Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μαύρες προβλέψεις από τους μεσίτες για την αγορά ακινήτων στη Β. Ελλάδα

Σε κώμα παραμένει η αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, με τους μεσίτες να είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον στις επενδύσεις σε ακίνητα...

Του Δημήτρη Τσάκωνα

Οπως λένε παράγοντες της αγοράς, λίγο η υπερφορολόγηση των ακινήτων, λίγο η μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό έχουν κάνει τον κόσμο διστακτικό απέναντι στην αγορά ακινήτου, ακόμη κι αν αφορά την πρώτη κατοικία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δεύτερη ή η εξοχική κατοικία αποτελούν πλέον ανάμνηση, όπως και η αγορά αγροτεμαχίων.

«ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ»
«Ενδιαφέρον από πλευράς κόσμου για τα ακίνητα υπάρχει, ωστόσο την τελευταία στιγμή το μετανιώνουν και δεν προχωρούν στην αγορά τους» αποκαλύπτει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Τζάρος, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των πράξεων έχει μειωθεί κατά 10%-15% σε σχέση με πέρσι.
Από το 2010 και μέχρι το α’ εξάμηνο του 2013 οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγράψει πτώση που φτάνει έως και το 40%. Ενδεικτικά, στη δυτική Θεσσαλονίκη (στα νεόδμητα) οι τιμές στο «πάνω» τμήμα τής αγοράς φτάνουν τα 1.365 ευρώ/ τετρ. μ. και στο χαμηλό σημείο τα 1.000 ευρώ/ τετρ. μ. Αντίστοιχα, στα μεταχειρισμένα (εννέα ετών και άνω) η μέση ανώτατη τιμή είναι στα 770 ευρώ/ τετρ. μ. και η μέση κατώτατη στα 495 ευρώ/ τετρ. μ. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται οι τιμές και στα περίχωρα της πόλης, όπου ένα νεόδμητο ξεκινάει από τα 968 ευρώ/ τετρ. μ. και φτάνει κατά μέσον όρο τα 1.257 ευρώ/ τετρ. μ., ενώ για τα μεταχειρισμένα τιμή εκκίνησης είναι τα 657 ευρώ/ τετρ. μ., με τελική περίπου τα 864 ευρώ/ τετρ. μ.

«ΚΑΙΝΕ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Την ίδια στιγμή, «τσουχτερές» -ιδιαίτερα για την εποχή- είναι οι τιμές στο κέντρο και στα ανατολικά της πόλης. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η μέση κατώτατη τιμή για ένα νεόδμητο ακίνητο (τα οποία δεν υπάρχουν σε αφθονία στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης) είναι στα 2.575 ευρώ/ τετρ. μ., με τη μέση ανώτατη να φτάνει τα 3.450 ευρώ/ τετρ. μ. Για τα μεταχειρισμένα, οι αντίστοιχες τιμές είναι 1.143 ευρώ/ τετρ. μ. και 1.575 ευρώ/ τετρ. μ. Ανατολικά της πόλης, η μέση κατώτατη τιμή για ένα νεόδμητο είναι στα 1.532 ευρώ/ τετρ. μ., ενώ η μέση ανώτατη αγγίζει τα 2.005 ευρώ/ τετρ. μ. Για δε τα μεταχειρισμένα οι τιμές είναι 673 ευρώ/ τετρ. μ. και 1.000 ευρώ/ τετρ. μ., αντιστοίχως.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Όταν υπάρχει οικονομική κρίση, περιοχές οι οποίες είναι πιο πυκνοκατοικημένες έχουν περισσότερη ζήτηση» σχολιάζει ο κ. Τζάρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος προτιμά ο χώρος κατοικίας να είναι κοντά στον τόπο εργασίας, αλλά και στα σχολεία των παιδιών, για να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ
Όπως σημειώνει, η κίνηση στην αγορά αγροτεμαχίων, όπως και στην επαγγελματική στέγη είναι σχεδόν μηδενική. Ιδιαίτερα στην τελευταία κατηγορία, όπως σημειώνει ο κ. Τζάρος, οι επιχειρηματίες προσανατολίζονται πλέον στην ενοικίαση και όχι στην αγορά κάποιου χώρου -και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, τα υψηλά ενοίκια τους καθιστούν διστακτικούς.
Άλλωστε, όπως σπεύδει να προσθέσει, το ξένο επενδυτικό -και κυρίως ρωσικό- ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας αφορά κυρίως τα νησιά και τη Χαλκιδική και όχι τα αστικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη...

ΘΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Πόλος έλξης για Ρώσους, Σέρβους και Σκοπιανούς
Ρώσοι, Σέρβοι και Σκοπιανοί είναι μεταξύ εκείνων που επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο στις παραθαλάσσιες, κυρίως, περιοχές της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, κ. Γρηγόρη Στιβαχτάρη.
«Η κίνηση στις ορεινές περιοχές του νομού είναι σχεδόν μηδενική -ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τις παραθαλάσσιες περιοχές, ιδιαιτέρως για το πρώτο πόδι, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου, περισσότερο από ξένους που επισκέπτονται τα καλοκαίρια τη χώρα μας και θέλουν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία εδώ» σχολιάζει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ξένοι προσανατολίζονται κατά κύριο λόγο στην αγορά υπάρχουσας κατοικίας και κατά δεύτερο λόγο στην αγορά κάποιου αγροτεμαχίου, στο οποίο θα μπορούσαν να οικοδομήσουν στη συνέχεια: «Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ενδεικτικά, ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα μπορεί να βρεθεί και με 120.000 ευρώ» σημειώνει ο κ. Στιβαχτάρης. Ωστόσο, όπως σπεύδει να υπογραμμίσει, ακόμη και οι ξένοι περιμένουν την περαιτέρω πτώση των τιμών, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά του ακινήτου.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Στη Θάσο η μεγαλύτερη ζήτηση
Ρωσικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ακίνητα της Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της περιοχής, κ. Γιάννη Κουρσαϊτίδη: «Ρώσοι και Βούλγαροι ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια στην περιοχή μας, αλλά κυρίως στη Θάσο, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση. Βέβαια, το ενδιαφέρον των ξένων δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά σπιτιών, αλλά επεκτείνεται και στις ξενοδοχειακές μονάδες» όπως σπεύδει να προσθέσει.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους παρατηρείται και στον Έβρο, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της περιοχής, κυρία Αγγελική Γκρασνέλη: «Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο, δεν επιτρέπει την αγορά κατοικίας στον Έβρο από πολίτες χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί η κυρία Γκρασνέλη, σημειώνοντας ότι η αλλαγή του σχετικού νόμου θα άνοιγε τον δρόμο για αγορά κατοικιών από Ρώσους.

Κοιτούν αλλά δεν αγοράζουν στην Πιερία, στην Κοζάνη «ψηφίζουν» αγροτεμάχια
Σε τέλμα βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην Πιερία, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, κ. Βαγγέλη Τσιαδήμα, ο κόσμος κοιτάει μεν, αλλά δεν αγοράζει: «Δείχνουμε σπίτια σχεδόν καθημερινά, ο κόσμος όμως δεν αγοράζει. Χαλάμε άδικα την ώρα μας, αλλά και τη βενζίνη μας...» σχολιάζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «όλοι πλέον πουλάνε τα σπίτια τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιαδήμα, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά πολύ, ενώ μέσα στην πόλη της Κατερίνης κάποιος μπορεί να βρει σπίτι με 900 ευρώ/ τετρ. μ.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Απελπιστική είναι η εικόνα και στις Σέρρες, όπου την αγορά ακινήτων συντηρούν κατά κύριο λόγο οι φοιτητές της πόλης. Ωστόσο, σύμφωνα με μεσίτες της περιοχής, η μείωση κατά 50%-60% των εισακτέων στις σχολές των Σερρών αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τη δουλειά τους.
«Ήδη, στις ενοικιάσεις κατοικιών -επειδή δεν μιλάμε πια για αγορά- έχει σημειωθεί πτώση 70%» υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Σερρών, κ. Μιχάλης Μανδέλας. Η μείωση στις τιμές των ακινήτων στην περιοχή φτάνει και το 50%: ενδεικτικά, στα μεταχειρισμένα οι τιμές φτάνουν τα 500 ευρώ/ τετρ. μ., ενώ στα νεόδμητα τα 1.000 ευρώ/ τετρ. μ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΤΕΡΗ ΦΟΙΤΗΤΟΥΠΟΛΗ
Μειωμένη είναι η κίνηση στην αγορά ακινήτων και της έτερης φοιτητούπολης της Βορείου Ελλάδος: της Κοζάνης. Ωστόσο, όπως τονίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Κοζάνης, κ. Νικόλαος Βαντσιώτης, τα «πάνω» της έχει πάρει η αγορά αγροτεμαχίων στην ευρύτερη περιοχή.
«Πολλοί άνεργοι νέοι αγοράζουν σήμερα χωράφια, επειδή θέλουν να στραφούν στη γεωργία και να βρουν σ’ αυτήν μια διέξοδο από την κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ζητούν ή και περιμένουν να πέσει η τιμή του στρέμματος, για να προχωρήσουν στην αγορά γης.
Οι τιμές, σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών της Κοζάνης, μπορούν, ανάλογα με τη θέση και τη χρήση του χωραφιού, να ξεκινούν από 500 ευρώ/ στρέμμα.
Πάντως, η πτωτική τάση, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς υπάρχει φόβος για νέα φορολογική επιδρομή, με τον νέο, ενιαίο φόρο ακινήτων...