Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΠΑΟΚ Της μοίρας του γραφτό


Το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα. Κερδίζει αυτός που θα βάλει τα περισσότερα γκολ. Αυτό δεν κατάφερε να το κάνει χθες το βράδυ ο ΠΑΟΚ πληρώνοντας ακριβά τα αμυντικά του λάθη και γνώρισε την ήττα από τη Σάλκε (2-3), με αποτέλεσμα να σβήσει το όνειρο τη πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ.


Του Παναγιώτη Μαυρίδη

Το παιχνίδι θύμιζε παρτίδα σκάκι μετά το "πονηρό" 1-1 αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Ο Στέφενς παρέταξε την ομάδα με σχηματισμό 4-4-1-1. Το μοναδικό δίλημμα πριν από την έναρξη του αγώνα ήταν ποιος θα παίξει αριστερό μπακ και ο Ολλανδός τεχνικός ξεκίνησε με τον Σκόνδρα πάνω στον επικίνδυνο Φαρφάν και τον Σαλπιγγίδη πίσω από τον Αθανασιάδη, θέλοντας να κλείσει τους διαδρόμους για να διαφυλάξει το μηδέν.

Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ ήταν να κρατήσει την μπάλα, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να ελέγχουν το παιχνίδι μέχρι το πρώτο τέταρτο. Από κει και πέρα οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν ένα λάθος για να πετύχουν το γκολ. Το λάθος, όμως, έγινε από τον Ολλανδό διαιτητή Κάιπερς και τους βοηθούς του, που δεν αντιλήφθηκαν στο 43’ ότι ο Ουτσίντα κατέβασε τη μπάλα με το χέρι και έστρωσε στο Σάλαϊ, ο οποίος με προβολή έκανε το 1-0.

Όπως στο πρώτο παιχνίδι έτσι και χθες ο Στέφενς στην επανάληψη έδωσε εντολή για να παίξουν οι παίκτες του περισσότερα επιθετικά και στο 52’ ο Αθανασιάδης με πλασέ ισοφάρισε  σε 1-1. Τα πράγματα έγιναν ακόμη καλύτερα για τον ΠΑΟΚ με την αποβολή του Τζόουνς στο 64’ έχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα στα επόμενα λεπτά. Όμως η Σάλκε βρήκε τον τρόπο τρία λεπτά αργότερα και πήρε το προβάδισμα με τον Ντράξλερ (2-1), αλλά ο Κατσουράνης (79’) με γυριστή κεφαλιά ισοφάρισε σε 2-2. Ο ΠΑΟΚ ήθελε ακόμη ένα γκολ, ο Στοχ το έχασε στο 81’ και στο φινάλε ο Σάλαϊ έγραψε τον επίλογο.

Τουλάχιστον, υπάρχει η παρηγοριά του Γιουρόπα λιγκ...



ΤΟ FILM ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

2' Εκτέλεση φάουλ από τον Φουχς, κεφαλιά του ανενόχλητου Τζόουνς, ο Χακόμπο απομακρύνει σωτήρια σε κόρνερ.

37' Ωραία ατομική ενέργεια από τον Στοχ, αλλά το σουτ του Σλοβάκου εξουδετερώνεται από τον Χίλντεμπραντ.

41' Ο Φαρφάν υποδέχεται την μπάλα στη γωνία της μεγάλης περιοχής, σουτάρει με δύναμη και ο Χακόμπο αποκρούει με δυσκολία.

43' Βαθιά μπαλιά του Τζόουνς, ο Ουτσίντα κατεβάζει την μπάλα με το στήθος, ίσως και με τη βοήθεια του χεριού, "κόβει" για τον Σάλαϊ και ο Ούγγρος με πλασέ ανοίγει το σκορ (0-1).
51' Εξαιρετική προσπάθεια του Στοχ, γυρίζει παράλληλα την μπάλα, ο Σαλπιγγίδης δεν προλαβαίνει να σκοράρει σε κενή εστία.
52' Σουτ του Λούκας, μπλοκάρει δύσκολα ο Χίλντεμπραντ.
53' Κάθετη πάσα του Κίτσιου, εκπληκτικό τελείωμα της φάσης από τον Αθανασιάδη, που ισοφαρίζει (1-1).
64' Σκληρό φάουλ του Τζόουνς στον Σαλπιγγίδη, ο μέσος της Σάλκε βλέπει δεύτερη κίτρινη και αποβάλλεται.
67' Η άμυνα του ΠΑΟΚ δεν αντιδρά σωστά σε κάθετη πάσα του Μέιερ, ο Ντράξλερ περνάει και τον Χακόμπο και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα (1-2).
69' Ανεπανάληπτο τετ-α-τετ του Λούκας με τον Χίλντεμπραντ, ο Ισπανός σουτάρει ψηλά άουτ.
79' Εκτέλεση φάουλ από τον Στοχ, ο Κατσουράνης ισοφαρίζει με κεφαλιά (2-2).
81' Ο Στοχ μπαίνει στην περιοχή και σουτάρει ελάχιστα άουτ.
89' Η Σάλκε φεύγει στην αντεπίθεση με τον Ντράξλερ, που βρίσκει τον Σάλαϊ κι αυτός τελειώνει το παιχνίδι (2-3).

ΠΟΜΠΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Από νωρίς το απόγευμα περισσότεροι από 500 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η ομάδα και συνόδευσαν με μηχανοκίνητη πομπή (φωτογραφία) την αποστολή μέχρι το γήπεδο της Τούμπας.


ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ

Περίπου 150 φίλαθλοι της Σάλκε έδωσαν το παρών στις κερκίδες, ενώ άλλοι τόσοι ήταν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, Έλληνες και ξένοι. Επιπλέον, 30 φίλοι του ΠΑΟΚ με προσκλήσεις προσπάθησαν να... ζωηρέψουν κάπως τα πράγματα.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ FACEBOOK
Λίγα λεπτά μετά την επίτευξη του πρώτου γκολ από τη Σάλκε, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέβασε στο facebook φωτογραφία που δείχνει ότι Ουτσίντα κατέβασε τη μπάλα με το χέρι πριν δώσει τη ασίστ στον Σάλαϊ, ο οποίος έδωσε το προβάδισμα για τη γερμανική ομάδα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του Στέφενς στον πάγκο, που σηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε έντονα στον συμπατριώτη του διαιτητή, ο οποίος στην ανάπαυλα του ημιχρόνου τον απέβαλε.

ΑΦΙΞΕΙΣ: Μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα έφτασε η αποστολή του ΠΑΟΚ, για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα αυτή της Σάλκε. Οι παίκτες της γερμανικής ομάδας αποχώρησαν στα αποδυτήρια για να αφήσουν τα πράγματα τους, αλλά οι άνθρωποι που ακολουθούν την ομάδα έκαναν τον καθιερωμένο περίπατο στο χόρτο της Τούμπας. Αυτό που τους έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το άδειο γήπεδο, κάτι ασυνήθιστο για τους ίδιους και μάλιστα οι περισσότεροι έβγαλαν τα κινητά τους και απαθανάτισαν τις άδειες κερκίδες.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Η διοίκηση του ΠΑΟΚ επικεντρώνεται στην μεταγραφική ενίσχυση του ρόστερ. Η διαπίστωση του Στέφενς μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό είναι ότι χρειάζεται παίκτες για να μπορέσει να υλοποιήσει τις υψηλές προσδοκίες του μεγαλομέτοχου και του κόσμου του θέλει τουλάχιστον δύο παίκτες.

Πρώτος στη λίστα παραμένει ο Πάμπλο Πιάτι, ο οποίος είναι διατεθειμένος να ρίξει το κασέ του από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με τη Βαλένθια να αξιώνει τα διπλάσια χρήματα. Την ίδια ώρα υπάρχουν ιταλικά δημοσιεύματα για τον 25χρονο μεσοεπιθετικό της Τζένοα, Κριστομπάλ Χορκέρα. Παράλληλα, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ κοιτάζουν και για το αριστερό άκρο με την περίπτωση του Έντσον Μπράαφχαιμ, ενώ επανήλθε στην επικαιρότητα και το όνομα του Σίμον Πόουλσεν.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Εκτός της Σάλκε, την πρόκριση για τους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ πήραν επίσης οι Αούστρια Βιέννης, Βασιλεία, Στεάουα Βουκουρεστίου και Άρσεναλ. Οι χθεσινές ρεβάνς: Αούστρια Βιέννης - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-3 (5' Μάντερ, 82' Κίναστ - 33' Μπρόζοβιτς, 43' Φερνάντες, 70' Μπεκιράι), Βασιλεία - Λουντογκόρετς 2-0 (11' Φράι, 79' Φ. Ντεγκέν), Λέγκια Βαρσοβίας - Στεάουα Βουκουρεστίου 2-2 (27' Ράντοβιτς, 91' Ζέζνιτσακ - 7' Στάντσιου, 9' Πιοβακάρι), Άρσεναλ - Φενέρμπαχτσε 2-0 (25', 72' Ράμσεϊ).

