Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εχθροί που απειλούν την καρδιά μας

Διακοπή του καπνίσματος, κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, λιγότερο αλάτι στο φαγητό, περιορισμός των λιπαρών τροφών και του αλκοόλ και άσκηση το ελάχιστο 30 λεπτά την ημέρα.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Αυτές είναι μερικές από τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε την καρδιά μας. Άλλωστε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα καρδιάς προτείνει σε όλους να προβούν στις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και στις περιπτώσεις που θεωρηθεί αναγκαίο να αρχίσουν εγκαίρως φαρμακευτική αγωγή με στόχο τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για 17,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως σε ετήσια βάση, ενώ στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η μείωση των θανάτων αυτών κατά 25% έως το 2025. Μέχρι πρόσφατα ο καρδιαγγειακός κίνδυνος θεωρούταν ότι αφορά κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό. Σήμερα όμως εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 8,6 εκατομμύρια γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως από καρδιαγγειακό νόσημα και εγκεφαλικό. Επιπλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη η μείωση των παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία, αρτηριακή πίεση, σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο).
«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) Ιωάννης Καλλικάζαρος.
Κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου χαρακτηρίζει το κάπνισμα ο γραμματέας της ΕΚΕ Ιωάννης Βλασερός, ο οποίος επισημαίνει ότι ευθύνεται για περίπου 700.000 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στην Ελλάδα το 90% των εμφραγμάτων σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών εμφανίζεται σε καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ανάγκη ζωής για τον κάθε καπνιστή και στον αγώνα αυτόν συμμετέχουν τόσο τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, που έχουν ιδρυθεί σε μεγάλα νοσοκομεία και ενισχύουν ψυχολογικά και αντιμετωπίζουν φαρμακευτικά τον καπνιστή, όσο και διάφορες εκστρατείες κατά του καπνίσματος», σημειώνει ο κ. Βλασερός.
Παράλληλα τονίζει ότι η φαρμακευτική θεραπεία γίνεται αρχικά με αυτοκόλλητα και τσίχλες νικοτίνης αλλά και με δισκία βουποπριόνης και βαρενεκλίνης.
«Πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος και σχετικές εκστρατείες έχουν εφαρμοστεί στις ανεπτυγμένες χώρες με σημαντική επιτυχία και ορατά αποτελέσματα στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Δυστυχώς η αντίστοιχη προσπάθεια στη χώρα μας στέφθηκε με αποτυχία και η Ελλάδα κρατά τη θλιβερή πρωτιά των καπνιστών στην Ευρώπη», λέει ο ίδιος.

«ΦΟΝΙΑΣ» ΤΟ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
«Σημερινό φονιά» στο δυτικό κόσμο χαρακτηρίζει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ Στέφανος Φούσας. Περισσότερο κινδυνεύουν οι άνδρες ηλικίας από 40 ετών και άνω με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερόλη, η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το άγχος, η καθιστική ζωή, η έντονη ανταγωνιστικότητα στον επαγγελματικό χώρο, χωρίς ωστόσο να εξαιρούνται πλέον οι γυναίκες, οι οποίες μπήκαν στο στίβο της ζωής με τους προδιαθεσικούς παράγοντες του άνδρα.
«Στον ελληνικό πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψη την κατανομή της ηλικίας, η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου εκτιμήθηκε ότι είναι 110 θάνατοι ανά 100.000 άτομα. Στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία και στις στεφανιαίες μονάδες τους εισάγονται πέντε-έξι εμφράγματα σε κάθε εφημερία και πολλά από αυτά αποτελούν πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Δυστυχώς ένας στους πέντε που υφίστανται έμφραγμα δεν καταφέρνει να φτάσει στο νοσοκομείο και καταλήγει, πριν να προλάβει να δεχτεί ιατρική βοήθεια», εξηγεί ο κ. Φούσας και προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του εμφράγματος είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα η αποφυγή ή η δραστική αντιμετώπιση των τροποποιήσιμων προδιαθεσικών παραγόντων.
Σύμφωνα με τον ίδιο σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος. Ο χρόνος από την έναρξη του πόνου μέχρι την κλήση στο ΕΚΑΒ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2-4 λεπτά, η μεταφορά στο κατάλληλο κέντρο πρέπει να πραγματοποιείται εντός μισής ώρας και ο χρόνος από την προσέλευση στο νοσοκομείο μέχρι τη διάνοιξη του αγγείου να είναι λιγότερος από 60 με 90 λεπτά.
Μάλιστα οι επιστήμονες της ΕΚΕ καλούν το υπουργείο Υγείας να εδραιώσει ένα δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς υπολογίζεται ότι το 80% των περιστατικών μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρωτογενή αγγειοπλαστική.
Επίσης η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία λειτουργεί στα γραφεία της (Ποταμιάνου 6, τηλ. 210 7258003-8) κοινωνικό ιατρείο, όπου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη δέχεται κόσμο έπειτα από προγραμματισμένο ραντεβού.

Ε.Ε. Η νίκη των πρώην καπνιστών
Εδώ και τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί πανευρωπαϊκά μία πρωτότυπη εκστρατεία κατά του καπνίσματος με τίτλο «Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματά τίποτα», η οποία προβάλλει τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Η εκστρατεία, στην οποία έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 400.000 καπνιστές από ολόκληρη την Ευρώπη, είναι η πρώτη πρωτοβουλία τέτοιου τύπου και έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης από την επιστημονική και την ιατρική κοινότητα.
Μάλιστα για πρώτη φορά γιορτάστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η ημέρα του πρώην καπνιστή.
Η επιστημονική κοινότητα απευθύνει κάλεσμα στο κοινό να επισκέπτεται τη διεύθυνση www. Exsmokers.eu/ dayoftheexsmokers, προκειμένου να στέλνει συγχαρητήρια μηνύματα σε όσους κατάφεραν να κερδίσουν τον αγώνα κατά του καπνίσματος, με στόχο να καλλιεργηθεί μία νέα παράδοση επιβράβευσης των πρώην καπνιστών και της καλής υγείας.