Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αλλάζουν χρήση τρία μικρά νοσοκομεία

Τέλος εποχής για τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), το νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων και το «Παναγία», τα οποία τίθενται σε καθεστώς αλλαγής χρήσης. Συνολικά 235 εργαζόμενοι και των τριών νοσηλευτικών ιδρυμάτων μπαίνουν σε κινητικότητα.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σχέδιο εισήγησης για την αναμόρφωση της λειτουργίας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης προτείνει τη μεταφορά 91 ατόμων από το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Επίσης, προτείνει τη μεταφορά 37 ατόμων από το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», καθώς και τη μεταφορά 107 ατόμων από το ΓΝΘ «Άγιος Παύλος» - παράρτημα «Παναγία», εκ των οποίων 87 άτομα στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και 20 άτομα στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, πέραν της μεταφοράς του προσωπικού, θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).

ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ»
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας στο νοσοκομείο «Παναγία», αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση επεκτάσεως της σχετικής σύμβασης με τον όμιλο της Euromedica έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βουλή. Όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, καθώς η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου είναι αναμόρφωση του μηνιαίου μισθώματος που υπήρχε κατά το παρελθόν και που πλήρωνε το ΙΚΑ και άγγιζε τις 400.000 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα, η πρόταση του δ.σ. είναι περίπου 150.000 ευρώ το μήνα.
«Η εταιρεία δεν συμφωνεί με αυτό το τίμημα και έχει αντιπροτείνει ένα ποσό της τάξεως των 360.000 ευρώ το μήνα. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν πρόκειται να προτείνω ως υπουργός Υγείας ούτε ένα ευρώ περισσότερο ενοίκιο απ’ όσο προτείνει το δ.σ. του νοσοκομείου», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι «αν δεν βρεθεί λύση ως προς τη μίσθωση με την εταιρεία, θα πάμε στη Βουλή να εξηγήσουμε στα κόμματα το τι ακριβώς συμβαίνει και φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει κανένα κόμμα που θα προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας κι όχι του ελληνικού δημοσίου, επιζητώντας τη διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας».

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Με την αγωνία συνεχίζουν να ζουν οι εργαζόμενοι των τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας. Χθες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο «Παναγία» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο.
«Ουσιαστικά ανακοινώθηκε από τον υπουργό ότι κλείνει το νοσοκομείο μας. Δεν ξέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας, ούτε αν οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όχι μόνο για να μην κλείσει το ‘Παναγία’, αλλά και γιατί όλα όσα γίνονται απαξιώνουν τη δημόσια υγεία και πιέζουν τον κόσμο να στραφεί στα ιδιωτικά κέντρα», δηλώνει στη «Μ» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Παναγία» Ελένη Μπακιρλή.
O αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης εξηγεί στη «Μ» ότι με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα λείψουν από τη Θεσσαλονίκη οι εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως αυτές που παρέχουν το Λοιμωδών και το Δερματολογικό, και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουμε έξαρση των δερματικών νόσων και των λοιμωδών νοσημάτων. Επίσης, τονίζει ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι των τριών νοσοκομείων κλήθηκαν αιφνιδίως να δηλώσουν αν εξαιρούνται ή όχι από τα κριτήρια της διαθεσιμότητας.
Πάντως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η παθολογική κλινική του Λοιμωδών θα ενταχθεί στο «Γ. Παπανικολάου» μαζί με το ιατρικό και λοιπό προσωπικό της, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν στο «Ιπποκράτειο». Το Λοιμωδών αναμένεται να λειτουργήσει ως κέντρο υγείας αστικού τύπου, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει πώς θα λειτουργεί και τι υπηρεσίες θα προσφέρει. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «ΑΧΕΠΑ»-Ειδικών Παθήσεων ξεκαθαρίζει ότι δεν συναντήθηκε ποτέ με τους εργαζόμενους του Λοιμωδών και ούτε είχε κάποια επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το μέλλον του νοσοκομείου. Όσο για το Δερματολογικό, θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας αστικού τύπου με διατήρηση των εξωτερικών ιατρείων και μεταφορά όλων των κλινικών του στο «Ιπποκράτειο».

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται και η αλλαγή χρήσης σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα στο «Πατησίων», το «Αμαλία Φλέμιγκ», την «Πολυκλινική», το «Σπηλιοπούλειο» και την «Αγία Βαρβάρα», καθώς και στο Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος. Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αυτών τίθενται σε κινητικότητα, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.
Από τα παραπάνω νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης συνολικά τίθενται για το 2013 σε κινητικότητα 1.618 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και 210 γιατροί του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης.
«Στόχος αυτού του σχεδίου είναι στο τέλος ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας με μικρότερο κόστος», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του υπουργείου Υγείας, σήμερα θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τα κριτήρια αξιολογήσεως του προσωπικού και αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης.
Έως τις 13/8 θα έχει ολοκληρωθεί η συλλογή του υλικού για την αυτοαξιολόγηση των φορέων από τις υγειονομικές περιφέρειες και έως τις 21/8 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φορέων της πρώτης φάσης, δηλαδή των υγειονομικών περιφερειών που εμπλέκονται στα νοσοκομεία τα οποία τίθενται σε καθεστώς αλλαγής χρήσης. Στις 23/8 θα εκδοθεί ονομαστικός κατάλογος του προσωπικού που τίθεται σε κινητικότητα. Από τις 24/8 έως τις 30/8 οι εργαζόμενοι θα έχουν το περιθώριο του χρόνου να καταθέσουν την προτίμησή τους για το σε ποιο από τα κοντινά νοσοκομεία επιθυμούν να μετακινηθούν.
Στις 31/8 ξεκινά η διαδικασία της κινητικότητας. Η αξιολόγηση θα γίνει από τριμελές ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, που αποτελείται από δύο μέλη του υπουργείου και ένα μέλος από το ΑΣΕΠ.
Στις 16 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας και η τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες τους θέσεις.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Καμία απόλυση στο ΕΣΥ
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα γίνει ούτε μία απόλυση στον χώρο του ΕΣΥ. Μάλιστα, κάλεσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα να παραιτηθεί από τη θέση του αν δεν υπάρξει καμία απόλυση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι από τον χώρο της υγείας θα φύγουν μόνο όσοι προσελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά, καθώς κι εκείνοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.
Τη δική του απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι άρχισε τη διάλυση των νοσοκομείων χωρίς να βασίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο, αλλά με μόνο του εφόδιο το «σκονάκι» που του έδωσε η τρόικα. Το «σκονάκι» βεβαίως δεν αναγράφει ότι λείπουν από το ΕΣΥ 6.000 γιατροί και 22.000 εργαζόμενοι, ότι αυξάνεται ραγδαία η προσέλευση των πολιτών στα νοσοκομεία, ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδη υλικά, καύσιμα και φάρμακα, ότι περικόπτονται δραματικά οι προϋπολογισμοί δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό.
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, ούτε να παραμείνουμε απαθείς στην κατεδάφιση του ΕΣΥ. Θα αντιδράσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, θα υπερασπιστούμε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που φτιάχτηκαν και λειτουργούν με αυτοθυσία των υγειονομικών και μόνο σκοπό τις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Βαρνάβας.
Σχολιάζοντας τη δημόσια πρόκληση του κ. Γεωργιάδη να παραιτηθεί, ο κ. Βαρνάβας δήλωσε ότι «υποπτεύομαι πως το λεξιλόγιο του κ. Γεωργιάδη στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας περιορίζεται ραγδαία και του έχουν απομείνει πλέον οι λέξεις ‘απολύσεις, παραιτήσεις’ και οι ευφημισμοί ‘κινητικότητα και διαθεσιμότητα’. Δυστυχώς ο υπογράφων αδυνατεί ως οφθαλμίατρος να προσεγγίσει και να θεραπεύσει τη λεξιπενία ως πάθηση».

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Εντολή εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα, συμμετείχε στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και έδωσε εντολή να καταβληθεί και το τελευταίο ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οργανισμού έως το τέλος του έτους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και οι διοικητές των εμπλεκόμενων ταμείων από κοινού με τους διευθυντές των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τα ληξιπρόθεσμα.
«Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σαμαράς στους διοικητές των ταμείων, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ληξιπροθέσμων, απόρροια της γραφειοκρατικής λειτουργίας. «Ζούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην έκτακτη ανάγκη, μη μου λέτε ότι στείλατε επιστολή...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, έδωσε εντολή η χθεσινή σύσκεψη να επαναληφθεί με την ίδια σύνθεση στο τέλος Αυγούστου, ώστε να αποτυπωθεί η πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: «Η παρουσία ή μη διοικητού στη θέση του θα κριθεί από την πορεία των ληξιπρόθεσμων».

ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1,9 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχουν καταβληθεί μόλις τα 500 εκατομμύρια, με τα υπολειπόμενα 1,4 δισ. να παραμένουν αδιάθετα, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί η εκταμίευσή τους. Στην κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και να καταβληθούν οι οφειλές, αποφασίστηκαν τα εξής:
- Τίθενται στο σύνολό τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού στη διάθεση των εμπλεκόμενων με τα ληξιπρόθεσμα ταμείων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η άμεση καταβολή των οφειλών.
- Με απόφαση, ως σήμερα, του υπουργού Υγείας προωθείται η άμεση απόσπαση προς τα ταμεία όλου του απαιτούμενου προσωπικού για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης.
- Επικουρικά θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, προκειμένου να γίνει εκκαθάριση σε όποιο ταμείο δηλώσει αδυναμία.
- Έως το τέλος Αυγούστου θα έχει προωθηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης.