Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Google: Leonidas da Silva - τιμή στο πρώτο γκολ με ανάποδο ψαλίδι

Google: Leonidas da Silva - τιμή στο πρώτο γκολ με ανάποδο ψαλίδι

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ
Εναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, τον Λεονίντας ντα Σίλβα τιμά στο σημερινό της doodle η Google με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο ντα Σίλβα γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 6 Σεπτεμβρίου, 1913 και πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 24 Ιανουαρίου 2004 εξαιτίας της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Εντάχθηκε στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας το 1932 και αγωνίστηκε με τα χρώματα της «Σελεσάο» σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1934 και 1938).
Ηταν γνωστός ως «Μαύρο Διαμάντι», και ως «άνθρωπος λάστιχο» - λόγω της ελαστικότητας του, ενώ ήταν ο ποδοσφαιριστής που έβαλε το πρώτο γκολ με ανάποδο ψαλίδι στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο ντα Σίλβα έκλεψε την παράσταση στο Μουντιάλ της Γαλλίας του 1938 καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έβαλε γκολ με ανάποδο ψαλίδι στον αγώνα της Βραζιλίας με την Πολωνία.
Η τεχνική αυτή έκανε τεράστια εντύπωση και θεωρήθηκε τόσο ασυνήθιστη για τους Ευρωπαίους, ώστε όταν ο Λεονίντας το επιχείρησε λέγεται ότι ο διαιτητής εξέφρασε αμφιβολίες για το... αν επιτρεπόταν κάτι τέτοιο στο ποδόσφαιρο.
Στη συγκεκριμένη διοργάνωση μάλιστα ήταν και πρώτος σκόρερ με επτά γκολ.
Για την ιστορία το τρόπαιο στο Μουντιάλ του '38 κατέκτησε η Ιταλία κερδίζοντας με 4-2 στον τελικό την Ουγγαρία, ενώ η Βραζιλία του ντα Σίλβα είχε καταλάβει την τρίτη θέση.