Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Εξεταστική αλά… Σκόπια!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η κατάσταση που επικρατεί στη διακομματική επιτροπή η οποία συστήθηκε στα Σκόπια προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασαν τα επεισόδια της 24ης Δεκεμβρίου 2012 στη Βουλή της ΠΓΔΜ, θα μπορούσε να καταδείξει είτε ότι υπάρχουν και χειρότερα, είτε ότι υπάρχουν και καλύτερα – όπως το δει κανείς. 

Σε σχέση με τις δικές μας εξεταστικές επιτροπές, εννοώ. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και τα συμπεράσματα δικά σας. 


Η επιτροπή συστήθηκε την 1η Μαρτίου 2013, μετά από πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας και μετά από παρέμβαση της ΕΕ, δια του αρμόδιου για την διεύρυνση Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε. 

Αποστολή της ήταν να διερευνήσει τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού, όταν με παρέμβαση της αστυνομίας, απομακρύνθηκαν βίαια από το κοινοβούλιο οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, και δημοσιογράφων. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Σοσιαλδημοκράτες να πάψουν να προσέρχονται στη Βουλή, οργανώνοντας καθημερινές διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες στους δρόμους. 

Ο Φούλε αποφάσισε να τρίξει τα δόντια στα δύο μεγάλα κόμματα και τους υποχρέωσε στην πολιτική συμφωνία της 1ης Μαρτίου και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο της ως τις 15 Αυγούστου και να εκδώσει εγκαίρως πόρισμα, προκειμένου αυτό να ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ΠΓΔΜ. 

Τα μέλη της επιτροπής είναι επτά – δύο έχουν οριστεί από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, δύο από την αντιπολίτευση, ενώ ο πρόεδρός της υπήρξε κοινής αποδοχής και δύο μέλη είναι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου. 

(Ακόμη και οι Σκοπιανοί «αιώνιοι (λέμε τώρα) αντίπαλοι» κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, κάτι που στην Ελλάδα θεωρείται αδιανόητο). 

Πρόκειται για τον Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι, κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, ο οποίος παραιτήθηκε προ δεκαπέντε ημερών, δηλώνοντας πως δεν αντέχει άλλο τις παρεμβάσεις των δύο κομμάτων, που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την επιτροπή δια των μελών τους, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να επιβάλει πόρισμα της αρεσκείας της. 

Οι του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν πως η βίαιη απομάκρυνση βουλευτών και δημοσιογράφων ήταν το αποτέλεσμα της βίαιης συμπεριφοράς των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ήθελαν να παρεμποδίσουν τη συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Και οι της αντιπολίτευσης επιμένουν να χαρακτηριστεί η βίαιη αντιμετώπιση των βουλευτών ως «αντισυνταγματική ενέργεια». 

Ο πρόεδρος της επιτροπής κατήγγειλε ότι τα δύο κόμματα διαφωνούν ριζικά ως προς το τι συνέβη εκείνη την ημέρα της επεισοδιακής συνεδρίασης, οι παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής μπλοκάριζαν τα πάντα και οι δύο αντίπαλοι είχαν «μουλαρώσει» στις θέσεις τους, αρνούμενοι να αμβλύνουν τις διαφορές τους σχετικά με τη διατύπωση των συμπερασμάτων που θα περιέχονται στο πόρισμα. 

Τους προειδοποίησε μία, τους απείλησε δύο και στο τέλος παραιτήθηκε. 

Τώρα, το κόμμα του Γκρούεφσκι επιμένει πως η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει το έργο της και… χωρίς πρόεδρο, ενώ το κόμμα του Ζάεβ ζητά να εκλεγεί νέος πρόεδρος της επιτροπής, καθώς θεωρεί πως δεν μπορεί να παραμείνει ακέφαλη. 

Φυσικά, θεωρείται αδύνατον να βρεθεί ξανά πρόεδρος κοινής αποδοχής.

Οπότε, θεωρείται απίθανο να έχει ετοιμαστεί πόρισμα ως τις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών.

Επομένως, αδιέξοδο.

Προς μεγάλη θλίψη των ανά την Ευρώπη φιλοσκοπιανών, που κάθε φορά δίνουν μάχη για να βελτιωθεί η έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ.