Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΚΙΛΚΙΣ Οι φάκελοι με τα πρόστιμα έγιναν καπνός

Δεκάδες φάκελοι με πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις έγιναν καπνός από γραφείο υπαλλήλου στο ΙΚΑ Κιλκίς.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Το περιστατικό καταγγέλθηκε ως κλοπή και έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των υπαλλήλων του κεντρικού καταστήματος του Ιδρύματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός της αστυνομικής έρευνας έχει διαταχθεί και εσωτερική, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα.
Η κλοπή των φακέλων -ο αριθμός τους είναι απροσδιόριστος, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στη «Μ» αστυνομικοί- εκτιμάται ότι έγινε το βράδυ της Τετάρτης από το γραφείο του υπαλλήλου που χειρίζεται τις υποθέσεις επιβολής διοικητικών προστίμων σε επιχειρήσεις. Όπως ανέφεραν στις καταθέσεις τους στην αστυνομία οι εκπρόσωποι του ΙΚΑ, οι συγκεκριμένοι φάκελοι ήταν πάνω στο γραφείο του υπαλλήλου. Επίσης το κεντρικό κατάστημα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Κιλκίς δεν κλειδώνεται μέχρι αργά το βράδυ, αφού συστεγάζεται και επικοινωνεί με τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, που κλείνουν αργά το βράδυ.
Η κλοπή έγινε αντιληπτή από τον υπάλληλο το πρωί της Πέμπτης και αμέσως μετά οι υπεύθυνοι προχώρησαν στη σχετική καταγγελία στην αστυνομία. Μέλη της ασφάλειας Κιλκίς που ασχολούνται με τη διερεύνηση του περίεργου περιστατικού διαπίστωσαν ότι δεν παραβιάστηκε οποιαδήποτε είσοδος ή παράθυρο του καταστήματος του ΙΚΑ. «Μπορεί ο δράστης ή οι δράστες να μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ, που είναι ανοιχτός, και από εκεί να έφτασαν στο γραφείο του υπαλλήλου και να τα πήραν με την άνεσή τους, την ώρα που οι υπάλληλοι του ΙΚΑ είχαν πάει στα σπίτια τους», παρατήρησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο Κιλκίς, ο οποίος ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη έρευνα.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η κλοπή, που στερεί από το ΙΚΑ μεγάλα ποσά από τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί σε εταιρείες, μεταξύ των υπαλλήλων επικρατεί συναγερμός. Οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι οι δράστες ενδεχομένως να εκτέλεσαν εντολές θιγόμενων προσώπων. Άλλωστε και η αστυνομική έρευνα θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού αναμένεται να εξεταστούν εκπρόσωποι αρκετών επιχειρήσεων που είχαν διαφορές με το Ίδρυμα.
Παράλληλα έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα διενεργείται και με τη συγκέντρωση μαρτυριών από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα πρόσωπα που συναλλάχθηκαν με τις υπηρεσίες του Οργανισμού από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.
Πάντως στα κεντρικά του ΙΚΑ στο Κιλκίς επιχειρείται να περιοριστούν οι διαρροές ακόμη και για την εσωτερική έρευνα που έχει διαταχθεί από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η κλοπή. «Απαγορεύεται με έγγραφο της διοίκησης να δίνουμε πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης», απάντησε στη «Μ» η διευθύντρια του καταστήματος Γεωργία Χαρτοματσίδου, αρνούμενη να μιλήσει για οτιδήποτε σχετικά με την κλοπή των φακέλων. «Οι ενέργειες που προβλέπεται να γίνουν θα γίνουν, ό,τι χρειάζεται το κάνουμε», περιορίστηκε να πει και αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση.
Πάντως χθες από την πλευρά της διοίκησης του ΙΚΑ δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό. Άγνωστο παραμένει το ύψος των προστίμων που είχαν επιβληθεί από το ΙΚΑ Κιλκίς, ακόμη και ο αριθμός των επιχειρήσεων που αφορά, δεδομένου ότι η καταγγελία στην αστυνομία αναφέρεται σε «απροσδιόριστο» νούμερο. Δεν είναι επίσης γνωστό εάν με τα στοιχεία που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά αρχεία του Ιδρύματος είναι δυνατή η ανάκτηση των στοιχείων για τα συγκεκριμένα πρόστιμα.