Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Μηνάς Σαμαντζίδης: «Στηρίξεις, όχι χρίσματα»


Συνέντευξη στην Άντζελα Πεϊτση

«Ποταμό» αποκαλύψεων, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς, τη συνέντευξη εφ” όλης της ύλης που παραχώρησε  ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Μηνάς Σαμαντζίδης. Απάντησε για την πολιτική που ακολουθεί στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι να πει κανείς για μία κομματική ηγεσία που προσπαθεί να δηλητηριάσει την κοινωνία με προσκλητήρια βίας, απέναντι σε ρήτορες που εντάσσουν στον πολιτικό τους λόγο τα καδρόνια, τις πέτρες και τα τούβλα».
Στιγμάτισε τις τακτικές της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντας τες «ως όρους κακόγουστης θεατρικής παράστασης» και τόνισε πως: » Πατριωτισμός δεν είναι η πατριδοκαπηλεία. Πατριωτισμός είναι η προστασία της πατρίδας. Η κοινωνία ξέρει πως τα άκρα της κούφιας αντίδρασης, δεν έχουν τίποτα να συνεισφέρουν σε αποτελεσματική δράση». Απάντησε για την πολιτική στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στις υποψηφιότητες των δημάρχων για το νομό Θεσσαλονίκης. Και, τέλος, αποκάλυψε πως δεν έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συνέντευξη

1)      Έρχεται ένας δύσκολος (κατά κοινή ομολογία) χειμώνας για τους Θεσσαλονικείς. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για τη στήριξή τους?

Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους τους Έλληνες και τους κάνουν ακόμα δυσκολότερους εκείνοι που λαϊκίζουν υποσχόμενοι στους πάντες τα πάντα. Επενδύοντας σε ρητορικές μίσους για να δημιουργήσουν εστίες εντάσεων, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τη συνοχή της. Απέναντι στη δημαγωγία εκείνων που μιλούν για «κατεδαφίσεις» και θέλουν τους Έλληνες χωρισμένους σε εχθρικά στρατόπεδα, η Ν.Δ., ως πολιτικός οργανισμός, αντιπαραθέτει την ελπίδα της εξόδου από την κρίση και της απαλλαγής από τα μνημόνια. Αυτό γίνεται με ρεαλιστικά βήματα και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που «χτίζουν» μια Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά χωρίς νέους κινδύνους και πισωγυρίσματα. Η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΝΔ, στηρίζει αυτήν στην προσπάθεια ενεργοποιώντας διαδικασίες διαλόγου με όλο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας. Ο ρόλος και ο στόχος μας, είναι να ενισχύσουμε την κορυφή του πολιτικού μας οργανισμού μεταφέροντας αμφίδρομα ιδέες, ή ακόμα και ενστάσεις, που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προτάσεων της Ν.Δ. –και για τα τοπικά ζητήματα- προς την κατεύθυνση της παραγωγής, εφαρμογής και ενίοτε βελτίωσης των κυβερνητικών πολιτικών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής, είναι και υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Συνεπώς, αυτή η «μεσολάβηση» του τοπικού μηχανισμού της Ν.Δ. υπέρ της πόλης, έχει και στοιχεία άμεσης επαφής με κέντρα αποφάσεων.

2)      Παρά τη γενική δυσαρέσκεια και την αποστροφή των πολιτών προς τα κόμματα, εσείς καταφέρατε μέχρι σήμερα, να πείσετε ικανά στελέχη να επιστρέψουν στη ΝΔ. Θεωρείτε πως θα πρέπει σταδιακά η ΝΔ να βγει στην κοινωνία με μεγαλύτερη εξωστρέφεια?

