Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Πρώτη συμφωνία στην Πέλλα για την κυριακάτικη αγορά

Συμφωνία για τη λειτουργία των καταστημάτων έως και επτά Κυριακές τον χρόνο έκλεισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Πέλλας, η οποία είναι και η πρώτη περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του μέτρου.


Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής υπέβαλε ομόφωνα το αίτημα για την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, το οποίο αποδέχθηκε η αντιπεριφέρεια, υποστηρίζοντας ότι προέχουν τα συμφέροντα των εμπόρων και επαγγελματιών.
Η απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες από τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη, ελήφθη στη διάρκεια σύσκεψης, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έως επτά Κυριακές τον χρόνο, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, καλύπτοντας κυρίως τις χρονικές περιόδους των εορτών, των αργιών και των εκπτώσεων.
“Πριν από τις οριστικές μας αποφάσεις λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, συζητώντας διεξοδικά με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, που γνωρίζουν καλά την τοπική αγορά και τις ανάγκες της”, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, για να προσθέσει ότι κυρίαρχη προτεραιότητα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί η επανεκκίνηση της οικονομίας σε νέες, υγιείς βάσεις, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της αγοράς και ταυτόχρονα θα προωθήσουν την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο περιφερειάρχης, προωθείται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Πέλλα, όπου προγραμματίζεται η ένταξη και χρηματοδότηση έργων πνοής, όπως το ενιαίο έργο των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας. Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, που συντόνισε τη συζήτηση, παρουσίασε αναλυτικά το νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τονίζοντας ότι “προέχουν τα συμφέροντα των εμπόρων και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών μέσα από μια απόφαση που θα ικανοποιεί την πλειοψηφία”.

ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη, περιφέρεια και εμπορικός κόσμος δεν τα βρίσκουν -προς το παρόν- σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ δεν επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για τη λειτουργία τους κατά τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Έκθεσης, όπως είχε διαφανεί και από τη σύσκεψη που έγινε προ ημερών, καθώς διαφώνησαν οι εμποροϋπάλληλοι.
Η συνολική απόφαση πάντως, που θα αφορά την πιλοτική λειτουργία για έναν χρόνο των καταστημάτων της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη, Εγνατία, Δωδεκανήσου και τη λεωφόρο Νίκης, αναμένεται να ληφθεί ως τα τέλη του μήνα με τη λήξη της διαβούλευσης.
Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται διχασμένος ως προς τον αριθμό των Κυριακών, ωστόσο η πλειοψηφία των φορέων προσανατολίζεται να στηρίξει την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για 7+4 Κυριακές τον χρόνο, οι οποίες θα είναι “οικονομικά ενδιαφέρουσες” λόγω των κλαδικών εκθέσεων και των αργιών. Σοβαρές επιφυλάξεις για το μέτρο εκφράζουν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, υποστηρίζοντας ότι δεν αναμένουν μεγάλη ανταπόκριση των καταναλωτών, αντίθετα, όπως σημείωσαν στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης, θα σημειωθεί αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας έχει επισημάνει ότι η διοίκηση της περιφέρειας επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ενώ δήλωσε ότι στοίχημα δεν είναι ο αριθμός των Κυριακών, αλλά το μοντέλο στο οποίο θα οικοδομηθεί το μέλλον της πόλης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν παίζει κανένα ρόλο ο αριθμός των Κυριακών, καθώς το μέτρο είναι προαιρετικό, αλλά η συμφωνία να ανοίξει η αγορά.