Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο εμβόλιο για όλα τα στελέχη της γρίπης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Ajit Lalvani, η ανάπτυξη ενός εμβολίου για όλα τα είδη της γρίπης που εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι απαραίτητη.

Τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου που θα καταπολεμά όλες τις μορφές γρίπης ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Imperial College London στη Βρετανία, οι οποίοι εντόπισαν έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού που φαίνεται ότι παίζει βασικό ρόλο στην εξάπλωσή της.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα αυτά αποτελούν τον λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν εύκολα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μολύνονται από τον ιό ή όταν μολύνονται δεν εμφανίζουν τα συμπτώματά του.
Τα κύτταρα φέρουν την ονομασία CD8 T και σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα όταν ο ιός μολύνει τον οργανισμό.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph, η μελέτη έδειξε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες μολύνθηκαν από κάποιο στέλεχος της γρίπης, παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα των συγκεκριμένων κυττάρων στο αίμα τους όταν η ασθένεια βρισκόταν ακόμα στα πρώτα της στάδια.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το συμπέρασμα αυτό είχε προκύψει και από παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα κύτταρα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν τα στελέχη της γρίπης θα παρουσιάσουν αντίσταση στα εμβόλια.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα βοηθά τον οργανισμό να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα των συγκεκριμένων κυττάρων, ώστε να προστατευθεί από τη μόλυνση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Ajit Lalvani, η ανάπτυξη ενός εμβολίου για όλα τα είδη της γρίπης που εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι απαραίτητη, καθώς ο ιός της γρίπης εμφανίζει συνεχώς νέα στελέχη, αρκετά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται και τα εκείνα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.
Η μελέτη ξεκίνησε το 2009, όταν ξέσπασε η πανδημία της γρίπης των χοίρων, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

"Ναυτεμπορική"