Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

«Θέμα ημερών η επίθεση στη Συρία»

Διαβεβαιώσεις προς τη συριακή αντιπολίτευση ότι η συμμαχική επέμβαση στη Συρία με συντονισμένη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Ασαντ είναι θέμα ημερών, έδωσαν οι δυτικές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν συνάντηση που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ διπλωματών και μελών της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας.

«Στην αντιπολίτευση δόθηκε η πληροφορία ότι η δυτική επέμβαση για να αποτραπεί περαιτέρω χρήση χημικών από το καθεστώς Ασαντ επίκειται ακόμη και εντός των επομένων ημερών και ότι η συριακή αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιολίες στη Γενεύη.
Την πληροφορία μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters.
Εντωμεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίουγια την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Συρίας.

Ταυτόχρονα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκανέβαλε μέχρι νεοτέρας την επίσκεψή του στη Σουηδία λόγω της κατάστασης στη Συρία.
Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει πλάνο με όλες τις βάσεις από τις οποίες, εικάζεται ότι θα ξεκινήσει η επιχείρηση κατά του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και όλους τους στρατιωτικούς στόχους τους οποίους έχουν «κλειδώσει» οι ΗΠΑ και η Αγγλία.
Στο δημοσίευμα του Guardian, παρουσιάζονται οι 8 στρατιωτικές βάσεις που θα χρησιμοποηθούν για την στρατιωτική επέμβαση.
Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Κύπρος.
Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς και στους στόχους που θα προσπαθήσει να πλήξει η Δύση: την 4η τεθωρακισμένη μεραρχία, η οποία θεωρείται «άντρο» των σκληρών ισλαμιστών, την Ρεπουμπλικανική Φρουρά του καθεστώτος Ασαντ, αλλά και τη Συριακή Αεράμυνα, η οποία είναι εξοπλισμένη με ρωσικού πυραύλους.
Την ίδια στιγμή, στην προετοιμασία των Αμερικανών πολιτών για μια ενδεχόμενη δυτική επέμβαση στη Συρία αλλά και στον σχεδιασμό της επίθεσης αυτής επιδίδεται το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, καλό είναι να αρχίσουμεεξηγώντας στους Αμερικανούς ότι είναι σημαντικό», έλεγε στη Liberation την επομένη της επίθεσης ένας αναλυτής που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτό ακριβώς έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λέγοντας ότι βλέπει και ξαναβλέπει τα βίντεο από την Γκούτα και δεν μπορεί να τα βγάλει από το μυαλό του. «Η χρήση χημικών όπλων στην Γκούτα είναι ένα ασυγχώρητο ηθικό αίσχος», τόνισε.
Ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχίζει ουσιαστικά να δικαιολογεί μια δυτική επέμβαση, υπενθυμίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχούσε πάντα για τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. Η δυτική επέμβαση δεν είναι αναγκαία επειδή οι Σύροι αλληλοσκοτώνονται (στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί χαίρονται βλέποντας τη Χεζμπολάχ να πολεμά με την αλ-Κάιντα στη Συρία), αλλά επειδή η χρήση χημικών όπλων αποτελεί μείζονα παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όμως γι'αυτό πρέπει να πειστούν οι Αμερικανοί, που προς το παρόν είναι αντίθετοι σε μια επέμβαση: μόλις το 25% την υποστηρίζει ακόμη κι αν το καθεστώς προβαίνει σε χρήση χημικών όπλων, έναντι 46% που είναι αντίθετο.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν αμφιβολία πως πίσω από την πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα βρίσκονται οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Και προετοιμάζουν την αντίδρασή τους. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, συναντήθηκε με τους ομολόγους του στο Αμμάν και εξέτασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Όπως σημειώνει ο Κιμ Σενγκάπτα στην Independent, τον βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε επίθεση θα τον παίξουν αμερικανικοίπύραυλοι Τόμαχοκ, βομβαρδιστικά Β-2 και αεροσκάφη F-16. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να πατήσουν δυτικές μπότες σε συριακό έδαφος (με πιθανή εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις). Το πιθανότερο σενάριο, έτσι, είναι μια σειρά «χειρουργικών» επιδρομών βραχείας διάρκειας. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο στρατηγός Ντέμπσι, «οι επιδρομές αυτές δεν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου, θα μας εμπλέξουν όμως μοιραία σε αυτόν».
Ο πιο προφανής στόχος είναι τα χημικά εργοστάσια του συριακού καθεστώτος. Τέτοιες εγκαταστάσεις πιστεύεται ότι υπάρχουν στη Δαμασκό, στο Ντιμαϊρ, στην Παλμίρα, στη Χομς, στη Μασιάτ, βορείως του Χαλεπίου και στη Λατάκια.
Μια αεροπορική εκστρατεία θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει τις αμυντικές δυνατότητες του καθεστώτος. Μεγάλες αεροπορικές βάσεις υπάρχουν στη Δαμασκό, το Ντιμαϊρ και τη Χομς, ενώ βάσεις εκτόξευσης πυραύλων υπάρχουν στο Αλ Σάφρα και το Αλ Κιμπάρ.
Αλλοι πιθανοί στόχοι είναι η 155η Ταξιαρχία της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του συριακού στρατού, που διοικείται από τον αδελφό του Ασαντ και θεωρείται υπεύθυνη για τη χημική επίθεση στην Γκούτα, καθώς και μονάδες της Σάμπια, της πολιτοφυλακής των Αλεβιτών που έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πέραν των προαναγγελθέντων στόχων. Δεδομένου όμως ότι οι στρατιωτικοί διοικητές είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να εμπλακούν στο συριακό χάος, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται σε αυτή την περίπτωση πιθανό.

Ethnos.gr