Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΑΚΕ Ι.Τ: "ΟΧΙ στην αποβιομηχάνιση και αποεπένδυση της Ελληνικής Οικονομίας"

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έρχεται να προστεθεί στο “μακρύ κατάλογο” των μεγάλων επιχειρήσεων που είτε “μεταναστεύουν” την έδρα τους στο εξωτερικό (π.χ. Coca-Cola, ΦΑΓΕ), είτε μεταφέρουν το σύνολο της παραγωγικής τους δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία στην αποεπένδυση-αποβιομηχάνιση και την κοινωνία στην ανεργία.


Για μια ακόμη φορά αναδεικνύονται οι πραγματικές διαρθρωτικές “παθογένειες” που κρατούν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στις “συμπληγάδες” της ύφεσης υπονομεύοντας την προσπάθεια ανάκαμψης, όπως:
Το ενεργειακό κόστος, που είναι υπερδιπλάσιο ή και τριπλάσιο για τις ελληνικές βιομηχανίες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ε.Ε. “εκτινάσσοντας” το κόστος παραγωγής.
Τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια ή και η πλήρης αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό δανεισμό για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, καθώς οι Τράπεζες παρά τα 233 δις € των ανακεφαλαιοποιήσεων αρνούνται να διαδραματίσουν τον εθνικό και αναπτυξιακό τους ρόλο.
Η αστάθεια του φορολογικού καθεστώτος που αποτρέπει κάθε σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι το καταστροφικό “λάθος” της “δαιμονοποίησης” του εργασιακού κόστους για τη δήθεν αναζήτηση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων όχι μόνο δε λύνει, αλλά αντιθέτως εντείνει το πρόβλημα της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού.

Τόσο λοιπόν ο ΣΕΒ, όσο και οι “ομογάλακτοί” του εργοδοτικοί σύνδεσμοι θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστούν τα υπαρκτά ζητήματα του κλάδου τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διόγκωση του ντάμπινγκ, αντί να αναλώνονται σε “συμβουλές” προς την Τρόικα για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα ο ΣΕΒ οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα την ανεκδιήγητη στάση του με την άρνηση υπογραφής της ΕΓΣΣΕ και να συμβάλλει έμπρακτα στη θωράκιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων τερματίζοντας τις “επιθέσεις” με τους γνωστούς επικοινωνιακούς και ανάλγητους “αφορισμούς” στη μοναδική κοινωνική και δημοκρατική διαδικασία που εγγυάται την εργασιακή ειρήνη και δικαιοσύνη, την αναπτυξιακή προοπτική και την κοινή προκοπή.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ., πιστή στην ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, στηρίζει την υγιή και πατριωτικά προσανατολισμένη επιχειρηματικότητα που επιθυμεί την εγχώρια επανεπένδυση της κερδοφορίας της οδηγώντας στη δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας, στην αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης, στην αύξηση του ΑΕΠ, στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Άλλωστε, ούτε επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους μπορούν να υπάρξουν, ούτε εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις.

Παραμένουμε, όμως, σθεναρά απέναντι σε όλους εκείνους τους επιχειρηματίες-“τρωκτικά” που άλλοτε με τη διαπλοκή και τα “θαλασσοδάνεια”, και άλλοτε με το “λαβύρινθο” των offshore εταιρειών, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροαποφυγή υφαρπάζουν τον πλούτου και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η συντεταγμένη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και η ενδυνάμωση-όχι η “διατεταγμένη” απαξίωση- του κόσμου της εργασίας αποτελούν τον άλλο “δρόμο”, το νέο “κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο” που προτείνουμε προκειμένου να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του Τόπου και να υπερβούμε οριστικά τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.