Η εξωστρέφεια είναι αναπόσπαστο συστατικό της λειτουργίας μας, στο πλαίσιο του ρόλου που προανέφερα. Ευελπιστούμε ότι αποτελούμε καλό αγωγό αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ των κέντρων αποφάσεων και της κοινωνίας. Καθώς και έναν  εξωστρεφή πολιτικό φορέα, με ευέλικτες και θεματικού χαρακτήρα οργανώσεις, με ενεργό παρουσία στο διάλογο των κοινωνικών δικτύων που διαμορφώνονται. Διαρκής στόχος είναι η συμβολή στη θεραπεία των παθογενειών του παρελθόντος και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που –όχι άδικα- έχει διαταραχθεί εδώ και χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή, έχουν σημαντικό ρόλο και δυνατότητες συνεισφοράς, όλα τα στελέχη που ανταποκρίνονται μαζικά στο προσκλητήριο του Αντώνη Σαμαρά για την ανασυγκρότηση της παράταξης που σηκώνει την ευθύνη οικοδόμησης μιας νέας Ελλάδας δημιουργικών ευκαιριών, απαλλαγμένης από το περιοριστικό πλαίσιο της συγκυρίας που διανύουμε.

3)      Τα ποσοστά της ΝΔ και στη Θεσσαλονίκη, έχουν πέσει θεαματικά σε σχέση με το παρελθόν. Πως θα προσπαθήσετε να σταματήστε τις διαρροές προς τα άλλα κόμματα?

Όλα όσα προανέφερα, είναι μέρος της προσπάθειας, που βασίζεται στην καλλιέργεια μιας σχέσης ειλικρινούς διαλόγου με τους πολίτες και τα κοινωνικά δίκτυα που τους εκφράζουν. Οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε έναν πολιτικό οργανισμό που συζητά χωρίς δογματισμούς, κινείται με ιδεολογική σταθερότητα αλλά χωρίς κομματικές παρωπίδες, λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, προάγοντας τον ανθρωποκεντρικό φιλελευθερισμό, χωρίς αστερίσκους. Οι πολίτες θέλουν έναν πολιτικό οργανισμό σύμμαχό τους, απέναντι στα φαινόμενα που κλόνισαν την εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα. Έναν πολιτικό φορέα ελπίδας για το μέλλον, που όμως δεν θα διστάζει να λέει αλήθειες, όσο σκληρές κι αν είναι αυτές, πρόθυμο να σηκώσει το βάρος της σύγκρουσης με συντεχνιακά κατεστημένα που αποτέλεσαν επί δεκαετίες εστίες κοινωνικών και πολιτικών παθογενειών. Η απάντηση στο ερώτημά σας, είναι η συνέπεια προς όλα τα παραπάνω.

4)      Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και στη Θεσσαλονίκη δημοσκοπικά μεταφράζεται ώς ψήφος «αντίδρασης» στη ΝΔ. Μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση?

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να είμαστε αποτελεσματικοί σε όλα εκείνα τα κοινωνικά πεδία, τα οποία η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να καπηλεύεται με όρους κακόγουστης θεατρικής παράστασης. Τα άκρα της στείρας αντίδρασης, νεοναζιστικά και νεοσταλινικά, τα απογυμνώνεις με την δική σου ουσιαστική δράση. Πατριωτισμός δεν είναι η πατριδοκαπηλεία. Πατριωτισμός είναι η προστασία της πατρίδας. Η κοινωνία ξέρει πως τα άκρα της κούφιας αντίδρασης, δεν έχουν τίποτα να συνεισφέρουν σε αποτελεσματική δράση. Τα άκρα επενδύουν στην απογοήτευση που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια, υποδαυλίζοντας αισθήματα οργής και μίσους, ελπίζοντας έτσι να εμποδίσουν κάθε πραγματικά δημιουργική προσπάθεια. Κι αυτό το κάνουν, επειδή ξέρουν το μέλλον τους και προσπαθούν λυσσαλέα να το αποφύγουν! Οι εκφραστές των άκρων ξέρουν, πως αν οι πολίτες αισθανθούν στην καθημερινότητά τους θετικά αποτελέσματα με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, τότε η ίδια η κοινωνία θα επανατοποθετήσει και τους νεοναζιστές και τους νεοσταλινιστές εκεί που ανήκουν: στο περιθώριο της Δημοκρατίας.

5)       Ταυτόχρονα, είναι θεαματική η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Θεσσαλονίκης, στις εθνικές εκλογές, βγήκε πρώτο κόμμα. Κατά την άποψη σας, που οφείλεται αυτό? Τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε να ανατρέψτε αυτή την εικόνα?

