Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Στα Ιμαλάια το αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο

Στα Ιμαλάια το αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο

Εγκαινιάστηκε στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας στα 4.411 μέτρα
Οι επιβάτες του πρώτου αεροπλάνου που έφτασε στο νέο αεροδρόμιο βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες στα 4.411 μέτρα. Απώτερος στόχος του Πεκίνου είναι η κινεζοποίηση του γειτονικού Θιβέτ.
Σε υψόμετρο 4.411 μέτρων βρίσκεται το αεροδρόμιο Νταοτσενγκ Γιάντιγκ, το νέο αεροδρόμιο της απομακρυσμένης περιοχής Γκαρζί στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Ύψος ρεκόρ, καθώς πλέον πρόκειται για το πολιτικό αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, γεγονός που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν οι Αρχές της Κίνας για να τονώσουν τον τουρισμό της περιοχής, αλλά και να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά το γειτονικό Θιβέτ, το οποίο τελεί υπό κινεζική κατοχή από το 1950.
Το αεροδρόμιο εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το αεροδρόμιο Μπάγκντα που βρίσκεται σε ύψος 4.334 μέτρων, στο Θιβέτ.
Η περιοχή Γκαρζί αποτελεί δίοδο προς το Θιβέτ και το Πεκίνο επιδιώκει να την προωθήσει ως τουριστική σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη δυσαρέσκεια του ντόπιου θιβετιανού πληθυσμού και να σταθεροποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της αλλοίωσης του πληθυσμού με Κινέζους εσωτερικούς μετανάστες.
Στην περιοχή υπάρχουν ήδη πολλά μικρά αεροδρόμια, καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, η οποία καταλήγει στη θιβετιανή πρωτεύουσα Λάσα. Η κυβέρνηση του Πεκίνου ξόδεψε
3,68 δισεκατομμύρια δολάρια για να την κατασκευάσει.
Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση της Κίνας στο νέο αεροδρόμιο θα πραγματοποιείται προς το παρόν μόνο μια πτήση ημερησίως, η οποία θα συνδέει το Νταοτσενγκ Γιάντιγκ με την Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν. Οδικώς το ταξίδι αυτό χρειάζεται δύο μέρες. Τώρα θα γίνεται αεροπορικώς σε 65 λεπτά. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προστεθούν και άλλες πτήσεις.
Λόγω του υψομέτρου ο αέρας είναι πιο αραιός και η πίεση που δέχονται οι μηχανές των αεροπλάνων είναι λιγότερη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερου μήκους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης. Ο διάδρομος στο Νταοτσενγκ Γιάντιγκ έχει μήκος 4.200 μέτρα, μόλις 242 μέτρα λιγότερο από το διεθνές αεροδρόμιο Τζον Κένεντι στη Νέα Υόρκη. Οι Αρχές προειδοποιούν τους ταξιδιώτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν ζάλη ή άλλου είδους αδιαθεσία εξαιτίας του μεγάλου υψόμετρου.
Πριν από μια δεκαετία το Νταοτσενγκ Γιαντιγκ μετονομάστηκε σε Σανγκρίλα με την ελπίδα ότι το όνομα αυτό θα προσελκύσει ξένους τουρίστες, καθώς παρέπεμπε στην ομώνυμη μυθική χώρα των Ιμαλαΐων που περιέγραψε σε ένα μυθιστόρημα του το 1933 ο Τζέιμς Χίλτον. Ωστόσο, η περιοχή Γκαρζί που περιβάλλει το Θιβέτ αποτελεί εστία πολιτικών αναταραχών, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις Θιβετιανών, ιδίως βουδιστών μοναχών, που αυτοπυρπολούνται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινεζική κατοχή.
Η γρήγορη πρόσβαση στην περιοχή θα διευκολύνει μεταξύ άλλων και την άμεση στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση αναταραχών, σαν αυτές που εκδηλώθηκαν το 2008 σε πολλά μέρη του Σετσουάν που παλαιότερα ανήκαν στο Θιβέτ.

ΤΟ ΒΗΜΑ