Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Υβριδικό, ηλιακό και 100% ελληνικό



Ονομάζεται Sunnyclist και είναι το πρώτο υβριδικό ηλιακό τριθέσιο μοτοποδήλατο κατασκευασμένο από ελληνικά χέρια.


Του Κώστα Σιαμέλη

Αποτελεί, αναμφίβολα, μία νέα ξεχωριστή κατηγορία οχήματος, αφού προσφέρει διαφορετική οδηγική εμπειρία και, κυρίως, μοναδική αίσθηση ελευθερίας και οικολογικής μετακίνησης.
Το Sunnyclist αποτελεί μία ρεαλιστική και πλήρη πρόταση ηλιακού οχήματος χωρίς συμβιβασμούς στη χωρητικότητα και την αυτονομία. Με φωτοβολταϊκή γεννήτρια 665 Wp και ισχύ κινητήρα 4 kW μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, μεταφέροντας έως τρία άτομα με τις αποσκευές τους, ενώ η αυτονομία του αγγίζει τα 240 χλμ.
Η σχεδίασή του έχει γίνει με τη χρήση των πιο σύγχρονων σχεδιαστικών και υπολογιστικών μηχανολογικών προγραμμάτων. ενώ ταυτόχρονα η όλη ιδέα βασίζεται στις απλές αλλά θεμελιώδεις αρχές της επιστήμης. Ο σχεδιασμός του Sunnyclist ακολουθεί τις απαιτήσεις της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ηλιακή και την ανθρώπινη ενέργεια.
“Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της μεσολάβησαν τρία χρόνια και αμέτρητες εργατοώρες ενώ δαπανήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά”, είπε ο μηχανολόγος - μηχανικός δημιουργός του Sunnyclist Μανόλης Τσικανδυλάκης και πρόσθεσε ότι “η πρόσφατη πρώτη επίσημη παρουσίαση του οχήματος άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Καταγράφηκε μεγάλο ενδιαφέρον από φορείς του τουριστικού κλάδου. Προσπαθούμε ώστε την ερχόμενη παραθεριστική σεζόν να υπάρχει διαθέσιμος ένας ικανοποιητικός αριθμός από Sunnyclist”.
Ο 32χρονος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης και απόφοιτος του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι “το Sunnyclist έχει όλα τα φόντα να καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλές στην αγορά των ενοικιαζόμενων από τους τουρίστες οχημάτων. Οι επιβάτες, για παράδειγμα, ενός Sunnyclist μπορούν με αυτό να επισκεφτούν μια παραλία. Όση ώρα θα κάνουν το μπάνιο τους, το σταθμευμένο κάτω από τον ήλιο όχημα θα γεμίζει την μπαταρία του. Έτσι, την ώρα της αναχώρησης θα είναι φορτισμένο και έτοιμο για το ταξίδι της επιστροφής. Όποιοι, δηλαδή, επιλέξουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους αυτό το όχημα, θα καταβάλλουν χρήματα μονάχα για το κόστος ενοικίασης χωρίς να επιβαρυνθούν με έξοδα για ανεφοδιασμούς καυσίμου”.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ SUNNYCLIST
- Είναι αυτόνομο και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται να φορτίζεται από το ηλεκτρικό δίκτυο.
- Αποτελεί οικονομική λύση σε σχέση με άλλα ενεργειακά οχήματα.
- Μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος των μετακινήσεων με ελάχιστο κόστος.
- Είναι πρακτικό, μικρό, ελαφρύ, αθόρυβο και ευέλικτο στην κίνηση εντός αστικών περιοχών.
- Αν χρειαστεί, μπορεί να φορτίσει και από μία κοινή πρίζα μέσα σε δύο, μόλις, ώρες.
- Είναι ιδανικό για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης όπου επικρατεί ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου.
- Παρέχει τη δυνατότητα άσκησης κατά τις καθημερινές μετακινήσεις.
- Το χαμηλό κέντρο βάρους κοντά στον οπίσθιο άξονα παρέχει μέγιστη ασφάλεια έναντι ανατροπής.
- Είναι εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά πλαίσια πολύ υψηλής απόδοσης υβριδικής τεχνολογίας με απόδοση κυψέλης 22,9%.
- Διαθέτει περιστρεφόμενη ηλιακή οροφή για παρακολούθηση της πορείας του ήλιου στη θέση στάθμευσης.
- Είναι εξοπλισμένο με υπολογιστή ταξιδιού.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Το Sunnyclist μπορεί να αποτελέσει μέσο ψυχαγωγίας, τουριστικής περιήγησης και εξερεύνησης της φύσης και των παραθαλάσσιων περιοχών. Ενδείκνυται για τα ελληνικά νησιά όπου οι αποστάσεις είναι μικρές και οι δρόμοι χαμηλής ταχύτητας. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί εντός οικισμών, ξενοδοχείων, μεγάλων επαγγελματικών εγκαταστάσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αφού έχει ελάχιστο κόστος μεταφοράς και συντήρησης, ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον. Απευθύνεται και στους ιδιώτες ως εναλλακτικός και πράσινος τρόπος μετακίνησης εντός ή εκτός πόλεως, προωθώντας έναν πιο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Sunnyclist αποτελεί έναν ισχυρό κινητό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να συνδυάσει τη μετακίνηση σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις με την τροφοδότησή τους με ενέργεια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αριθμός επιβατών: 3 (δύο πίσω ένας μπροστά)
Μεικτό βάρος / ωφέλιμο φορτίο: 420 kG / 300 kG
Τελική ταχύτητα: 50 χλμ. / ώρα
Ροπή: 80 Nm
Μέγιστη αυτονομία: 240 χλμ. / ώρα
Διαστάσεις: 2,7X1,6X1,65 μέτρα
Χωρητικότητα χώρου αποσκευών: 200 λίτρα