Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΔΡΑΜΑ Ετοιμάζεται για ανακύκλωση

Έτοιμο να δεχτεί τους όγκους σκουπιδιών είναι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών που κατασκευάστηκε στη Δράμα και το οποίο είναι ο πρώτος σταθμός επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Επιμέλεια: Σταύρος Γιακουβής
giakouvis@newspaper.gr

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που θα εξυπηρετεί όλους τους δήμους του νομού. Έχει ανεγερθεί κοντά στην παλιά χωματερή της Δράμας, η οποία σχεδιάζεται να μετατραπεί σε περιβαλλοντικό πάρκο, και στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ. Στόχος των τοπικών αρχών είναι το περιβαλλοντικό πάρκο να αποτελέσει πρότυπο χώρο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Η παρουσίαση του εργοστασίου ενόψει της έναρξης λειτουργίας του έγινε με κάθε επισημότητα από το δήμαρχο Κυριάκο Χαρακίδη, που είναι και πρόεδρος του αρμόδιου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας (ΔΙΑΑΜΑΘ α.ε.). Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ
Το φιλόδοξο σχέδιο των τοπικών αρχών φαίνεται ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς μπορεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών να είναι έτοιμο, αλλά οι ταινιόδρομοί του παραμένουν ακόμη καθαροί. Ο λόγος είναι ότι κανένας από τους πέντε δήμους του νομού Δράμας δεν έχει διανείμει στις περιοχές ευθύνης του μπλε κάδους για τη συγκέντρωση των σκουπιδιών προς ανακύκλωση.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δράμας Μιχάλη Μλεκάνη η διανομή των κάδων θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα στον κεντρικό δήμο, με στόχο στις 15 του μήνα να αρχίσει η αποκομιδή των σκουπιδιών προς ανακύκλωση. Σταδιακά τις επόμενες τρεις εβδομάδες μπλε κάδοι θα διανεμηθούν σε όλη την περιοχή ευθύνης του δήμου Δράμας.
Οι υπόλοιποι τέσσερις δήμοι του νομού θα περιμένουν, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τον αρμόδιο περιφερειακό φορέα, δηλαδή τη ΔΙΑΑΜΑΘ α.ε.
«Η ανακύκλωση δεν είναι μόνο υπόθεση των υπηρεσιών των δήμων αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά», δήλωσε στη διάρκεια παρουσίασης του Κέντρου Ανακύκλωσης ο δήμαρχος Δράμας. Για το λόγο αυτό παράλληλα με τη διανομή των κάδων θα αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Σε κάθε νοικοκυριό θα διανεμηθούν σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια, καθώς και ο ειδικός μπλε σάκος για τη συγκέντρωση των σκουπιδιών, πριν να φτάσουν στους κάδους.