Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Σημίτης: Χαιρετίζω την κίνηση των «58»

Θετικός εμφανίστηκε απέναντι στο κείμενο - μανιφέστο των 58 προσωπικοτήτων για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην πρώτη του, δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος.
Στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου Μια σύγχρονη Οδύσσεια, του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ο Κώστας Σημίτης δήλωσε για την πρωτοβουλία των «58»:

«Βρίσκω πολύ σωστό το κείμενο των 58. Το χαιρετίζω και πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο».

Σύμφωνα με το σημερινό Εθνος, (ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη), οι υπογράφοντες τη «διακήρυξη» για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν τα επόμενα κρίσιμα «βήματα» με πρώτο «σταθμό» την Ιδρυτική Συνέλευση, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν κόμματα, κινήσεις, προσωπικότητες με διακριτό «στίγμα», αλλά κυρίως απλοί πολίτες της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Το γεγονός ότι στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (παρά την τουλάχιστον επιφυλακτική στάση του Φ. Κουβέλη) καλωσόρισαν με δημόσιες δηλώσεις τους την πρωτοβουλία των «58» αποτελεί άλλωστε για τους υπογράφοντες μια καλή αφετηρία και ευκαιρία συστράτευσης από την αρχή της πορείας με στόχο την κοινή κάθοδο προς τις ευρωεκλογές.

Ουδείς από τους υπογράφοντες υποστηρίζει ότι ο διάλογος θα εξελιχθεί χωρίς διαφωνίες, ενδεχόμενες υπαναχωρήσεις, νέες προτεραιότητες και διλήμματα.

«Ο χειρότερος... εχθρός της πρωτοβουλίας μας είναι η σιωπή και η εκ των προτέρων αρνητική στάση, όλα τα άλλα όχι απλώς επιτρέπονται, αλλά επιβάλλονται!», λέει χαρακτηριστικά ένας εκ των βασικών «πρωταγωνιστών», που έχει αποφασίσει να προωθήσει «τώρα» αποφάσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα, κινήσεις και ορίζοντα.

Ο ίδιος προσθέτει χαρακτηριστικά ότι το κείμενο που παρουσίασαν δεν είναι παρά η «αφορμή» για να ανοίξει ο διάλογος και το εγχείρημα να λάβει άμεσα και οργανωτικό «οδικό χάρτη».

Και αυτό γιατί οι «58» προσανατολίζονται στο να συμβάλουν στη συγκρότηση Επιτροπών ανά νομό (ή και δήμο), όπου οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον λόγο, θα καταθέτουν προτάσεις, είτε για τις αναγκαίες πολιτικές στην εξαιρετικά δύσκολη πολιτικοοικονομική συγκυρία, είτε για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές.

Δυσκολίες
Σε κάθε περίπτωση η «υπόθεση» έχει σημαντικές δυσκολίες, «κρύβει» διλήμματα και «αντιστάσεις» στο εσωτερικό των κομμάτων και των κινήσεων, όπου απευθύνεται η πρόσκληση-διακήρυξη.

«Θεωρώ ότι είναι μια θετική κίνηση, η οποία αναμενόταν από καιρό και της οποίας το αποτέλεσμα θα κριθεί στην πράξη από τον βαθμό ανταπόκρισης και των πολιτικών δυνάμεων αλλά και της κοινωνικής βάσης», δήλωσε χθες (Σκάι) ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, τονίζοντας ότι η πρόσκληση μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη εξελίξεων εφόσον απευθυνθεί και προς τα κάτω, «δεν θα μείνει σε μια αφηρημένη φάση ελίτ και προς τα πάνω, αλλά να αγκαλιάσει, να συγκινήσει τον μέσο πολίτη, να καταλάβει ότι κάτι γίνεται κι ότι αξίζει τον κόπο να γίνει».

Είναι πασιφανές ότι ο κ. Γιαννίτσης, παρότι δεν υπέγραψε (συνειδητά) το κείμενο, στηρίζει την προσπάθεια και... προβλέπει την επιτυχία της μέσω τολμηρών διεργασιών: «Δεν θα έρθει το καινούργιο αν δεν σκοτώσουμε εμείς οι ίδιοι, οι παλιοί τα όποια δόγματα, τις ιδεοληψίες, τις πρακτικές μας, ακόμη και τις ιδέες και τις αντιλήψεις μας, τα όποια στραβά».

Θετικά απάντησε στο κάλεσμα της Κίνησης των «58» (χθες έγιναν 59 με την υπογραφή του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αχιλλέα Μητσού) και ο επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας» Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη χρειάζεται σαφή πολιτική ταυτότητα, δηλαδή εναλλακτικό κεντροαριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα, διακριτό τόσο από αυτό της ΝΔ όσο και από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντροαριστερά χωρίς κεντροαριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει - και οι δυνάμεις του χώρου πρέπει να δίνουν σαφές στίγμα στην κυβέρνηση, στο Κοινοβούλιο, παντού».

Την κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές πρότεινε η υπογράφουσα το κείμενο Αθηνά Δρέττα, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, αν και χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία, διατύπωσε τις επιφυλάξεις του: «Θέλουμε ''ελιά ιδεών'' και όχι ''στελεχών και ζόμπι''», είπε και υπαινίχθηκε ότι το κάλεσμα πρέπει να αφορά και τον διάλογο με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκάθαρη στάση υπέρ της Κίνησης των «58» πήρε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης -όπως και ο επικεφαλής Επικοινωνίας Δημήτρης Καρύδης-, ο οποίος ανέφερε ότι στις ευρωεκλογές μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις, με το κάθε κόμμα να διατηρεί την αυτονομία του.

«Η τυφλή αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτει τις αναγκαιότητες της εποχής». Μετά τη διακήρυξη και το καλωσόρισμα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μιλώντας στο «Εθνος» άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του, στη Δημοκρατική Αριστερά καταγράφονται δύο «τάσεις» απόψεις σχετικά με τις συνεργασίες που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα τους.

Οι δύο πλευρές
Από τη μία πλευρά είναι η πλειοψηφία των στελεχών που υπερασπίζονται την πρόταση του Φ. Κουβέλη για συστράτευση των δυνάμεων εκτός του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη βρίσκονται στελέχη όπως ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης, ο Γρ. Ψαριανός, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Β. Οικονόμου που υποστηρίζουν τον διάλογο για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Λυκούδης, π.χ., δήλωσε χθες ότι είναι θετική κάθε πρωτοβουλία που εμφανίζεται και συμβαδίζει με τη στρατηγική επιδίωξη της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
"Εθνος"