Τι να πει κανείς για ένα κόμμα, του οποίου η κομματική ηγεσία εμφανίστηκε πριν από μέρες στη Θεσσαλονίκη, όχι για να παρουσιάσει δημιουργικές προτάσεις για την πόλη, αλλά για να συντηρήσει εστίες έντασης και να απευθύνει προσκλητήριο αναταραχής, υιοθετώντας ακόμα και τις πιο ακραίες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ; Απέναντι σε τυφλούς φανατικούς που προσπαθούν να δηλητηριάσουν την κοινωνία με προσκλητήρια βίας, απέναντι σε ρήτορες που εντάσσουν στον πολιτικό τους λόγο τα καδρόνια, τις πέτρες και τα τούβλα, και απέναντι σε υποκριτές που αγκαλιάζουν σχεδόν όλους τους νοσηρούς και αναχρονιστικούς παράγοντες των παθογενειών του νεοελληνικού κράτους, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι τη δουλειά σου σωστά και αποτελεσματικά. Τα υπόλοιπα τα καταφέρνουν μόνοι τους, κάθε φορά που αποκαλύπτουν το αντιδημοκρατικό τους πρόσωπο πίσω από τη δημοκρατική τους μάσκα.

6)      Ποιες είναι οι προσωπικές σας προτεραιότητες για το κόμμα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη?

Συνεχίζουμε την παραγωγική και τακτική λειτουργία των οργάνων που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ δρομολογείται και η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση. Άλλωστε, σύντομα ολοκληρώνεται και ο σχετικός διαδικτυακός διάλογος. Παράλληλα, εντείνουμε τις προσπάθειες συνένωσης του τοπικού στελεχιακού δυναμικού της ευρύτερης φιλελεύθερης παράταξης, επιδιώκοντας τον εμπλουτισμό του με νέα πρόσωπα, φορείς νέων ιδεών, από όλο το φάσμα του ενεργού δημιουργικού ιστού της πόλης. Επιδίωξή μας είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της Διοικούσας Επιτροπής ως εκπροσώπου της Θεσσαλονίκης στη Ν.Δ., παράλληλα με τον παραδοσιακό ρόλο της ως εκπρόσωπου της Ν.Δ. στο νομό.
7)      Ποια θα είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που θα λάβει το χρίσμα από τη ΝΔ?

Δεν νομίζω ότι η Ν.Δ. θα δώσει χρίσματα με την παραδοσιακή έννοια της ανακοίνωσης υποψηφίων. Προφανώς θα στηρίξει κάποια από τις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν, με συγκεκριμένα κριτήρια, που σχετίζονται τόσο με την ιδεολογική εγγύτητα, όσο και με την αξιοκρατική αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των υποψηφίων: την κοινωνική τους καταξίωση, την καλή γνώση των δυνατοτήτων και των αναγκών της πόλης, την παραγωγικότητά τους σε προηγούμενες δραστηριότητες, την ποιότητα της προσωπικότητάς τους, τη διαφάνεια του βίου τους, τη διάθεση προσφοράς και τη δυναμική των ιδεών τους για το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Η φιλελεύθερη παράταξη διαθέτει πληθώρα προσώπων με αυτά τα χαρακτηριστικά.

8)      Κρίνοντας και από τις τελευταίες κοινές εμφανίσεις του με τον Γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει «κλειδώσει» η στήριξη της υποψηφιότητας του σημερινού περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα;

Κι αυτό ακόμα, είναι νωρίς να το προεξοφλήσουμε. Άλλωστε, ο ίδιος Γραμματέας της Ν.Δ., έχει καταστήσει αντιληπτό προς κάθε κατεύθυνση, πως όλοι και όλα αξιολογούνται ισότιμα από την αφετηρία. Από μηδενική βάση δηλαδή. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ένα φρέσκο πρόσωπο στην πολιτική ζωή της πόλης μας, παραμένει και ένα αυτοδιοικητικό πρόσωπο της παράταξης, με δυνατότητες αξιοποίησης της δημιουργικότητάς του σε διάφορους ρόλους. Πιστεύω πως και για τον ίδιο, όπως και για άλλα στελέχη, καθώς και για τη Ν.Δ., σ` αυτή τη χρονική συγκυρία θα πρέπει να θεωρούμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.