Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΠΑΙΔΕΙΑ Τί αλλάζει στο νέο λύκειο

Σημαντικές αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου και στον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


 Οι αλλαγές αφορούν τόσο το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου όσο και τις πανελλαδικές εξετάσεις: τα επιστημονικά πεδία, τα εξεταζόμενα μαθήματα, τον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας των υποψηφίων. Επιπλέον, καινοτομίες αποτελούν η προαιρετική χρονιά μαθητείας στο νέο τεχνικό λύκειο, η ίδρυση εθνικού οργανισμού εξετάσεων, η τράπεζα θεμάτων από την οποία θα προέρχεται το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων, καθώς και η δυνατότητα των ΑΕΙ να καθιερώνουν συντελεστές για μαθήματα που κρίνονται ιδιαίτερης βαρύτητας για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές και τμήματα. Το νομοσχέδιο αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα έως το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και συζητούνταν οι τελευταίες λεπτομέρειες, και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών μειώνονται από έξι σε τέσσερα, ενώ τα επιστημονικά πεδία από πέντε σε τέσσερα ως εξής: ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών σπουδών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών. Στις θετικές σπουδές συμπεριλαμβάνονται οι επιστήμες υγείας και οι πολυτεχνικές σχολές, ενώ στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές εντάσσονται σε ξεχωριστό πεδίο.
Όσον αφορά τα εξεταζόμενα μαθήματα, στις ανθρωπιστικές σπουδές αντιστοιχούν αρχαία ελληνικά, ιστορία και λατινικά, στις επιστήμες υγείας φυσική, χημεία και βιολογία και στις πολυτεχνικές σχολές μαθηματικά, φυσική και χημεία. Οι υποψήφιοι για παιδαγωγικά τμήματα θα εξετάζονται σε μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, φυσική και ιστορία, ενώ οι υποψήφιοι για τμήματα πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας σε μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας και ιστορία ή οικονομία. Η νεοελληνική γλώσσα παραμένει κοινό εξεταζόμενο μάθημα για το σύνολο των υποψηφίων. Βάσει του νέου νομοσχεδίου αποσυνδέονται οι πανελλαδικές από τις απολυτήριες εξετάσεις του λυκείου, στο πλαίσιο των οποίων θα εξετάζονται έξι έως οκτώ μαθήματα.
Επιπλέον, οι μαθητές θα επιλέγουν κύκλο σπουδών κατά τη Β’ τάξη του λυκείου παρακολουθώντας ορισμένα μαθήματα εξειδίκευσης, ενώ στην Γ’ τάξη η εξειδίκευση των μαθημάτων ανάλογα με την επιλογή σπουδών του υποψηφίου ενισχύεται σημαντικά. Ειδικότερα, στην Α’ λυκείου θα διδάσκονται αποκλειστικά μαθήματα γενικής παιδείας, στη Β’ λυκείου κατά 80% μαθήματα γενικής παιδείας και κατά 20% μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ στην Γ’ λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας περιορίζονται στο 20% και τα μαθήματα κατεύθυνσης φτάνουν το 80%. Παράλληλα, το μάθημα της φιλοσοφίας καθιερώνεται ως βασικό στο πρόγραμμα της Β’ λυκείου, όπως και η πολιτική παιδεία στην Α’ και Β’ λυκείου.
Τέλος, η κεντρική επιτροπή εξετάσεων (ΚΕΕ) αναμένεται να καταργηθεί και ταυτόχρονα να ιδρυθεί ο εθνικός οργανισμός εξετάσεων -ένας εποπτικός οργανισμός με διευρυμένες αρμοδιότητες- καθώς και «τράπεζα θεμάτων», από την οποία θα αντλείται το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων των πανελλαδικών θα συνυπολογίζονται και οι βαθμοί των εξετάσεων της Α’, Β’ λυκείου καθώς και των απολυτηρίων εξετάσεων. Επιπλέον, αναγνωρίζονται «πριμ» σε μαθητές που πετυχαίνουν καλύτερη βαθμολογία στις πανελλαδικές συγκριτικά με τις απολυτήριες εξετάσεις, ενώ τέλος στα ΑΕΙ δίνεται η δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε συγκεκριμένα μαθήματα για την εισαγωγή σε αντίστοιχες σχολές.

ΤΕΧΝΙΚΟ Με δυνατότητα πρακτικής
Το νέο τεχνικό λύκειο -οι έως σήμερα δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης- περιλαμβάνει τους εξής 12 τομείς: μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής, δομικών έργων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τροφίμων και διατροφής, περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, εφαρμοσμένων τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών, τουριστικών και πολιτιστικών μονάδων, διοίκησης και οικονομίας, ναυτικών-πλοιάρχων και ναυτικών-μηχανικών.
Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι μαθητές του νέου τεχνικού λυκείου θα έχουν, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, δυνατότητα πρακτικής άσκησης (θεσμός μαθητείας), ώστε να καθίσταται ευκολότερη η εν συνεχεία απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας. Στο πρόγραμμα του νέου τεχνικού λυκείου θα δοθεί βαρύτητα σε μαθήματα γενικής παιδείας όπως η νεοελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά, αλλά και φυσική, χημεία, ιστορία και θρησκευτικά, ενώ προβλέπεται διδασκαλία ξένων γλωσσών (αγγλικών) και πληροφορικής.
Υπενθυμίζεται ότι οι ομοσπονδίες και οι ενώσεις των καθηγητών αντιτίθενται στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας - και σε αυτές που προβλέπονται όσον αφορά το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου, στο οποίο περιορίζονται οι ώρες διδασκαλίας πολλών μαθημάτων, όπως καλλιτεχνικών και μουσικής, προαναγγέλλοντας μαζικές κινητοποιήσεις από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
 
"Μ"