Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Να πώς έστηναν τους κοριούς στις ταράτσες πρεσβειών (φωτογραφία)

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα περιλαμβάνεται σε σχεδιάγραμμα στο οποίο καταγράφονται τα παραρτήματα της ειδικής μονάδας συλλογής πληροφοριών SCS (Special Collection Services) σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο από το 2010. Το σχεδιάγραμμα δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" και περιγράφεται ως «άκρως απόρρητο».
Το Spiegel, στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιέρωματός του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Βρετανού δημοσιογράφου-ερευνητή Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος του περιοδικού για το θέμα. Ο κ. Κάμπελ στην ιστοσελίδα του (http://www.duncancampbell.org/content/investigative-journalist-and-forensic-expert) αναφέρει ότι συστήματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, προστατευμένα από τη διπλωματική ασυλία, χρησιμοποιούνται προκειμένου να διεξάγονται μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. «Ένα βρίσκεται στο Βερολίνο. 'Αλλα είναι τοποθετημένα στις ταράτσες των πρεσβειών των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την Στοκχόλμη ως την Αθήνα» σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Στην ιστοσελίδα του, ο κ. Κάμπελ παραθέτει φωτογραφίες (http://www.duncancampbell.org/content/embassy-spy-centre-network) από κτίρια αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γενεύη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Λευκωσία. Ειδικά για την κυπριακή πρωτεύουσα, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει αφιερώσει περισσότερο από το μισό της ταράτσας της σε εξοπλισμό παρακολούθησης καλυμμένο σε υπόστεγο», ενώ παρατίθεται και φωτογραφία από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την οποία επισημαίνεται ότι διαθέτει παρόμοια καλυμμένη ταράτσα, προκειμένου να καλύπτει και να λειτουργεί το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

"Πρώτο Θέμα"