Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου στις ΗΠΑ

Σε συμφωνία για το τερματισμό του δημοσιονομικού αδιεξόδου στις ΗΠΑ κατέληξαν οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η διορία που είχαν για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα και στα δύο σώματα του Κογκρέσου για να επικυρωθεί, ενώ πρώτη αναμένεται να ψηφισεί η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τη διακομματική συμφωνία ανακοίνωσαν επισήμως ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ, οι οποίοι είχαν τις προηγούμενες ημέρες πυρετώδεις διαβουλεύσεις, υπό την πίεση του χρόνου, δεδομένου ότι αύριο Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου του χρέους και το αμερικανικό δημόσιο κινδύνευε με κήρυξη στάσης πληρωμών.
Με βάση τη συμφωνία αυτή, την οποία ανακοίνωσαν οι δύο πολιτικοί στο ημικύκλιο της Γερουσίας, θα αυξηθεί το όριο του χρέους και θα ανοίξουν αμέσως οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είχαν κλείσει την 1η Οκτωβρίου, ενώ θα συγκληθεί μια επιτροπή που θα διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό του 2014. Ο Μακόνελ είπε ότι η ψηφοφορία στη Γερουσία ενδέχεται να γίνει σήμερα.
Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που ανήκει στην ομάδα των «ακραίων» του Tea Party, Τεντ Κρουζ, ο οποίος είχε αρνηθεί οποιοδήποτε συμβιβασμό εάν δεν περιλάμβανε όρους για τον τερματισμό της χρηματοδότησης του προγράμματος μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, του λεγόμενου Obamacare, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προκαλέσει καθυστερήσεις στην έγκριση της συμφωνίας. Και αυτό γιατί, όπως είπε, το χρονικό σημείο στο οποίο θα γίνει τελικά η ψηφοφορία «δεν θα κάνει καμία διαφορά» στο αποτέλεσμα.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση πρώτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αναμένεται να περάσει με τις ψήφους κυρίως των Δημοκρατικών βουλευτών.
Ακολούθως η Γερουσία θα κληθεί να το επικυρώσει, ώστε να υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και να γίνει νόμος του κράτους.
Σύμβουλοι τόσο των ρεπουμπλικάνων όσο και των δημοκρατικών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι το δικομματικό σχέδιο θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και θα εγκριθεί.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού που σήμερα βρίσκεται στα 16,7 τρισ. δολάρια, ώστε να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να δώσει την εντολή για την πληρωμή υποχρεώσεων της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Επίσης, θα περιλαμβάνει τους όρους για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει από την 1η Οκτωβρίου, λόγω της μή έγκρισης του προϋπολογισμού.

«Να ψηφιστεί πάραυτα» το μήνυμα Ομπάμα

Τη συμφωνία της Γερουσίας υιοθέτησε αμέσως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο να την εγκρίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ερωτηθείς για την αντίδραση του Προέδρου στη συμφωνία Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών, δήλωσε πως χάρις σε αυτή θα λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση και θα αποτραπεί η απειλή της χρεοκοπίας.
«Ο πρόεδρος πιστεύει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Γερουσίας θα ξανανοίξει τις υπηρεσίες του κράτους και θα απομακρύνει την οικονομική απειλή, που ήδη υπήρξε επιζήμια για τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομική μας θέση», τόνισε ο Κάρνεϊ. «Ηδη έχουμε πληρώσει ένα τίμημα» για το ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν κοντά στην αθέτηση χρέους, πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος συνεχάρη τον επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ και της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, διότι εργάστηκαν από κοινού για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, και προτρέπει το Κογκρέσο να δράσει άμεσα για να τεθεί τέλος στην παραλυσία του κράτους και να προστατεύσει την εμπιστοσύνη των δανειστών των ΗΠΑ», υπογράμμισε.
«Δεν έχουμε δει έως τώρα το σχέδιο νόμου που θα ψηφισθεί από τη μία, ή την άλλη κοινοβουλευτική συνεδρία», τόνισε ο Κάρνεϊ, προσθέτοντας όμως πως ο Ομπάμα «ανυπομονεί να δει το Κογκρέσο να δρα», και «να εγκρίνει τον νόμο αυτόν», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν φθάσει στο σημείο που το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να συνάψει νέα δάνεια ώστε να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις και γι' αυτόν τον λόγο το Κογκρέσο θα πρέπει να δράσει τάχιστα. Το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα δανεισμού του έως αύριο βράδυ και θα διαθέτει ρευστό επίσης μέχρι αύριο βράδυ.
Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε πως η διάταξη για την επαλήθευση των εσόδων που προβλέπεται στη συμφωνία που επετεύχθη στη Γερουσία αποτελεί μία «μετριοπαθή ρύθμιση» στην νομοθετική πράξη για ένα οικονομικά ανεκτό πρόγραμμα πρόνοιας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό «τα πάντα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος».


Ethnos.gr