Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Τα κλειδιά για τη μοριοδότηση στο πρόγραμμα κινητικότητας

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ένταξη συνολικά 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έδωσε χθες με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο παράλληλα καλεί τα υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στις αξιολόγηση των δομών τους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας 4.289 εργαζόμενοι. Ακολουθεί η ένταξη των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν τη «δεξαμενή» των 12.500 και οι οποίοι θα προέρχονται από όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους.
Στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα τεθούν συνολικά μέχρι το τέλος του έτους 25.000 από το σύνολο των 618.709 τακτικών υπαλλήλων, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 4%.
Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται σειρά ζητημάτων για τη μοριοδότηση. Ειδικότερα για τους τίτλους σπουδών διευκρινίζεται ότι:
Μοριοδοτείται μόνο ένας μεταπτυχιακός τίτλος ή διδακτορικό δίπλωμα. Ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι ίδιας κατηγορίας με τον βασικό τίτλο σπουδών. Π.χ. για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ θα λαμβάνεται υπόψη ως δεύτερος τίτλος μόνο το δεύτερο πτυχίο πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι πτυχίο τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι τίτλοι σπουδών δεν μοριοδοτούνται.
Οι υπάλληλοι μοριοδοτούνται για τον βασικό τίτλο σπουδών της κατηγορίας στην οποία υπηρετούν. Εάν υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών τους προσόντων, βάσει ειδικών διατάξεων, θα μοριοδοτηθούν για τον τίτλο σπουδών που διαθέτουν. Π.χ. οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που υπηρετούν στην κατηγορία ΠΕ αλλά έχουν βασικό τίτλο σπουδών του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, θα μοριοδοτηθούν βάσει του πτυχίου του τεχνολογικού τομέα.
Αντίστοιχα, υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ κλάδων τεχνικών ειδικοτήτων οι οποίοι κατέχουν το βασικό τίτλο σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τριετή τουλάχιστον εμπειρία στο αντίστοιχο αντικείμενο, θα μοριοδοτηθούν για τον τίτλο που κατέχουν.
Σε ανώτερη κατηγορία
Προκειμένου ο υπάλληλος να μεταφερθεί σε νέα υπηρεσία του Δημοσίου και σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας -εφόσον κατέχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και δεν εμπίπτει στον περιορισμό της οκταετίας- θα μοριοδοτηθεί για τον τίτλο σπουδών της ανώτερης κατηγορίας καθώς και για το σύνολο των κριτηρίων της κατηγορίας αυτής. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι που έχουν ανώτερο τίτλο σπουδών ΠΕ ή ΤΕ, αλλά υπηρετούσαν σε κατηγορία ΔΕ στον φορέα προέλευσης, μπορούν να μεταταγούν/μεταφερθούν σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας. Στην περίπτωση αυτή θα μοριοδοτηθούν με τα κριτήρια της ανώτερης κατηγορίας.
Εάν ο υπάλληλος είναι κάτοχος τίτλου σπουδών του εξωτερικού για τον οποίο δεν υπάρχει βαθμολογική αντιστοιχία με ελληνικό πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, βαθμολογείται με πέντε μόρια.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος υπάλληλος κατέχει συναφές διδακτορικό δίπλωμα και συναφή μεταπτυχιακό τίτλο ή έχει αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατέχει συναφές διδακτορικό δίπλωμα ή συναφή μεταπτυχιακό τίτλο, μοριοδοτείται αθροιστικά.
KΡΙΤΗΡΙΑ
Μετρούν μέχρι δύο ξένες γλώσσες
Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο για τις ξένες γλώσσες θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
Μοριοδοτούνται αθροιστικά μέχρι δύο ξένες γλώσσες. Εάν ο υπάλληλος γνωρίζει περισσότερες από δύο, θα λαμβάνεται υπόψη ο ευνοϊκότερος για τον υπάλληλο συνδυασμός.
Για τον χρόνο προϋπηρεσίας: Ο χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου υπολογίζεται μέχρι την ημέρα κατάργησης της θέσης στην οποία ανήκει ο υπάλληλος. Υπόψη στη μοριοδότηση λαμβάνεται κι ο χρόνος υπηρεσίας ο οποίος, βάσει ειδικών διατάξεων, λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας. Στην περίπτωση που υπάλληλος, μετά τον διορισμό του στο Δημόσιο, συμμετείχε εκ νέου σε διαδικασία πρόσληψης και διορίστηκε σε άλλον φορέα του Δημοσίου, η μοριοδότηση που θα ληφθεί υπόψη αντιστοιχείται με τον αυστηρότερο τρόπο εισαγωγής, που είναι και ο ευνοϊκότερος για τον υπάλληλο.
Για την υπηρεσιακή αξιολόγηση: Λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης της οκταετίας, καθώς στο προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου περιλαμβάνονται οι εκθέσεις αξιολόγησης του υπαλλήλου των τελευταίων οκτώ ετών.
Στην περίπτωση που οι εκθέσεις αξιολόγησης που υπάρχουν στο προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου δεν καλύπτουν πλήρη οκταετία, η βαθμολογία του κριτηρίου εξάγεται με βάση τις εκθέσεις που υπάρχουν.
Διάρκεια και αποδοχές της διαθεσιμότητας: Η διάρκεια της διαθεσιμότητας είναι έως οκτώ μήνες κατά τους οποίους δίνονται στον υπάλληλο τα τρία τέταρτα των αποδοχών που ελάμβανε πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ καταβάλλονται οι εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