Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η απόλυση έφερε έγκλημα

Αμετανόητος για την άγρια δολοφονία του 31χρονου εργοδότη του εμφανίστηκε χθες 52χρονος υπάλληλος οδικής βοήθειας, ο οποίος επέμεινε ότι οργάνωσε σχέδιο απαγωγής του επειδή τον είχε απολύσει.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Το μικτό ορκωτό εφετείο Θεσσαλονίκης του επέβαλε ποινή ισόβιας και επιπλέον 22 ετών κάθειρξης, ενώ καταδίκες 18 και 18,5 χρόνων κάθειρξης επιβλήθηκαν στους δύο γιους του, οι οποίοι συμμετείχαν στο δολοφονικό σχέδιο.
Ο 52χρονος είχε οικονομικές διαφορές με το θύμα, επειδή είχε απολυθεί από την εταιρεία, στην οποία είχε προσληφθεί και ο 27χρονος γιος του. Η άθλια οικονομική κατάστασή του και οι οφειλές ύψους 5.000 ευρώ που διεκδικούσε από τον 31χρονο τον οδήγησαν να καταστρώσει σχέδιο εξόντωσης, με τη συμμετοχή μάλιστα των δύο νεαρών γιων του. «Εάν δεν με απέλυε δεν θα είχα πρόβλημα. Ας με πλήρωνε και 200 ευρώ τον μήνα, τόσα χρειαζόμουν, είχα να φάω πέντε μέρες», υποστήριξε στην απολογία του.
Παρά το κίνητρό του όμως, κατά τη διάρκεια της απολογίας έφτασε σε σημείο να επιρρίψει τις ευθύνες του εγκλήματος στο ίδιο το θύμα, πατέρα τότε ενός παιδιού 11 μηνών και ενώ η γυναίκα του κυοφορούσε το δεύτερο. «Εάν δεν αντιδρούσε στα χτυπήματα, δεν θα είχε αυτή την κατάληξη. Δεν θα τον σκότωνα. Θα έμενα στην απαγωγή και θα διεκδικούσα τα χρήματά μου», ανέφερε, προκαλώντας την αντίδραση της έδρας του κακουργιοδικείου, όπως και των συγγενών του θύματος. Μάλιστα ο 52χρονος δεν κάλυψε ούτε τα δύο παιδιά του, υποστηρίζοντας πως γνώριζαν τι έκαναν.
Το έγκλημα είχαν διαπράξει ο πατέρας και οι δύο γιοι του τον Απρίλιο του 2010. Ο 52χρονος κάλεσε την οδική βοήθεια, στην οποία αντιπρόσωπος ήταν ο 31χρονος, αναφέροντας δήθεν τροχαίο στο Ωραιόκαστρο, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του. Όταν έφτασε στο σημείο το θύμα, του επιτέθηκαν με κουκούλες οι δράστες χτυπώντας τον με σιδηρολοστούς στο κεφάλι. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και στο τέλος τον έβαλαν βαριά τραυματισμένο και δεμένο χειροπόδαρα μέσα σε χαρτοκούτι που έδεσαν στη σχάρα του αυτοκινήτου. Σε νεόδμητο σπίτι στο Κορδελιό ο 52χρονος προσπάθησε να του βάλει φωτιά και στη συνέχεια με πιστόλι τον πυροβόλησε. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε ένα μήνα μετά, με τη σύλληψη πατέρα και γιων.
Οι δύο νεαροί από την πλευρά τους στις απολογίες στο κακουργιοδικείο ανέφεραν ότι ο πατέρας τους ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση την περίοδο εκείνη, τον συντηρούσαν οι ίδιοι. «Επί δύο εβδομάδες μας έλεγε για την απαγωγή. Μας έπεισε ότι δεν θα συμβεί τίποτε και θα βοηθούσαμε μόνο για να τον ακινητοποιήσουμε», υποστήριξαν στο δικαστήριο. «Τα πράγματα όμως ξέφυγαν από τον έλεγχο, είχαμε μπλέξει», κατέληξαν.