Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη. Αναβαθμίζεται η Αγίου Δημητρίου

Στην αναβάθμιση του οδικού άξονα της Αγίου Δημητρίου προχωρά αυτήν την περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης, προωθώντας από τη μία πλευρά τη διάνοιξη του δρόμου στο κομμάτι μετά την Κατσιμίδη προς την περιοχή της Τριανδρίας και από την άλλη την ανάπλαση του τμήματος από το ύψος του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης μέχρι και τα όρια με την οδό Λαγκαδά.

 Της Βαρβάρας Ζούκα
Σε αυτή τη φάση προχωρούν οι διαδικασίες για τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου στο τμήμα της από τη Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι και τη Μήλου, ώστε να δοθεί μία κυκλοφοριακή ανάσα στην ευρύτερη περιοχή. Για το θέμα αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους οργανισμούς κοινής ωφελείας, ώστε να υπάρξει συντονισμός κατά την εκτέλεση των αναγκαίων έργων.
Το προηγούμενο διάστημα εξελίχθηκαν εργασίες για τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου στο τμήμα της από την πλατεία Αμμουλιανής μέχρι και την οδό Ύδρας. Σε ό,τι αφορά τα έργα διάνοιξης από τον κόμβο της Κατσιμίδη μέχρι και την πλατεία Αμμουλιανής, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος μετά την καταβολή της αναγκαίας χρηματοδότησης για την εκτέλεση των υπολειπόμενων απαλλοτριώσεων από το «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου τα πεζοδρόμια θα αναπτυχθούν σε πλάτος έξι μέτρων και θα φιλοξενήσουν ποδηλατόδρομους αλλά και χώρους φύτευσης, ενώ το πράσινο θα κυριαρχήσει και στην κεντρική νησίδα του δρόμου.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
Στο μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να διενεργηθεί ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της Αγίου Δημητρίου στο κομμάτι της από το ύψος της Ίωνος Δραγούμη μέχρι και τα όρια με την οδό Λαγκαδά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1,29 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς. Τα έργα θα ξεκινήσουν από το ύψος του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και θα εξελιχθούν σε μήκος περίπου 840 μέτρων μέχρι τη Λαγκαδά, καθώς το προηγούμενο τμήμα της Αγίου Δημητρίου αναπλάστηκε κατά το παρελθόν σε δύο φάσεις. Και στο κομμάτι αυτό τα πεζοδρόμια θα διαπλατυνθούν, ενώ στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση του πρασίνου και η βελτίωση του δημοτικού φωτισμού.