Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Πολική αρκούδα πέθανε από ασιτία στη Νορβηγία

Νεκρή από την πείνα βρέθηκε μία πολιτική αρκούδα στο Σβάλβαρντ της Νορβηγίας, έχοντας μείνει λίγο παραπάνω από αυτό που λέμε «πετσί και κόκαλο». Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θάνατός της επήλθε από το λιώσιμο των πάγων, όπου οι πολικές αρκούδες κυνηγούν φώκιες.


Λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι στην Αρκτική έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ την περσινή χρονιά και ο δρ. Ίαν Στίρλινγκ, που μελετά τις αρκούδες για πάνω από 40 χρόνια και εξετάζει το ζώο, δήλωσε ότι η έλλειψη πάγου εξαναγκάζει τα ζώα στο να πηγαίνει μακριά και να αναζητεί ανεπιτυχώς τροφή.
«Από τη στάση της φαίνεται ότι η αρκούδα έχει λιμοκτονήσει και πέθανε στο σημείο που έπεσε», δήλωσε ο Στίρλινγκ. «Δεν έχει κανένα εξωτερικό στοιχείο που να δείχνει ότι είναι παχιά και έχει μείνει κάτι λιγότερο από δέρμα και κόκκαλα», πρόσθεσε.
Η αρκούδα εξετάστηκε από επιστήμονες του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου τον Απρίλιο στο νότιο τμήμα του Σβάλμπαρντ, και ήταν υγιής. Η ίδια αρκούδα αιχμαλωτίστηκε πριν από λίγα χρόνια στην ίδια περιοχή, που υποδηλώνει ότι η ανακάλυψη του σώματός της 250 χιλιόμετρα μακριά από το Σβάλμπαρντ τον Ιούλιου, δείχνει μία ασυνήθιστου εύρους μετακίνησης του ζώου σε σχέση με το φυσιολογικό του.
Η πολική αυτή αρκούδα πιθανότατα ακλούθησε τα φιόρδ κατά την πορεία της προς τα βόρεια, το οποίο υποδηλώνει ότι περπάτησε τη διπλάσια ή τριπλάσια απόσταση.


Ethnos.gr