Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Τα έργα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Υλοποιούνται 523 έργα προϋπολογισμού 1,6 δισ.ευρώ για 523 έργα που υλοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια. «Υπάρχουν και καλά νέα», λέει ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας

Του Τάσου Τασιούλα

Έργα προϋπολογισμού 1,59 δισ.ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑυλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει έναν έντυπο απολογισμό των έργων του ΕΣΠΑ (κυκλοφορεί σε ενημερωτικό φυλλάδιο στη ΔΕΘ), σύμφωνα με τον οποίο από ευρωπαϊκά προγράμματα υλοποιούνται 523 έργα, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 120.

Σημαντικά έργα γίνονται στις συγκοινωνιακές υποδομές, αν κάποιος αναλογιστεί ότι ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στο μεταφορικό δίκτυο της Περιφέρειας σε μήκος 116,5 χλμ. οδικού δικτύου και σε μήκος 21 χλμ. σιδηροδρομικού.
Ήδη παραδόθηκαν στην κυκλοφορία έργα όπως το οδικό δίκτυο Χαλκηδόνας – Παραλίμνης (40,5 εκ. ευρώ) και η περιμετρική οδός Πολυγύρου (10 εκ. ευρώ). Σημασία όμως έχουν τα προς ολοκλήρωση έργα, μεταξύ των οποίων ο κόμβος της Λαχαναγοράς (Κ16) στη Θεσσαλονίκη (89 εκ. ευρώ), το τμήμα 17 χ΄μ. Ποτίδαια – Κασσανδρεία στη Χαλκιδική (79,6 εκ. ευρώ), ο άξονας Σέρρες – Αμφίπολη (37,5 εκ. ευρώ με παράδοση το 2014), η περιφερειακή οδός της Κατερίνης (65,5 εκ. ευρώ), το τμήμα Εγνατία – Ν. Σάντα (56,65 εκ. ευρώ) και η είσοδος του Κιλκίς (25 εκ. ευρώ), το τμήμα Πατρίσα – Νάουσα (31,9 εκ. ευρώ) και το τμήμα Αγρας – Βρυτά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Εδεσσας – Φλώρινας (8,2 εκ. ευρώ με ολοκλήρωση ως το τέλος του 2013).
Υγεία – Πρόνοια
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές υγείας και πρόνοιας, ολοκληρώνονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ δημιουργούνται και αναβαθμίζονται 16 μονάδες κοινωνικής φροντίδας και προνοιακά ιδρύματα για «ειδικές ομάδες πληθυσμού».
Πολιτισμός
Μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια αποκαθιστά, συντηρεί και αναδεικνύει 117 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Ορους. Παράλληλα υλοποιούνται 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών, ενώ κατασκευάζεται το νέο μουσείο της Βεργίνας και στηρίζονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη Σερρών.
Εκπαίδευση
Ολοκληρώνονται επίσης παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξυπηρετούμενους 14.800 μαθητές και εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για παιδιά με αναπηρίες.
Περιβάλλον
Στα σημαντικότερα έργα για το περιβάλλον, η Περιφέρεια περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης σε μήκος 1.354 χλμ. και 33 έργα αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών σε ορεινούς και απομονωμένους οικισμούς. Επίσης, χρηματοδοτούνται και 13 σημαντικές παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία θα έχουν αποκατασταθεί στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2015. Κονδύλι 35 εκ. ευρώ διατίθεται για να εφοδιαστούν οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με νέα απορριμματοφόρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Παράλληλα, υλοποιούνται 21 έργα αστικής αναγέννησης σε δέκα μεγάλα αστικά κέντρα.

Απασχόληση – Επιχειρήσεις
Περίπου 10 εκ. ευρώ διατίθενται για 28 τοπικά σχέδια για την απασχόληση, που απευθύνονται σε 3.698 ανέργους, ενώ σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο οποίο κατατέθηκαν 3.553 επενδυτικά σχέδια από ισάριθμες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,03 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συνολική διαθέσιμη δαπάνη του προγράμματος υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό 157% και ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων είναι μεγαλύτερος κατά 120,46% από το συνολικό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό.
«Στόχος η καθημερινότητα»
«Υπάρχουν και καλά νέα» τιτλοφορείται το ενημερωτικό της Περιφέρειας και όπως λέει ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, «στόχος μας δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά πώς θα αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των συμπολιτών μας που υποφέρουν. Η επιτυχία των οικονομικών στόχων δεν έχει καμία απολύτως αξία αν αυτό δε βελτιώνει την ποιότητα της ζωής όλων των πολιτών. Καταφέραμε πολλά και συνεχίζουμε για περισσότερα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε την επανεκκίνηση της κοινωνίας. Για να το πετύχουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι».


voria.gr