Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΡΜΗ Καταυλισμός-καταφύγιο για σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς

Είναι μια συνηθισμένη φθινοπωρινή μέρα και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ταράξει τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Της Φανής Σοβιτσλή

Ωστόσο λίγο πριν τις 12.30 η γη αρχίζει να σείεται, οι σειρήνες ηχούν και ο κόσμος αρχίζει να τρέχει πανικόβλητος στους δρόμους. Ο σεισμός είναι πολύ δυνατός και σπέρνει την καταστροφή.
Έξω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο επικρατεί πανικός. Γονείς τρέχουν αλαφιασμένοι, φωνάζουν αλλά δεν ακούγονται, καθώς οι φωνές τους πνίγονται από τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων. Ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός -οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 6,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ- και η είδηση ότι στο σχολείο, όπου προκλήθηκαν ζημιές, εγκλωβίστηκαν μαθητές και δάσκαλοι σκορπά τον πανικό... Την ίδια ώρα οι πολίτες εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους και τρέχουν να σωθούν. Στους δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ πυροσβεστικά και ασθενοφόρα κατευθύνονται σε ένα κτίριο όπου έχει προκληθεί πυρκαγιά. Ακολουθούν οχήματα της αστυνομίας και των ομάδων της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του δήμου.
Οι σκηνές θα μπορούσαν να είναι αληθινές, ευτυχώς όμως θα εκτυλιχθούν... κινηματογραφικά στον δήμο Θέρμης την άλλη εβδομάδα, από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, για τις ανάγκες της άσκησης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών όπως ο σεισμός. Η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή των πολιτών που διαμένουν στην περιοχή και ευρύτερα στη Θεσσαλονίκη και τη στήριξη εννέα εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας.

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ
Για τις ανάγκες της άσκησης “Αιγίς 2013”, εκτός από τους πολίτες που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, θα στηθεί για πρώτη φορά στο Φράγμα Θέρμης καταυλισμός για τη φιλοξενία των σεισμόπληκτων ή και πλημμυροπαθών. Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που στήνεται ένας καταυλισμός, ο οποίος υπό πραγματικές συνθήκες θα αποτελούσε ένα καταφύγιο για πολλές οικογένειες και ανθρώπους που επλήγησαν από μια φυσική καταστροφή. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να στηθεί, να οργανωθεί και να υποστηριχτεί από τις εθελοντικές οργανώσεις και τις αρμόδιες αρχές ένας καταυλισμός στην περίπτωση π.χ ενός σεισμού 6,7 Ρίχτερ, που έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια και σπίτια.
Επί της ουσίας η άσκηση θα αποτελέσει ένα διαδραστικό παιχνίδι, που θα ξεκινήσει με τους πρώτους ήχους των σειρήνων, οι οποίες θα ηχήσουν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 2 μ.μ. Από εκείνη τη στιγμή πολίτες και εθελοντικές ομάδες θα αναλάβουν δράση για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, είτε συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον απεγκλωβισμό των μαθητών και δασκάλων από το 4ο Δημοτικό Σχολείο είτε βοηθώντας στο στήσιμο του καταυλισμού στο Φράγμα της Θέρμης, όπου και θα διανυκτερεύσουν όσοι δηλώσουν συμμετοχή
“Με τη διαδραστική συμμετοχή του πληθυσμού στην άσκηση ‘Αιγίς 2013’ θα βοηθηθούμε όλοι μας για να προετοιμαστούμε καλύτερα για κάθε ενδεχόμενο”, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης, σημειώνοντας ότι οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες, έτσι ώστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα ένας σεισμός ή μια μεγάλη πλημμύρα, να μειωθούν στο ελάχιστο οι αρνητικές συνέπειες.

ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
Μέσα στην εβδομάδα ο δήμος θα αποστείλει πρόσκληση στους πολίτες να πάρουν μέρος στην πρωτότυπη άσκηση, δηλώνοντας συμμετοχή με τις οικογένειες ή με τους φίλους τους, προκειμένου για να γνωρίσουν και να δουν από κοντά τη διαδικασία λειτουργίας ενός καταυλισμού έκτακτης ανάγκης. Η άσκηση θα αρχίσει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, αλλά την επομένη το απόγευμα (Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ.) τα μέλη του γραφείου Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώσουν το κοινό για όλα τα θέματα πολιτικής προστασίας. Όσοι μάλιστα από τους πολίτες και τα παιδιά αποφασίσουν να φιλοξενηθούν στον καταυλισμό που θα στηθεί, θα έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν, αφού έχει προβλεφθεί φύλαξη του χώρου και δείπνο σε σκηνές.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 12.30 μ.μ. θα γίνει το μέρος της άσκησης που αφορά την εκκένωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου (πίσω από τη Eurotech), με μέριμνα των δασκάλων και την υποστήριξη των εθελοντών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας όλοι οι πολίτες που δήλωσαν συμμετοχή θα συγκεντρωθούν στον καταυλισμό που θα στηθεί στην είσοδο του περιβαλλοντικού πάρκου Θέρμης. Από τις 7.30 το βράδυ πολίτες και εθελοντικές ομάδες θα αρχίσουν να στήνουν τις σκηνές του καταυλισμού.
Το Σάββατο το πρωί θα συνεχιστούν οι εργασίες για το στήσιμο του καταυλισμού από τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων και τις ομάδες του σταθμού προνοσοκομειακής φροντίδας. Στις 10.30 το πρωί θα γίνει εικονική πυρκαγιά σε οίκημα-εργοστασιακό χώρο, ενώ το απόγευμα τέσσερις ομάδες θα σπεύσουν για έλεγχο σε όλα τα σημεία όπου μπορεί να έχουν σημειωθεί καταστροφές από φυσικά φαινόμενα. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου με απολογισμό των εθελοντών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν: ο Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού (ΟΦΚΑΘ), η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ), οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας δήμου Θέρμης, οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας δήμου Πανοράματος, ο Σύλλογος Καταδρομέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΚΒΕ), η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ) και η Διασωστική Ομάδα Αγίου Παύλου (ΔΟΑΠ).