Ποινικές ευθύνες στην ηγεσία του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ζήτησε να διερευνηθούν το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με αφορμή το κουκούλωμα πορίσματος-καταπέλτη, που αφορά σκανδαλώδεις προμήθειες στην Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας.
Το δικαστήριο χθες κήρυξε αθώους δύο επιθεωρητές υγείας που κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος, παρότι ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν αποκαλύψει ζημία 2 εκατομμυρίων ευρώ, όμως το πόρισμά τους παραμένει στα συρτάρια του Σώματος και αντικαταστάθηκε με άλλον έλεγχο, στον οποίο δεν βρέθηκε σχεδόν καμία ζημία!
Το παράδοξο ήταν ότι οι δύο επιθεωρητές υγείας Αθανάσιος Βλάχος και Νικόλαος Τανίδης έφτασαν να λογοδοτούν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη για καθυστερήσεις των προϊσταμένων τους, παρότι οι ίδιοι πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση για την υπογραφή του πορίσματος και την απόδοση ποινικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους. Χθες στο τριμελές πλημμελειοδικείο δύο πρώην διοικητές της 3ης υγειονομικής περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που κατέθεσαν υμνώντας το έργο των δύο επιθεωρητών, κατακεραύνωσαν τη διοίκηση του ΣΕΥΥΠ για όσα συνέβησαν.
Το δικαστήριο μετά την αθωωτική απόφαση ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της χθεσινής δίκης στην εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από αυτούς που πραγματικά ολιγώρησαν για τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου πορίσματος, είπε ανακοινώνοντας την απόφαση η πρόεδρος του πλημμελειοδικείου Σμαραγδή Κατσουλάκου.
Η υπόθεση της διαφθοράς στο Νοσοκομείο Έδεσσας αποκαλύφθηκε το 2006, όταν ο τοπικός ελεγκτής του ΙΚΑ διαπίστωσε ότι στην Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου γίνονταν υπέρογκες δαπάνες, τις οποίες αρνούταν να τις εγκρίνει. Αμέσως μετά ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Ιορδάνης Παπαδόπουλος ζήτησε και έγινε έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι συνέταξαν ένα πόρισμα-φωτιά. Κατόπιν αυτού ο κ. Παπαδόπουλος απομακρύνθηκε από τη θέση του! Αφού ακολούθησε πολύμηνη αδράνεια, τελικά το ΣΕΥΥΠ έστειλε δύο επιθεωρητές, οι οποίοι, αφού διενήργησαν έλεγχο επί σχεδόν διετία, αντί να καταλήξουν σε κάποιο χειροπιαστό συμπέρασμα, πρότειναν να συσταθεί… επιτροπή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Το γεγονός εξόργισε τον Χρήστο Ζηλίδη, τότε διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο, ο οποίος ζήτησε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος. Κατόπιν αυτού ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ έδωσε εντολή στους εν λόγω δύο επιθεωρητές να διενεργήσουν τον έλεγχο. Αυτό πράγματι έγινε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, στο δίμηνο Απρίλιος-Μάιος του 2011. Λίγες ημέρες μετά, στις αρχές Ιουνίου 2011, οι δύο επιθεωρητές είχαν ήδη ετοιμάσει την πολυσέλιδη πορισματική έκθεσή τους, την οποία ωστόσο ουδείς δέχτηκε να παραλάβει. Εν συνεχεία διατάχθηκε και τρίτη έρευνα, η οποία, όπως τονίστηκε χθες στο δικαστήριο, κατεβάζει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τη ζημία. Η καθυστέρηση όμως των προϊσταμένων τους στο ΣΕΥΥΠ αποτέλεσε την αφορμή να ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους για παράβαση καθήκοντος και να βρεθούν στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου. Μάλιστα το πόρισμά τους δεν υπογράφηκε ποτέ από την ηγεσία του ΣΕΥΥΠ, που επικαλέστηκε κωλύματα, τα οποία σχετίζονται με τη λήξη της θητείας των συγκεκριμένων επιθεωρητών.
“ΣΚΟΠΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΗ ΖΗΜΙΑ”
Όσα συνέβησαν με το κουκούλωμα του συγκεκριμένου πορίσματος περιέγραψε χθες στο δικαστήριο ο κ. Ζηλίδης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στην ηγεσία του Σώματος. “Οι συγκεκριμένοι επιθεωρητές ήταν οι μοναδικοί που έκαναν πραγματικό έλεγχο. Αφού έδωσαν το πόρισμα, χρειάστηκαν τρεις μήνες να σταλεί από τα γραφεία του ΣΕΥΥΠ στη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και άλλους πέντε μήνες, για να το επεξεργαστούν στα κεντρικά”, τόνισε. “Η καθυστέρηση οφειλόταν στις υπηρεσίες του ΣΕΥΥΠ και όχι στους επιθεωρητές”, συμπλήρωσε, καταγγέλλοντας πως “η όλη προσπάθεια των καθυστερήσεων στόχευε να εμποδίσουν τους συγκεκριμένους επιθεωρητές να μπουν στο νοσοκομείο. Απονομιμοποίησαν το πόρισμα των δύο επιθεωρητών, για να βάλει το Σώμα άλλους και να μηδενίσουν τη ζημία”, κατέληξε.
Λάβρος εναντίον της ηγεσίας του ΣΕΥΥΠ ήταν επίσης ο πρώην διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουσιώνης, που κατέθεσε χθες στο δικαστήριο και ήταν αυτός ο οποίος ζήτησε το πόρισμα από τους δύο επιθεωρητές και το κατέθεσε στον εισαγγελέα Έδεσσας, από την πλευρά του οποίου ασκήθηκαν διώξεις και η υπόθεση βρίσκεται στην τακτική ανάκριση. “Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται κατηγορούμενοι οι δύο επιθεωρητές που όρθωσαν το ανάστημά τους και έκαναν καλά τη δουλειά τους. Το σύστημα καλά κρατεί και σήμερα. Εκεί όπου τους χρωστούσαν ήθελαν να τους πάρουν και το βόδι, που λέει ο λαός”, επισήμανε ο κ. Μουσιώνης. Μάλιστα αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η ζημία που έχει προσδιοριστεί από τους επιθεωρητές σε 1,8 εκατ. ευρώ “να πηγαίνει στο μηδέν με τον επόμενο έλεγχο”.
"ΛΥΠΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ"
Σε κλίμα έντονης φόρτισης απολογήθηκαν οι δύο επιθεωρητές υγείας, οι οποίοι την περίοδο του ελέγχου απασχολούνταν παράλληλα σε ακόμη 32 παρόμοιες έρευνες σε όλη την Ελλάδα. “Το αναλάβαμε, όταν μας παρακάλεσαν από το γραφείο του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, καθώς όλοι οι έλεγχοι ήταν απαλλακτικοί και εκφράστηκαν υποψίες”, ανέφερε ο επιθεωρητής Αθανάσιος Βλάχος. “Συγκεντρώσαμε μέσα σε δύο μήνες εκατομμύρια στοιχεία για το κάθε υλικό”, συμπλήρωσε και μίλησε για τις καθυστερήσεις που ακολούθησαν, παρότι είχαν καταθέσει το πόρισμά τους.
Τόνισε ακόμη πως δύο φορές επισκέφθηκε την εισαγγελία Έδεσσας, αλλά το πόρισμα δεν είχε επίσημη μορφή, αφού δεν ήταν επίσημο έγγραφο του ΣΕΥΥΠ και δεν παραλήφθηκε. “Μεθοδευμένα απονομιμοποίησαν την εργασία μας, για να βγάλουν τελικά ζημιά μηδέν. Λυπόμαστε για τη δουλειά μας αλλά κυρίως την αιμορραγία του δημοσίου”. Στο ίδιο πνεύμα και ο έτερος επιθεωρητής Νικόλαος Τανίδης, ο οποίος κλαίγοντας εξέφρασε τη λύπη του για όλα όσα συνέβησαν. Μάλιστα είναι πατέρας έξι παιδιών και μαζί με το συνάδελφό του έχουν τεθεί σε αργία λόγω της παραπομπής τους.