Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Νέα παρτίδα μολότοφ έξω από το ΑΠΘ

Νέα παρτίδα αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ εντοπίστηκε στον πεζόδρομο της Εθνικής Αμύνης, έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, μία μέρα μετά την ανεύρεση παρόμοιου υλικού σε σημείο μεταξύ της Φυσικομαθηματικής και του τμήματος Βιολογίας.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η ανεύρεση του «πολεμικού υλικού» προκαλεί προβληματισμό για ενδεχόμενες συγκρούσεις κάποιων ομάδων με αστυνομικές δυνάμεις, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Τα ύποπτα αντικείμενα αντίκρισε το μεσημέρι της Κυριακής, γύρω από τον κορμό ενός δέντρου, ένας περαστικός από την οδό Εθνικής Αμύνης και ειδοποίησε την αστυνομία. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί των τμημάτων Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος και Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για 13 βόμβες μολότοφ. Συγκεκριμένα ήταν αυτοσχέδιες κατασκευές που αποτελούνταν από γυάλινες φιάλες με εύφλεκτο υλικό ενώ στο στόμιο κάθε φιάλης είχε προσαρμοστεί κομμάτι υφάσματος. Οι κατασκευές περισυνελέχθησαν και κατασχέθηκαν από το τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση. Κατά τις εκτιμήσεις, οι βόμβες μολότοφ μεταφέρθηκαν στο εμφανέστατο αυτό σημείο από κάποιον άλλο χώρο, όπου φυλάσσονταν. Πιθανόν οι κατασκευαστές να μην επιθυμούσαν να βρεθούν οι μολότοφ στο αρχικό σημείο αποθήκευσης και αποκαλυφθεί έτσι μία από τις «καβάντζες» των ομάδων που κάνουν χρήση τέτοιων αυτοσχέδιων μηχανισμών.
Μία μέρα νωρίτερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, εργαζόμενος εταιρείας φύλαξης του ΑΠΘ είχε εντοπίσει μέσα σε πλαστικό κιβώτιο 20 βόμβες μολότοφ σε απόμερο σημείο μεταξύ του τμήματος Βιολογίας και της Φυσικομαθηματικής Σχολής, κοντά σε στέκι όπου συχνάζουν αντιεξουσιαστές. Συγκεκριμένα βρέθηκαν δεκαεπτά γυάλινες φιάλες με εύφλεκτο υγρό και προσαρμοσμένο τεμάχιο υφάσματος στο στόμιο της κάθε φιάλης, καθώς και τρεις πλαστικές φιάλες των 750 ml με εύφλεκτο υγρό, στις οποίες είχαν προσαρμοστεί με αυτοκόλλητη ταινία ισχυρές κροτίδες και μεταλλικές βίδες.
Η ανεύρεση του «πολεμικού» υλικού, το Σάββατο, σε μικρή απόσταση από στέκι αναρχικών, παρά το γεγονός ότι δεν διατυπώθηκαν υποψίες ότι σχετίζεται με άτομα που συχνάζουν στο στέκι, προκάλεσε προβληματισμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Θεσσαλονίκης», καθηγητές είχαν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του χώρου που καταλήφθηκε παράνομα για να δημιουργηθεί το στέκι. Ο διευθυντής του γ’ εργαστηρίου φυσικής του τμήματος Φυσικής, καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, μαζί με άλλους καθηγητές, έχει απευθύνει αίτημα και στην κοσμητεία της σχολής για την απελευθέρωση του χώρου αυτού, αλλά οι διοικούντες επικαλέστηκαν «τεχνικές δυσκολίες» για την απομάκρυνση των αναρχικών. Εντός του ΑΠΘ, πάντως, έχει βρεθεί ανάλογο υλικό και κατά το παρελθόν. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 είχαν εντοπιστεί εννέα αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ στην υπόγεια δίοδο της Θεολογικής Σχολής.
Είναι γνωστό, τόσο στις αστυνομικές όσο και στις πανεπιστημιακές αρχές, ότι εντός του χώρου του ΑΠΘ δραστηριοποιούνται ομάδες αναρχικών που δεν ανήκουν στον πανεπιστημιακό χώρο, ούτε σε γνωστές κινήσεις αναρχικών ή αντιεξουσιαστών. Η τελευταία ανεύρεση μολότοφ γεννά υποψίες σε αστυνομικούς και φοιτητές ότι οι ομάδες αυτές προετοιμάζονται για ενδεχόμενες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς έχει απομείνει διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων από την έναρξη της 78ης διοργάνωσης. Σε περίπτωση συμπλοκής αστυνομικών - αγνώστων και καταδίωξης, οι ομάδες των αγνώστων βρίσκουν καταφύγιο στον χώρο του ΑΠΘ, όπου εκτιμάται ότι εκτός των άλλων δημιουργούνται «αποθήκες πολεμοφοδίων» για την τροφοδοσία του εξοπλισμού των ταραχοποιών στοιχείων. Τα άτομα αυτά ανασυγκροτούνται εντός του πανεπιστημιακού χώρου και αντεπιτίθενται με βόμβες μολότοφ και πέτρες, συνήθως απέναντι από την Πύλη Εμπορίου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι βόμβες μολότοφ που ανευρέθησαν το τελευταίο διήμερο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούνταν σε περίπτωση μάχης.