Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

«ΟΜΗΡΟΙ» 15.000 ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ Αγόρασαν ομόλογα αξίας 100.000 ευρώ, έμειναν με 15.000 ευρώ!

Μηνύσεις κατά των τραπεζικών ιδρυμάτων που τους έπεισαν ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν η ασφαλέστερη επένδυση ετοιμάζουν οι μικροομολογιούχοι, που είδαν τις οικονομίες μίας ζωής να εξανεμίζονται εν μιά νυκτί, όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Ηδη έχει κατατεθεί η πρώτη μήνυση από ομολογιούχο που ζει στη Θεσσαλονίκη και η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα: «Δεν είχα χρήματα ούτε για δικηγόρο και κατέθεσα μόνος μου μηνυτήρια αναφορά...» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κούτουλας, που είναι όμως αποφασισμένος να διεκδικήσει τη δικαίωσή του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΖΩΗΣ
ΕΓΙΝΑΝ «ΑΕΡΑΣ»
Περί τις 15.000 οικογένειες έχασαν με μιας τις αποταμιεύσεις τους, αφού αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν ως επενδυτές και όχι ως αποταμιευτές και να μην εξαιρεθούν από το PSI. Οι μικροομολογιούχοι κατέθεσαν προσφυγή, η οποία εξετάστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την άνοιξη. Η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο θα είναι απορριπτική...
«Θα πάμε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα κάνουμε μηνύσεις και αγωγές στις τράπεζες που μας παραπλάνησαν, δεν θα το αφήσουμε έτσι» τονίζει ο κ. Γιάννης Τσολιάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου.
Οι ομολογιούχοι νιώθουν εξαπατημένοι τόσο από τον πρωθυπουργό, κ. Α. Σαμαρά, «...που ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχόταν ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα» όσο και από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος, ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο που αποφασίστηκε το PSI, δεν έλαβε μέριμνα για την προστασία των μικροομολογιούχων.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΑΣΑΝ
ΧΡΗΜΑΤΑ (ΚΑΙ ΠΟΣΑ)
Συνολικά υπολογίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα είχαν στα χέρια τους ομόλογα αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία κατείχε ομόλογα αξίας 5.000-150.000 ευρώ, που ήταν αποταμιεύσεις μίας ζωής.
Με το «κούρεμα» χάθηκε αυτομάτως το 53,5% της αξίας τους, ενώ το υπόλοιπο 46,5% καλύφθηκε με νέα ομόλογα (το 15% του EFSF, που λήγουν φέτος ή το 2014, και το 31,5% με ομόλογα που λήγουν από το 2027 μέχρι το 2042). Με άλλα λόγια, κάποιος που είχε ομόλογα 100.000 ευρώ θα πάρει μόνο 15.000 ευρώ στο χέρι. Τα 53.500 χάθηκαν οριστικά, ενώ για τα υπόλοιπα 31.500 ευρώ θα χρειαστεί να περιμένει πολλά χρόνια...
«Θα τα πάρουν τα παιδιά μας για τα έξοδα του μνημοσύνου μας» λένε με πικρό χιούμορ οι πιο ηλικιωμένοι από τους ομολογιούχους, προσθέτοντας: «Εκτός κι αν ζήσουμε μέχρι τα 102 μας χρόνια...».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ
ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
Μεταξύ των ομολογιούχων ήταν και έλληνες ομογενείς, που αποφάσισαν να στηρίξουν την πατρίδα τους -και τελικά απογοητεύτηκαν οικτρά.
Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, τονίζει ότι οι 15.000 ελληνικές οικογένειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που θέλησαν να στηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, «βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση, αφού έχουν υποστεί απώλειες της τάξης του 75%. Το ελληνικό κράτος, αγνοώντας τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών, αρνήθηκε να προστατεύσει τα φυσικά πρόσωπα από τη διαδικασία του ‘κουρέματος’, κάτι που έκαναν άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία, αλλά και η πτωχευμένη Αργεντινή. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, που αποταμίευαν τους κόπους μιας ζωής, ελπίζοντας σε μια καλύτερη προοπτική, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή. Όπως έχει καταγραφεί από τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων, δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει και αρκετοί άλλοι βρίσκονται στο όριο της απόλυτης φτώχειας -όλοι χαμένοι μιας ‘διάσωσης’ που δεν ήρθε ποτέ... Η πατρίδα για ακόμη μία φορά πληγώνει τα παιδιά της, καθώς δεν είναι μονάχα η οικονομική απώλεια, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος εμφανίζεται ξανά αφερέγγυο προς τους πολίτες του, προς τους Έλληνες του εξωτερικού, που το εμπιστεύτηκαν».

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ: «ΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ»
Μία εκ των οικογενειών σε «ομηρία» είναι και η οικογένεια Τσουλχά, που διατηρούσε εστιατόριο στη Γερμανία: «Δουλεύαμε νυχθημερόν επί 25 χρόνια. Όταν μου παρουσιάστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορούσα πια να εργαστώ, αποφασίσαμε να πουλήσουμε το εστιατόριο και να επιστρέψουμε στο χωριό μας, στο Ψυχικό Σερρών» λέει η κυρία Δέσποινα Τσουλχά.
Αφού τη διαβεβαίωσαν ελληνικές, αλλά και γερμανικές τράπεζες ότι τα ομόλογα ήταν η πιο ασφαλής τοποθέτηση, διέθεσε τα χρήματα από την πώληση της επιχείρησής της, αλλά και κάποιες οικονομίες που φύλαγε για τον γάμο της κόρης της, για να αγοράσει ελληνικά χρεόγραφα: «Υπολόγιζα ότι με τους τόκους θα μπορούσα να καλύπτω τα έξοδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που έχω. Τώρα χάσαμε όλα όσα είχαμε... Αν ήμουν καλά στην υγεία μου θα επέστρεφα στη Γερμανία, για να δουλέψω στο μεροκάματο».
Για να ζήσουν, ο σύζυγός της αναγκάστηκε να καλλιεργήσει όσπρια σ’ ένα χωράφι που είχαν στο χωριό. Όσο για τα παιδιά τής οικογένειας, έμειναν στη Γερμανία για σπουδές «...και θα τους συμβουλεύσω να μη γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Δεν είναι που χάσαμε τα λεφτά μας, χάσαμε και την υπερηφάνεια μας. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι αυτό που συνέβη ήταν δίκαιο. Πιστεύω στη δικαιοσύνη, αλλά όχι πια στην ελληνική δικαιοσύνη...» λέει.

ΟΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ
ΦΤΕΡΑ. «ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ...»
«Όταν πέθανε ο πατέρας μου, μας άφησε 50.000 ευρώ, για να συμπληρώνει η μητέρα μου τη σύνταξη των 500 ευρώ» αναφέρει ο κ. Φίλιππος Μαμάτας. Τον Ιανουάριο του 2010, «όταν οι μεγάλοι επενδυτές που ήξεραν την αγορά ξεφορτώνονταν ομόλογα, η τράπεζα με έπεισε ότι τα ομόλογα είναι η πιο σίγουρη επένδυση, αφού εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, αγόρασα από την πρωτογενή αγορά, στο 100% της αξίας τους».
Δύο χρόνια αργότερα, οι αποταμιεύσεις τού πατέρα του είχαν εξαφανιστεί και ο ίδιος νιώθει εξαπατημένος: «Η μητέρα μου είναι άρρωστη και μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία. Βασιζόμασταν σ’ αυτά τα λεφτά, για να καλύψουμε τα έξοδα. Ευτυχώς που έχει κι εμάς, τα παιδιά της, για να βασιστεί, αλλιώς, αν ήταν μόνη της, θα ήταν επί ξύλου κρεμάμενη».

«ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ»
Ο κ. Δημήτρης Κούτουλας ζει στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Δούλευε στα χωράφια από μικρό παιδί και όλες του τις αποταμιεύσεις τις τοποθέτησε σε ομόλογα: «Ήταν λεφτά που βγάλαμε με αίμα και ιδρώτα. Κάναμε αποταμίευση και εμπιστευτήκαμε το ελληνικό κράτος -αυτό ήταν το λάθος μας. Σε ελληνικές τράπεζες αποταμιεύαμε, όχι στο εξωτερικό».
Ο κ. Κούτουλας περιμένει εδώ και δύο χρόνια να βγει στη σύνταξη: κοντεύει τα 70 του χρόνια, αλλά για να ζήσει άρχισε ξανά τη δουλειά στο χωράφι: «Ήρθε ο χειμώνας, δεν έχουμε τα αναγκαία και, επιπλέον, πρέπει να πληρώσουμε φόρους και χαράτσια. Η σύζυγός μου ήταν άρρωστη κι έπρεπε να εγχειριστεί. Παρακαλούσα για δάνειο από την τράπεζα, επειδή δεν είχα λεφτά...».
Ακόμη και χωρίς τα μέσα, ο ίδιος δεν το βάζει κάτω -μάλιστα, έχει καταθέσει μήνυση στην εισαγγελία κατά της τράπεζας που τον συμβούλευσε να αγοράσει ομόλογα και περιμένει να ξεκινήσει η έρευνα τον επόμενο μήνα: «Δεν μπορούσα να πληρώσω δικηγόρο, ξενύχτησα τρία βράδια κι έγραψα μόνος μου τη μήνυση. Δεν θα τους τα χαρίσω αυτά τα λεφτά, επειδή τα έβγαλα με πόνο ψυχής» λέει. Μάλιστα, καλεί τους μικροομολογιούχους τη μεθεπόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης, να συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στη συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη με Τσιμισκή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ,
ΤΟ ΨΩΜΙ, ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ»
Σε ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, ο κ. Κούτουλας εκφράζει το αίσθημα αδικίας που τον πνίγει. Γράφει, μεταξύ άλλων: «Μέσα σε μία νύχτα μάς άρπαξαν τις οικονομίες μας -άλλος πλήρωνε δάνεια, άλλος έπαιρνε τα φάρμακά του, άλλος για των προίκα των παιδιών του, άλλος για σπουδές[…]. Θέλουμε το δίκιο μας, το ψωμί μας, τον ιδρώτα μας, τις οικονομίες μας που μαζεύαμε μια ολόκληρη ζωή, νόμιμες και φορολογημένες[…].Δεν το χωράει ανθρώπου νους αυτό που μας κάνανε. Πού πήγαν οι υπογραφές, τα συμβόλαια, οι νόμοι; Πού πήγαν τα πολλά δισεκατομμύρια που πήραν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση;[...]. Μας πήραν το βιος μας και μετά από 30 χρόνια θα μας γυρίσουν αποφάγια. Κάθε τρεις μήνες μάς στέλνουν κι ένα ‘ψυχοχάρτι’ και μας ευχαριστούν, επειδή προτιμήσαμε τη δική τους τράπεζα για την αποταμίευση. Δεν ντρέπονται καθόλου, μας κοροϊδεύουν κι από πάνω...».

ΘΥΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ
Ελληνικά ομόλογα δεν είχαν μόνον έλληνες, αλλά και γερμανοί αποταμιευτές, εκ των οποίων δέκα έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι. Οι πιθανότητες να δικαιωθούν οι προσφυγές τους δεν μπορούν να εκτιμηθούν, το βασικό επιχείρημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας των Κατόχων Αξιογράφων (DSW), κ. Τόμας Χέχτφίσερ, είναι ότι η Ελλάδα μετέβαλε μονομερώς τους όρους των ομολόγων της, χωρίς να δοθεί στους κατόχους η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους ή να αμυνθούν.
Ο κ. Χέχτφίσερ σημειώνει ότι θα επικαλεστεί το δίκαιο της ΕΕ περί προστασίας των καταναλωτών, που μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για υλικά αγαθά. Όπως διευκρινίζει, οι ενάγοντες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε δικαστήρια του τόπου διαμονής τους: κατόπιν, οι προσφυγές θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν, μέσω του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στο ελληνικό κράτος.