Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Οι φωτογραφίες της ημέρας



EPA / RAINER JENSEN

Η πανσέληνος διακρίνεται πίσω από το άγαλμα της Νίκης (Goldelse), που βρίσκεται στην κορυφή της Στήλης της Νίκης στο Βερολίνο.



REUTERS / ARND WIEGMANN


Μέλος της Greenpeace έχει καλυφθεί με μελάσα, η οποία αναπαριστά το πετρέλαιο, καθώς ερμηνεύει το μπαλέτο - παρωδία «Ο θνήσκων κύκνος» έξω από τον συναυλιακό χώρο Τονχάλε στη Ζυρίχη. Η οργάνωση επέκρινε με αυτό τον τρόπο την χορηγία των συναυλιών του Τονχάλε από την Gazprom, διαμαρτυρόμενη για τα σχέδια της ρωσικής εταιρείας για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική. Οι ακτιβιστές ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση των 28 μελών της Greenpeace και των δύο δημοσιογράφων που κρατούνται στη Ρωσία.



EPA / Antonio Lacerda


Πολίτες που έχουν μεταμφιεστεί σε χαρακτήρες από τις δημοφιλείς ταινίες επιστημονικής φαντασίας «O Πόλεμος των Άστρων» (Star Wars) περιμένουν στην ουρά αναμονής έξω από το χώρο οπού διεξάγεται το JediCon στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου που απευθύνεται στους φίλους του «Πολέμου των Άστρων».



ΑΠΕ - ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές


Τα πρώτα βιβλία βρίσκονται ήδη στα ράφια, έτοιμα να διαβαστούν από όσους περισσότερους γίνεται, στην υπαίθρια βιβλιοθήκη στο Κολωνάκι που εγκαινιάστηκε σήμερα στη πλατεία Δεξαμενής, με την φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων να συνοδεύει με αγαπημένες κλασσικές μελωδίες την εκδήλωση. Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, μια ιδέα και πρωτοβουλία της Αιμιλίας Ιωαννίδου και του Ελευθέριου Αμπατζή, αφού στέριωσε για τα καλά στην Κηφισιά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ήρθε η στιγμή να βρει μόνιμη «στέγη» και στο κέντρο της Αθήνας.



REUTERS / ALESSANDRO BIANCHI


Διαδηλωτές κρατούν μπαλόνι που αναγράφει συνθήματα κατά της σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λυών. Εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στη Ρώμη κατά των πολιτικών λιτότητας, κατά της προαναφερθείσας σιδηροδρομικής σύνδεσης και κατά του αμερικανικού κέντρου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που ετοιμάζεται στη Σικελία.



REUTERS / NTB SCANPIX


Για πρώτη φορά στην ιστορίας της πόλης Ργιούκαν στη Νορβηγία, το φως του ήλιου φτάνει στην κεντρική πλατεία χάρη σε τρεις γιγαντιαίους καθρέφτες που τοποθετήθηκαν στην πλαγιά του βουνού. Εξαιτίας της θέσης του, στο βάθος κοιλάδας που περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά, το Ργιούκαν είναι απροσπέλαστο από τις ηλιακές ακτίνες για περίπου πέντε με έξι μήνες κάθε χρόνο, γεγονός που άλλαξε με την τοποθέτηση των καθρεφτών.



EPA / RAINER JENSEN


Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο «ντύθηκε» με πολύχρωμα φώτα στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ του Φωτός» που διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα από τις 9 έως τις 20 Οκτωβρίου
.



REUTERS / CATHAL MCNAUGHTON


Έναντι 900.000 στερλινών (περίπου 1,063 εκατ. ευρώ) πωλήθηκε το βιολί με το οποίο έπαιζε ο μουσικός Ουάλας Χάρτλεϊ για να καθησυχάσει τους επιβάτες του Τιτανικού την ώρα που το υπερωκεάνιο βυθιζόταν, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge & Son. Το ποσό αποτελεί τιμή - ρεκόρ για ένα αντικείμενο του Τιτανικού.



EPA / SIGI TISCHLER


Τα μαχητικά αεροσκάφη Northrop F-5E Tiger II του ακροβατικού αεροπορικού σμήνους της Ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας, Patrouille Suisse, κατά τη διάρκεια επίδειξης στη βάση Έμμεν της Ελβετίας.


REUTERS / ALESSANDRO BIANCHI


Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στο κέντρο της Ρώμης, όπου πραγματοποιείται μαζική διαδήλωση κατά των πολιτικών λιτότητας. Στη φωτογραφία διαδηλωτής πετά μπουκάλι κατά των αστυνομικών δυνάμεων.




REUTERS / DMITRY PETROCHENKO


Μια γυναίκα γνέθει μαλλί από αλπακά στην ορεινή περιοχή Τσόνια Πάτα της Βολιβίας.



REUTERS / DAN RIEDLHUBER


Καπνός υψώνεται στον ουρανό από το σημείο όπου εκτροχιάστηκε τρένο που μετέφερε αργό πετρέλαιο και υγραέριο, στην πόλη Γκέινφορντ στην Αλμπέρτα του Καναδά. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από την έκρηξη που ακολούθησε μετά τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας.



EPA / FERNANDO VELUDO


Διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου CGTP πραγματοποιούν πορεία στο Πόρτο, κατά των νέων μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.




REUTERS / EDDIE KEOGH


Ο Μάθιου Τζάρβις της Γουέστ Χαμ προθερμαίνεται πριν την έναρξη του αναμέτρησης της ομάδας του με την Μάντσεστερ Σίτι στο «Μπόλειν Γκράουντ».



EPA / MADE NAGI


Δύο άνδρες μάχονται, κρατώντας με γυμνά χέρια, φλεγόμενους φλοιούς κοκοφοίνικα, στο πλαίσιο της «μάχης της φωτιάς» (Mesabatan Api), σε ναό του Τουμπάν στο Μπαλί της Ινδονησίας. Οι κάτοικοι του Μπαλί συμμετέχουν στο ιερό αυτό ινδουιστικό τελετουργικό, πιστεύοντας ότι η φωτιά μπορεί να τους απαλλάξει από αρνητικές δυνάμεις.



ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ


Δρομείς συμμετέχουν στον 2ο διεθνή νυχτερινό ημιμαραθώνιο στη Θεσσαλονίκη. Ο ημιμαραθώνιος, μήκους 21,1 χιλιομέτρων, που διοργανώνεται από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 19:00 από τον Λευκό Πύργο και καταλήγει στο ίδιο σημείο μετά από τρεις γύρους.


REUTERS / DOMINIC EBENBICHLER


Σκιέρ μετακινούνται με το λιφτ σε χιονοδρομικό κέντρο στον παγετώνα Ρετενμπαχφέρνερ της Αυστρίας.


EPA / OLIVIER HOSLET

Τον θάνατο των 11 επιβαινόντων στο αεροσκάφος τύπου Pilatus Porter, το οποίο συνετρίβη σήμερα στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο ειδήσεων Belga. Το αεροσκάφος που μετέφερε μια ομάδα αλεξιπτωτιστών, συνετρίβη κοντά στην Φερνελμόν, μια μικρή πόλη, η οποία βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βρυξελλών.


"Ναυτεμπορική"