Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αναδιανομή γης για 2.500 δικαιούχους

Στην καλλιέργεια κηπευτικών και άλλων προϊόντων, που ήδη παράγονται στην περιοχή τροφοδοτώντας μεγάλο μέρος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, στρέφονται οι κάτοικοι των Βασιλικών, μετά την απόφαση του δήμου Θέρμης να προχωρήσει τον αναδασμό στο αγρόκτημα της περιοχής, έκτασης 9.500 στρεμμάτων.


Της Φανής Σοβιτσλή

Από την ενοποίηση και την αναδιανομή των τεμαχίων γης, που σήμερα είναι διάσπαρτα, θα ωφεληθούν πάνω από 2.500 δικαιούχοι-αγρότες, ενισχύοντας την παραγωγή τους και μειώνοντας το κόστος.
Ο αναδασμός στην αγροτική περιοχή των Βασιλικών, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων, γίνεται για δεύτερη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, βάσει της οποίας κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει την ιδιοκτησία του συγκεντρωμένη σε ένα, δύο ή το πολύ τρία τεμάχια γης, περίπου ίσης αξίας με την ιδιοκτησία που είχε πριν, οι δικαιούχοι θα κατοχυρώσουν την έγγεια ιδιοκτησία τους με την έκδοση παγίων τίτλων κυριότητας και την ένταξή της στο κτηματολόγιο.
Ήδη η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη διάρκεια συνεδρίασής της ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θέρμης για την ανάθεση και την υλοποίηση του έργου “Μελέτη β’ αναδασμού αγροκτήματος Βασιλικών της δημοτικής ενότητας Βασιλικών και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων αναδασμού”.
Ειδικότερα η προγραμματική σύμβαση αφορά την ανάληψη από το δήμο Θέρμης της προώθησης της ανάθεσης της συγκεκριμένης μελέτης, με στόχο την άρτια και ταχεία υλοποίηση του έργου και την παράδοση της κυριότητας των αγροτεμαχίων.

ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΕΡΓΟ
Σύμφωνα με το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο το έργο που κλήθηκε να αναλάβει ο δήμος, πληρώνοντας από δικούς του πόρους τη μελέτη, ύψους 440.000 ευρώ, θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, γιατί αφορά χιλιάδες δικαιούχους που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους ενισχύοντας την παραγωγή τους. Η προκήρυξη για τη μελέτη του αναδασμού αναμένεται να βγει στον αέρα από το δήμο Θέρμης μέχρι τα τέλη του χρόνου, με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο.
“Αυτή τη στιγμή στα Βασιλικά υπάρχουν διάσπαρτες ιδιοκτησίες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως θα έπρεπε, από τους δικαιούχους. Είναι αίτημα χρόνων από τους κατοίκους της περιοχής και ο δήμος, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού και πόρων της διεύθυνσης Πολιτικής Γης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να ενισχύσουν την παραγωγή τους, στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική αγροτική οικονομία”, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι στο πλαίσιο του έργου θα διαμορφωθούν αγροτικοί δρόμοι και θα εκτελεστούν και άλλα αναγκαία έργα υποδομής.
Το θέμα του αναδασμού εισηγήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Παπάς. “Προχωρούμε τις απαραίτητες διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς σε συνεργασία με το δήμο Θέρμης, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη το συντομότερο δυνατόν και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου του αναδασμού, που θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιοχής”, σημείωσε.