΑ “ΜΑΛΑΚΑ” ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΔΙΑΚΙΝΗΣΗ
Εντύπωση πάντως προκάλεσε χθες η απόφαση του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία μειώθηκαν οι ποινές τριών λαθροδιακινητών μεταναστών σε 8 και 13 χρόνια φυλάκισης από 37 χρόνια κάθειρξη που είχε επιβληθεί στο πρωτόδικο δικαστήριο, από τα οποία εκτιτέα ήταν τα 25. Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί το καλοκαίρι του 2010 και σε λεωφορείο είχε εντοπιστεί κρύπτη που είχε κατασκευαστεί στην οροφή του, μέσα στην οποία οι αστυνομικοί εντόπισαν έντεκα στοιβαγμένους μετανάστες.
Πρωτόδικα είχαν επιβληθεί αυστηρές ποινές, καθώς τότε το δικαστήριο, παρότι αναγνώρισε ελαφρυντικά, επέβαλε κάθειρξη 5 χρόνων για κάθε περίπτωση μετανάστη. Το εφετείο χθες, χωρίς να μετατρέψει την κατηγορία, έριξε στα “μαλακά” τους τρεις κατηγορούμενους υπολογίζοντας ποινή 2 χρόνων φυλάκισης για κάθε μετανάστη. Συνολικά στον έναν κατηγορούμενο επιβλήθηκε φυλάκιση 13 χρόνων και στους άλλους δύο 8 χρόνων και 8 μηνών.
Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτή που αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες από τη διεύθυνση αλλοδαπών, με τη διαφορά ότι τότε οι μετανάστες είχαν προορισμό το εσωτερικό της χώρας.