ΣΤΟΧ: ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
Ο Μίροσλαβ Στοχ ήταν απογοητευμένος μετά τη λήξη του αγώνα, αλλά προσπάθησε να κρύψει τα συναισθήματά του. Έτσι, προτίμησε να δει την αισιόδοξη πλευρά: "Με αυτή την εμφάνιση δείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ομάδα, είτε της Ελλάδας, είτε της Ευρώπης, όπως η Σάλκε". Από την πλευρά του, ο Σανθ Χακόμπο στάθηκε στην απειρία της ομάδας του: "Η Σάλκε έχει αστέρια, όπως ο Ντράξλερ, που είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Εμείς είμαστε πιο άπειροι και φάνηκε αυτό". Όσο για τη φάση του πρώτου γκολ, δεν ήταν βέβαιος αν ο Ουτσίντα υπέπεσε σε φάουλ: "Νομίζω ότι έκανε χέρι, αλλά δεν είμαι σίγουρος".
"Ήμασταν καλύτεροι, αλλά βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Πληρώσαμε την απειρία μας και πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτό το παιχνίδι. Όλοι κερδίσαμε εμπειρίες και αν ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση, θα είμαστε καλύτεροι", ήταν το σχόλιο του Στέφανου Αθανασιάδη.
Για λάθος τρόπο σκέψης έκανε λόγο ο Στέφανος Τζιόλης: "Αντιδράσαμε λάθος μετά την αποβολή. Έπρεπε να είμαστε εμείς πιο ψύχραιμοι, ίσως λόγω απειρίας. Μετά δεχτήκαμε το γκολ και βρεθήκαμε πάλι να κυνηγάμε τη Σάλκε".
Τέλος, ο Στέλιος Κίτσιου είπε: "Μετά την ισοφάριση πιστέψαμε ότι μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση, αλλά κάναμε λάθη, δεχθήκαμε γκολ και όλα τελείωσαν".

ΣΤΕΦΕΝΣ: ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Οι δηλώσεις του Χουμπ Στέφενς μετά τον αποκλεισμό από τη Σάλκε θύμιζαν εν πολλοίς εκείνες μετά τη ρεβάνς με τη Μέταλιστ. Ο Ολλανδός προπονητής απένειμε τα εύσημα στους παίκτες του και έστρεψε το βλέμμα του στο άμεσο μέλλον.
"Θα θέλαμε να πάμε στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Είμαστε, όμως, ευχαριστημένοι που θα παίξουμε στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ. Είναι μία σημαντική διοργάνωση, στην οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά. Η ομάδα μπορεί να μάθει πώς είναι να παίζεις τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Πολλά παιδιά δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν σε αυτούς τους ρυθμούς και τώρα θα έχουν την ευκαιρία να συνηθίσουν", είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποβολή του: "Καμιά φορά δεν είναι πλεονέκτημα να μιλάς την ίδια γλώσσα με τον διαιτητή. Γι' αυτό τον λόγο με έβγαλε ο διαιτητής από το παιχνίδι. Είναι κρίμα να μιλάμε για διαιτητικές αποφάσεις. Είναι κρίμα επίσης ότι αυτό το παιχνίδι το είδαν περισσότεροι φίλαθλοι από τις τηλεοράσεις. Αυτό είναι το κρίμα. Δεν θέλω να μείνω στη διαιτησία. Ενδεχομένως να έγινε πέναλτι στον Στοχ, δεν το είδα όμως από εκεί ψηλά. Πριν και μετά την φάση αυτή ο Στοχ είχε δύο ευκαιρίες για γκολ, που μπορούσε να αλλάξει τα πάντα".
Ο Ολλανδός ρωτήθηκε και για την αντικατάσταση των Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη: "Έκαναν πολλή δουλειά στο κέντρο και κουράστηκαν. Η ομάδα έπρεπε να φρεσκαριστεί και αυτό έγινε με τους παίκτες που μπήκαν. Ο Αθανασιάδης είχε και έναν μικρό τραυματισμό, οπότε αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος για να βγει από το παιχνίδι", απάντησε
Τέλος, μίλησε για το αν μία γεμάτη Τούμπα θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα: "Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με υποθέσεις. Το ξέραμε ότι πρέπει να παίξουμε χωρίς θεατές όχι μόνο αυτό το παιχνίδι, αλλά ακόμη ένα. Είναι μειονέκτημα για μας και πλεονέκτημα για τον αντίπαλο, αλλά έτσι πρέπει να γίνει".
Από την πλευρά του, ο προπονητής της Σάλκε, Γιενς Κέλερ, ήταν ανακουφισμένος λέγοντας πως "μας βγήκε η τακτική και τελικά τα καταφέραμε", ενώ ο Τζούλιαν Ντράξλερ είπε: "Μας δυσκόλεψε πολύ ο ΠΑΟΚ και ευτυχώς νικήσαμε. Η ελληνική ομάδα είναι πολύ δυνατή και της εύχομαι καλή συνέχεια στο Γιουρόπα λιγκ".