Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Πρόγνωση με ένα ένα… κλικ

Ένα νέο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού έχουν πλέον οι Ελληνίδες. Πρόκειται για την πρωτοπόρα και βραβευμένη ηλεκτρονική εφαρμογή Mastos για iPhone και iPad, την πρώτη του είδους στην Ελλάδα, που διατίθεται δωρεάν και έχει ως στόχο να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τις γυναίκες σχετικά με τη νόσο.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Ειδικότερα οι γυναίκες που κατεβάζουν την εφαρμογή (http://itunes.apple.com/us/app/mastos/id495883952?Is=1&mt=8) έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και τους επιβαρυντικούς παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξή του. Επίσης η εφαρμογή συστήνει μέτρα προφύλαξης, επικεντρώνοντας στη σημασία της τακτικής αυτοεξέτασης και της μαστογραφίας σε συνδυασμό με τις τακτικές επισκέψεις σε κλινικό γιατρό.
Μάλιστα μέσω της εφαρμογής οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υπενθυμίσεις τόσο για τη μηνιαία συνιστώμενη αυτοεξέταση των μαστών όσο και για τη μαστογραφία τους. Έτσι σε τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνουν στο κινητό τους σχετική ειδοποίηση, ώστε να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, που μπορεί να τους σώσει τη ζωή.
Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής Mastos είχε η δρ. Δέσποινα Κατσώχη, ακτινοθεραπεύτρια ογκολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Aachen της Γερμανίας και πρόεδρος της ΑΚΟΣ (www.akoslife.com), μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία δημιουργήθηκε και αποτελείται από επιστήμονες από το χώρο της υγείας, που μέσω των δράσεών τους βοηθούν και ενημερώνουν ασθενείς με κάθε μορφής καρκίνο σε θέματα πρόληψης και θεραπείας. Ταυτόχρονα μέσω ομιλιών και ημερίδων εκπαιδεύουν γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και στην επαρχία για την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών.
«Είναι μία καινοτόμα και πρωτοποριακή εφαρμογή για τη συλλογή πληροφοριών για τον καρκίνο του μαστού, ενώ υπενθυμίζει στις γυναίκες που τη χρησιμοποιούν πότε είναι η στιγμή για τον προληπτικό έλεγχο. Επίσης υπάρχει και ένα βίντεο που δείχνει πώς γίνεται σωστά η ψηλάφηση του μαστού», εξηγεί στη «Μ» η δρ. Κατσώχη με αφορμή την ομιλία της στην 1η Βαλκανική Συνάντηση για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Υγεία, Επιστήμη και Τέχνη από τον Άνθρωπο για τον Άνθρωπο", την οποία διοργανώνει από σήμερα έως και την Κυριακή ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Στο επίκεντρο της ΑΚΟΣ βρίσκονται και οι αποθεραπευμένοι από κάθε μορφή καρκίνου. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν η αιτία της έκδοσης και διανομής του «Ημερολογίου αποθεραπείας», ενός βιβλιαρίου που βοηθά τους αποθεραπευμένους στην τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους (τσεκ απ, φάρμακα, δείκτες που παρακολουθούν κ.λπ.).
«Τα πρώτα ημερολόγια κυκλοφόρησαν τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν 1.000 αντίτυπα και τώρα θα εκδώσουμε 3.000. Η διάθεσή τους είναι δωρεάν. Τα μοιράζουμε σε συλλόγους καρκινοπαθών ή σε ογκολόγους, για να τα δίνουν στους ασθενείς τους. Όσοι δεν τα βρίσκουν μπορούν να επικοινωνούν με την ΑΚΟΣ. Θα φέρουμε ημερολόγια και στη Θεσσαλονίκη, για να τα μοιράσουμε στους ασθενείς που νόσησαν. Μπορούν να το έχουν μαζί τους, ώστε, όπου και να πάνε, να μπορεί ένας γιατρός να δει το ιστορικό τους», τονίζει η δρ. Κατσώχη.
Όπως εξηγεί η ίδια, «η μεγάλη δυσκολία και προκατάληψη για τον καρκίνο είναι ότι, ενώ αποθεραπεύονται πολλοί, εμείς βλέπουμε και καταμετράμε αυτούς που χάνονται. Άρα εμείς θέλουμε και να αρχίσουμε να δείχνουμε όσους αποθεραπεύονται, να δείξουμε ότι συνεχίζουν τη ζωή τους, γιατί μόνον έτσι μπορείς να καταρρίψεις έναν μύθο και μία προκατάληψη, και να τους στηρίξουμε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής».
Η ΑΚΟΣ έχει αρχίσει και μία πανελλαδική εκστρατεία με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα - Πρόληψης έργα» και με κεντρικό σύνθημα «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου», που σημαίνει ότι αποβάλλω βλαβερές συνήθειες και υιοθετώ έναν τρόπο ζωής που σέβεται τον οργανισμό μου και τις ανάγκες του. Στόχος της εκστρατείας είναι η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση αναφορικά με τον καρκίνο, την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την ανακουφιστική φροντίδα αλλά και την ψυχολογική, συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη.