Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Οδεύουν προς αργία οι Γ. Τσαμασλής, Δ. Ψωμιάδης και Στ. Αβραμίδης

Σε προσωρινή αργία οδηγούνται από μέρα σε μέρα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Ψωμιάδης και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Στάθης Αβραμίδης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Οι τρεις είναι μεταξύ των 26 οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση των οικονομικών υπερβάσεων στην κατασκευή του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο σημειωτέον εξεδόθη τον περασμένο Μάιο, έφτασε στον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάση Καρούντζο μόλις την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καρούντζος έχει ζητήσει εγγράφως διευκρινίσεις από τις δικαστικές αρχές για το αν οι κατηγορίες που περιγράφονται στο βούλευμα επιβάλλουν την επιβολή της ποινής της προσωρινής αργίας, όπως ορίζεται στον «Καλλικράτη». Μόλις δοθούν οι διευκρινίσεις, θα υπογραφούν και οι σχετικές αποφάσεις περί αργίας. Ο κ. Καρούντζος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, λέγοντας πως «το θέμα αφορά προσωπικά δεδομένα και για την όποια εξέλιξη θα πρέπει προηγουμένως να ενημερωθούν οι άμεσα θιγόμενοι». Δικαστικοί κύκλοι, ωστόσο, επισήμαναν στη «Μ» ότι αρμόδια για αυτού του είδους τις διευκρινίσεις-γνωμοδοτήσεις είναι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους. Έτσι, αν οι δικαστικές αρχές προς τις οποίες έχει απευθυνθεί ο κ. Καρούντζος δεν απαντήσουν, καθότι αναρμόδιες, ενδέχεται η υπόθεση να καθυστερήσει.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης με την οποία έφτασε στην αποκεντρωμένη διοίκηση το παραπεμπτικό βούλευμα: σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έκδοσή του και μόλις δεκαπέντε μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης. Όπως είχε αποκαλύψει η «Μ», η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι το εφετείο απέστειλε, από λάθος, το βούλευμα στην αιρετή περιφέρεια αντί της αποκεντρωμένης.

ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ
Σε περίπτωση που ο κ. Τσαμασλής τεθεί σε προσωρινή αργία, τα καθήκοντά του θα τα ασκεί, βάσει του «Καλλικράτη», ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει την ευχέρεια να μεταβιβάσει αρμοδιότητες προσωρινά σε άλλα στελέχη του περιφερειακού συμβουλίου. Αντιθέτως οι κ. Ψωμιάδης και Αβραμίδης θα πρέπει να απέχουν από τις συνεδριάσεις του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου αντιστοίχως, χωρίς ωστόσο να αντικατασταθούν.
Η δίκη έχει προσδιοριστεί για την 1η Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς είχε προσδιοριστεί για τις 22 Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε, καθώς ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, ενώ για έναν άλλον εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος δεν είχε δικηγόρο, διόρισε συνήγορο το δικαστήριο. Τον Ιούλιο ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων είχαν υποβάλει αίτημα διαχωρισμού της δίκης ως προς τους κατηγορούμενους που ήθελαν να γίνει η δίκη, αλλά δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Τσαμασλής, ο οποίος είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι «ζητώ να γίνει σήμερα η δίκη. Κινδυνεύω από μέρα σε μέρα να τεθώ σε αργία...». Το ίδιο δήλωσε και χθες στη «Μ». Ο κ. Τσαμασλής αρνήθηκε να σχολιάσει την ενδεχόμενη επιβολή της ποινής προσωρινής αργίας, λέγοντας πως «το μόνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να γίνει αυτή τη φορά η δίκη, για να φύγει αυτή η σκιά από πάνω μου».

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Μεταξύ των 26 κατηγορουμένων είναι στελέχη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, όπως ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, στη θητεία του οποίου έγινε η μελέτη του έργου, πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης (Χρήστος Κοσκινάς, Γιάννης Λεμπετλής, Λευτέρης Τζιόλας κ.ά.), ένας εργολάβος κ.ο.κ. Αρκετοί από τους πρώην αιρετούς οι οποίοι συμμετείχαν στις επιτροπές έγκρισης των μελετών αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας, η οποία για ορισμένους από αυτούς αποδίδεται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται (σε περίπτωση καταδίκης) ακόμη και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρώην υπάλληλος της νομαρχίας ο οποίος είναι και μάρτυρας κατηγορίας, καθώς έπειτα από δικές του καταγγελίες άρχισε ο έλεγχος της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα πορίσματα του οποίου περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ
Η υπόθεση αφορά την περίοδο μελέτης και κατασκευής του έργου για το χρονικό διάστημα 1997-2007, ενώ για την περίοδο μετά το 2007 η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται. Το κατηγορητήριο εστιάζεται στο κόστος κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου, καθώς οι επιθεωρητές διαπίστωσαν υπερβάσεις για την περίοδο 1997-2007. Η υπέρβαση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι 515.000 ευρώ, ενώ από τη συνολική διαχείριση η τότε νομαρχία ζημιώθηκε με ποσό που φτάνει τις 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στην έκθεση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης καταλογίζεται ότι οι μελέτες για την κατασκευή του έργου δεν έγιναν, όπως θα έπρεπε, με αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου, ότι υπήρξαν μη σύννομες παρεμβάσεις οι οποίες προκάλεσαν πρόσθετο οικονομικό κόστος, ότι δεν διερευνήθηκαν καταγγελίες που υπήρχαν για την υπέρβαση κόστους, ότι υπήρξαν προβλήματα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, ότι παρανόμως συντάχθηκαν οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες και έγινε πληρωμή του έργου με τέσσερις λογαριασμούς κ.ο.κ. Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η θετική ψήφος τους στην πορεία υλοποίησης του έργου στηρίχθηκε στις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της πρώην νομαρχίας.

ΜΕΤΑ ΤΟ 2007
Για την περίοδο μετά το 2007, η οποία διερευνάται ακόμη από τη δικαιοσύνη, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία οι αρμόδιοι αμέλησαν να προβούν στην τροποποίηση του διατάγματος ρυμοτομίας στον οικισμό Γαλήνη, με αποτέλεσμα να επιβληθεί η εκτέλεση συμπληρωματικών έργων στους τρεις ισόπεδους κόμβους και στη γέφυρα με την περιφερειακή οδό. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται επίσης ότι πιστοποίηση εργασιών κατεδαφίσεων επικειμένων στις απαλλοτριωθείσες παρόδιες ιδιοκτησίες, οι οποίες κοστολογήθηκαν με 23.000 ευρώ, πληρώθηκαν στον τελικό λογαριασμό με 162.000 ευρώ.