Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Επιχείρηση αποξήλωσης περιπτέρων

Στην αποξήλωση επτά περιπτέρων στο κέντρο της πόλης, τα οποία παρέμεναν εγκαταλειμμένα για πάνω από δύο χρόνια, προχώρησαν συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Με την απομάκρυνσή τους απελευθερώθηκαν τα πεζοδρόμια, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πεζών.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Η απομάκρυνσή τους κρίθηκε επιβεβλημένη από τον δήμο, τόσο για την αισθητική και λειτουργική όχληση που δημιουργούσαν όσο και για τη δημόσια υγεία, καθώς οι χώροι είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης. Συγκεκριμένα, τα συνεργεία της υπηρεσίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας αποξήλωσαν τα περίπτερα που βρίσκονταν στις οδούς: Καυδιανού 17, Προνοίας 17, Μοναστηρίου 155-157, Π. Μελά 38, Αγίας Σοφίας 29, Αγγελάκη 3-5, Αβδελά & Αγ. Σοφίας 66. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, για την απομάκρυνσή τους ο δήμος τήρησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αξιολογώντας τα παραπάνω περίπτερα ως «σχολάζοντα», καθώς παρέμεναν ανενεργά για πολύ μεγάλο διάστημα, είτε γιατί δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες είτε γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την ενοικίασή τους.
«Τα περίπτερα αυτά, τα οποία είναι δεκάδες στην πόλη, μπαίνουν σε μια ειδική λίστα και αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Περιπτέρων, με βάση τα προβλήματα που δημιουργούν στο περιβάλλον, αλλά και τη διέλευση των πεζών, στην οποία ο δήμος δίνει προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Παππάς. Ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή της χρονιάς ξηλώθηκαν άλλα επτά εγκαταλειμμένα περίπτερα, ενώ το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν με τα ίδια κριτήρια επιπλέον 20, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ
Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Περιπτέρων αναμένεται να συνεδριάσουν για να αποφασιστεί η αναγκαία μετακίνηση αρκετών περιπτέρων σε κομβικά σημεία της πόλης, τα οποία δεν είναι λειτουργικά για την εξυπηρέτηση των πολιτών. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επιτύχουμε ομοιομορφία στην πόλη, προκειμένου οι χώροι αυτοί να είναι λειτουργικοί και να μην προσβάλλουν την αισθητική», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν και πρόσθεσε ότι οι αποξηλώσεις των εγκαταλειμμένων περιπτέρων θα συνεχιστούν με γρήγορους ρυθμούς.
Επιπλέον, όπως είπε, ο δήμος σκοπεύει να βάλει τάξη στο σύνολο των περιπτέρων που λειτουργούν, καθορίζοντας συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες θα υποδείξει χωροταξική μελέτη που θα εκπονηθεί το επόμενο διάστημα. «Θα πρέπει να δούμε όλη την πόλη από μηδενική βάση και όχι μόνο συγκεκριμένους οδικούς άξονες, όπου λειτουργούν μεγάλα περίπτερα», υπογράμμισε ο κ. Καπόν. Να σημειωθεί ότι με την κατάργηση των θέσεων όπου ήταν εγκατεστημένα τα περίπτερα διευρύνονται τα πεζοδρόμια, για τη στενότητα των οποίων ο δήμος δεχόταν παράπονα και καταγγελίες από τους πολίτες.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΙ «Η κρίση μάς έβαλε λουκέτο»
Σήμερα στον δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν συνολικά 500 περίπτερα, ενώ δεκάδες ήταν αυτά που έκλεισαν τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των περιπτερούχων Θεσσαλονίκης Κώστα Ιακώβου, ο αριθμός όσων έκλεισαν δεν μπορεί να εξακριβωθεί, καθώς πολλά επαναλειτουργούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά κατεβάζουν ρολά. «Μπορεί κάποια να μένουν κλειστά για έναν χρόνο, αλλά να ενοικιαστούν αργότερα. Όμως οι περισσότεροι που τα νοικιάζουν στη συνέχεια τα κλείνουν, καθώς διαπιστώνουν ότι το κέρδος είναι πολύ μικρό και το ωράριο εξαντλητικό», επεσήμανε ο κ. Ιακώβου. Μάλιστα ανέφερε ότι ο κλάδος επλήγη από την κρίση και τη συνεχιζόμενη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα. «Αποτέλεσμα είναι ο τζίρος των περιπτέρων να μειωθεί σχεδόν κατά 50% και άλλο τόσο τα κέρδη μας», σημείωσε ο ίδιος.