Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Απορρόφηση ρεκόρ στα κονδύλια του ΕΣΠΑ


Πρωτιά μεταξύ των δύο γειτονικών περιφερειών Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατακτά η Κεντρική Μακεδονία, καθώς το ποσοστό της άγγιξε το 62% στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Χαμηλότερη απορροφητικότητα σημειώνει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 30,7%, ενώ η Ανατολική Μακεδονία έφτασε το 53%. Την ίδια ώρα οι αιρετοί περιφερειάρχες ποντάρουν στους πόρους του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Μακεδονία - Θράκη 2007-2013» οι περιφερειάρχες Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Απ. Τζιτζικώστας, Α. Γιαννακίδης και Γ. Δακής τόνισαν πως η διαχείριση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), που ονομάζεται πλέον Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), πρέπει να γίνεται από τις ίδιες τις περιφέρειες και όχι μέσω τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
«Το ΣΕΣ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν ακόμη ένα ΕΣΠΑ. Τα τομεακά προγράμματα δεν απέδωσαν. Τα κονδύλια του ΣΕΣ πρέπει να τα διαχειριστούν οι περιφέρειες και να καταρτιστούν δεκατρία πολυταμειακά προγράμματα, που θα περιλαμβάνουν και τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Έκανε λόγο για γρήγορη εκκίνηση του ΣΕΣ, γιατί, όπως είπε, πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. «Στην ΠΚΜ ολοκληρώσαμε έγκαιρα όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες και αναμένουμε από το υπουργείο Ανάπτυξης να καθορίσει άμεσα την αρχιτεκτονική και την τελική κατανομή των κονδυλίων, γιατί τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ συνολικά στις τρεις περιφέρειες, έφτασε το 58%. Ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα ύψους 2,42 δισ., ενώ οι πληρωμές ανήλθαν ήδη σε 1,29 δισ. ευρώ.
Για υποδομές-μεταφορές εντάχθηκαν δεκαεπτά έργα (598 εκατ. ευρώ) και ολοκληρώθηκαν επτά (48,6 εκατ. ευρώ). Στην ψηφιακή σύγκλιση εντάχθηκαν 6.632 δράσεις (1,1 δισ. ευρώ), από τις οποίες 6.320 επενδύσεις σε επιχειρήσεις (624 εκατ. Ευρώ). Στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής υλοποιούνται 154 έργα (837,5 εκατ. ευρώ), από τα οποία ολοκληρώθηκαν είκοσι (11,2 εκατ. ευρώ). Στον τουρισμό υλοποιούνται 151 έργα (212 εκατ. ευρώ), από τα οποία ολοκληρώθηκαν 25 (28,6 εκατ. ευρώ). Στον τομέα των αστικών αναπλάσεων και αγροτικής αναγέννησης υλοποιούνται 65 έργα (226 εκατ. ευρώ), από τα οποία ολοκληρώθηκαν δώδεκα (17,1 εκατ. ευρώ). Στην εκπαίδευση υλοποιούνται 90 έργα (194 εκατ. ευρώ) με ολοκληρωμένα 25 (43,5 εκατ. ευρώ). Στην υγεία-πρόνοια υλοποιούνται 62 έργα (143,9 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν έντεκα (30,9 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα μάλιστα με τη διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ Αγγελική Ωραιοπούλου για φέτος θα καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος της απορρόφησης των κονδυλίων. «Δεν υπάρχει θέμα με την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά με το κλείσιμό του. Κάποια έργα θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ, στο ΣΕΣ, ενώ όσα συμβασιοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά θα ενταχθούν στο ΣΕΣ, ώστε με ώριμα έργα να αρχίσει το νέο πρόγραμμα άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρνητικά μηνύματα
Αρνητικά είναι τα μηνύματα από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς, όπως είπε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, η συγκεκριμένη περιοχή διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις στο βάθρο της κοινωνικής και οικονομικής δυσπραγίας μαζί με την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, που έχουν το χαμηλότερο ΑΕΠ της χώρας. Σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το κόστος των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε 490 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές τους σε 246,4 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής επισήμανε ότι η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, ενώ ταυτόχρονα αποκόπτεται από τα προγράμματα απασχόλησης. Στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί 228 έργα και ολοκληρώθηκαν συνολικά 20 (ύψους 67,5 εκατ. ευρώ).