Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Απειλή για τους ασθενείς το αυξημένο λίπος στο ήπαρ

Σε ασθένεια του 21ου αιώνα τείνει να εξελιχθεί η λιπώδης διήθηση του ήπατος. Πρόκειται για τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος και είναι μια πολύ συχνή νόσος, η οποία αφορά στο 25% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε άτομα με διαβήτη ή παχύσαρκους το ποσοστό υπερβαίνει το 75%.

Της Νικολέττας Μπούκα
"Είναι με διαφορά η πιο συχνή ηπατική νόσος. Εκδηλώνεται, κυρίως, με υψηλές τρανσαμινάσες κι εξελίσσεται σε κίρρωση του ήπατος, εάν παραμεληθεί. Επιπλέον, οι ασθενείς με λιπώδη διήθηση έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο αυτή”, εξηγεί στην “Μ” ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, διευθυντής της β' προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής ΑΠΘ, Αστέριος Καραγιάννης, με αφορμή την επιστημονική διημερίδα με θέμα: “Πρόληψη και αντιμετώπιση του καρδιαγγειακού κινδύνου”, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Βασίλειος Άθυρος αναφέρει ότι η Β’ προπαιδευτική παθολογική κλινική του ΑΠΘ παρουσίασε στοιχεία από μελέτη επιβίωσης που δείχνει ότι συγκεκριμένη στατίνη, που μέχρι πρόσφατα την απέφευγαν για το φόβο των τρανσαμινασών, ελαττώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο στους ασθενείς με λιπώδη διήθηση σε διπλάσιο ποσοστό από ό,τι σε αυτούς με φυσιολογικό ήπαρ. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από μελέτη με 9.000 συμμετέχοντες που έγινε στη Σκανδιναβία. 
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διημερίδας, αναπτύχθηκαν οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας, της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Αναπτύχθηκαν, επίσης, τα οφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, όπως αυτά προκύπτουν από μελέτες άλλων χωρών, αλλά και της ελληνικής μελέτης ΑΤΤΙΚΗ. Εισηγητές των ανακοινώσεων αυτών ήταν επιφανείς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε τους 500 συνέδρους.

Λιγότερο αλάτι κατά της υπέρτασης

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον επιπολασμό της αρτηριακής υπέρτασης. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, τα αναφερόμενα ποσοστά κυμαίνονται στο 30%-40%. Η αρτηριακή υπέρταση σχετίζεται με πλήθος παθήσεων, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια (στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου), εγκεφαλικές παθήσεις (αγγειακά επεισόδια, αιμορραγίες, ανευρύσματα) και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
“Εκτός από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, υπάρχουν κι απλοί κανόνες υγιεινής διατροφής. Συνιστάται, λοιπόν, δίαιτα πτωχή σε αλάτι, κατανάλωση φρούτων και φυτικών τροφών, μείωση του σωματικού βάρους στους παχύσαρκους και αποφυγή του καπνίσματος και της υπέρμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος”, επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης.