Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Μικρούς και μεγάλους ταλαιπωρούν οι ιώσεις του αναπνευστικού

Την εμφάνισή τους έχουν κάνει το τελευταίο διάσημα οι ιώσεις του αναπνευστικού στη Θεσσαλονίκη. Πυρετός, καταρροή και πονόλαιμος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους, τα οποία ρίχνουν στο κρεβάτι για τουλάχιστον 2 - 3 ημέρες τους ασθενείς.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι κύριες αιτίες είναι οι εναλλαγές του καιρού και η υγρασία, σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό στις σχολικές αίθουσες και τους κλειστούς χώρους, καθώς και τον κακό αερισμό.
«Είναι γεγονός ότι έχουμε μικρή αύξηση των ιώσεων λόγω του καιρού. Είναι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι πυρετός που κάποιες φορές φτάνει το… 38, συνάχι και πονόλαιμος. Συνήθως διαρκούν 2 - 3 ημέρες και μετά περνούν», δηλώνει στη «Μ» ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος της Α’ Παθολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Κολάρας και προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος ανάρρωσης είναι η λήψη αντιπυρετικών και αντιβηχικών, και η παραμονή στο σπίτι.
Πάντως, παθολόγοι και παιδίατροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και συνιστούν στους γονείς να είναι προσεχτικοί αλλά να μη φτάνουν σε υπερβολές. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως την άνοιξη ένα παιδί μπορεί να αρρωστήσει κατά μέσο όρο 7 - 8 φορές.
Στο μεταξύ, στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια της περιόδου 2013-2014, που παρέχουν προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009. Η λιανική τιμή του εμβολίου είναι 6,12 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή.
«Φέτος παραγγέλθηκαν 85.000 εμβόλια, ωστόσο υπάρχει κεντρικό πρόβλημα και οι ποσότητες που θα διατεθούν πανευρωπαϊκά θα είναι περιορισμένες. Οι εμβολιασμοί των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν αρχίσει και υπάρχει αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Για την αποφυγή των ιώσεων, οι ειδικοί δίνουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες:
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορείτε να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη κι όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα τα οποία χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
- Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
- Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί «πηγή μικροβίων».
- Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΑΣΠΙΔΑ
«Κλειδί» για να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από τις ιώσεις είναι η ισορροπημένη διατροφή. Όπως αναφέρει στη «Μ» ο κλινικός διαιτολόγος Νίκος Παπασπανός, οι τροφές που λειτουργούν ως ασπίδα έναντι των ιώσεων είναι οι εξής:
- Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη. Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα παράγωγά τους, όπως σουσάμι και σησαμέλαιο.
- Αντιοξειδωτικά. Είναι η βιταμίνη C, την οποία βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες, τα ακτινίδια και τις ωμές πιπεριές. Επίσης, τα καροτενοειδή, όπως τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η βιταμίνη E που τη βρίσκουμε στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, και το σελήνιο που υπάρχει σε ψάρια, οστρακοειδή και κόκκινο κρέας.
- Αντιμικροβιακή δράση έχουν το σκόρδο και η πρόπολη.
- Εχινάτσια (συμπλήρωμα διατροφής σε δισκίο). Έχει δράση έναντι των ιώσεων. Ωστόσο, έχει κάποιες αντενδείξεις, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, από παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών κι απ’ όσους έχουν φυματίωση και αυτοάνοσα νοσήματα.