Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ρύθμιση χρεών του 2013 σε 12 δόσεις

Κίνητρο για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών δίνει σε 380.000 οφειλέτες ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Σε εγκύκλιο του ταμείου -που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα- προβλέπεται πως οι οφειλέτες μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές του 2013 σε 12 δόσεις (ανάλογη ρύθμιση εφαρμόζεται και στο ΙΚΑ).

Σημειώνεται πως με τη ρύθμιση «Νέα αρχή» -που τρέχει από τον Ιούλιο- μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν έως και τις 48, ενώ για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ μπορεί να είναι έως και 100.
Τα ταμεία προειδοποιούν πως όσοι οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.ά.). Μάλιστα στα μέσα του μήνα ξεκινά τη λειτουργία του το νέο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών, που θα καλύπτει όλους τους φορείς (συνολικά τα χρέη προς τα ταμεία φτάνουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ).
Περιορισμένη
Πάντως, μέχρι τώρα η συμμετοχή των οφειλετών στις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν» στα ασφαλιστικά ταμεία είναι περιορισμένη. Υπολογίζεται πως μόνο 20.000 έχουν ανταποκριθεί όταν ο συνολικός αριθμός των οφειλετών φτάνει τις 800.000.
Σημειώνεται πως κάθε μήνα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται στη «Νέα αρχή». Δηλαδή κάποιος που θα ρυθμίσει τώρα τις οφειλές του έχει 46 δόσεις, αν μπει στη ρύθμιση τον επόμενο μήνα 45 και ούτω καθεξής.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως εκτός από τη «Νέα αρχή» τρέχει και η πάγια ρύθμιση χρεών, που προσφέρει όμως μικρότερο αριθμό δόσεων.

Ethnos.gr –