Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΚΑΒΑΛΑ Συνελήφθη αγρότισσα με αρχαιολογικό θησαυρό

Τη δραστηριότητα 59χρονης, η οποία δήλωσε ότι είναι αγρότισσα, εξετάζουν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Καβάλας, μετά τη σύλληψή της επειδή κατείχε έναν μικρό αρχαιολογικό θησαυρό.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Στο σπίτι της η γυναίκα εκτός των αρχαίων είχε χάρτες με σημάδια, φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων. Η συλληφθείσα αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή της το απόγευμα της Πέμπτης σε χωριό της Καβάλας, αναφέροντας ότι θα απολογηθεί στις δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων οδηγήθηκε χθες. Όπως ανακοινώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας Αβραάμ Κοσκερίδη, η 59χρονη συνελήφθη ύστερα από πληροφορίες αστυνομικών της ΟΠΚΕ ότι δραστηριοποιείται στην αναζήτηση και διακίνηση αρχαίων αντικειμένων. Στην έφοδο που έγινε στο σπίτι της βρήκαν πλήθος αρχαίων, μεταξύ των οποίων 553 νομίσματα όλων των εποχών, αγγεία, επιτύμβιες στήλες, έναν αμφορέα και ένα κύπελλο, αλλά και τέσσερα πήλινα ειδώλια, τα δύο εκ των οποίων έχουν τη μορφή της θεάς Αφροδίτης και του Φτερωτού Έρωτα και προσδιορίστηκε από τους αρχαιολόγους ότι ανάγονται στους ελληνιστικούς χρόνους.
Ακόμη, η κατά δήλωσή της αγρότισσα κατείχε παράνομα ένα πιστόλι κρότου, μαχαίρια, σπάθες αλλά και δύο βαλλίστρες με 22 βέλη. Επίσης κατασχέθηκαν μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης και ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων.
Οι αστυνομικοί της ασφάλειας δεν είχαν μέχρι χθες απαντήσεις αν η γυναίκα συμμετείχε σε παράνομες ανασκαφές για τον εντοπισμό αρχαίων ή και θησαυρών, καθώς βρέθηκε και ένας ανιχνευτής μετάλλων, ή αν εμπλέκεται σε κυκλώματα διακίνησης των αρχαίων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εξετάζονται και οι επαφές που μπορεί να έχει στη Γερμανία, όπου έζησε πολλά χρόνια.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται ένας προς ένας οι χάρτες που βρέθηκαν στην κατοχή της. «Είναι χάρτες απ’ όλη την ελληνική επικράτεια και όλοι είχαν σημάδια, που φαίνεται ότι παραπέμπουν σε σημεία υποψήφια για ανασκαφή», υπογράμμιζαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην Καβάλα. Ακόμη φαίνεται ότι η κατηγορούμενη ενημερωνόταν για την αξία των αντικειμένων, αφού στο σπίτι της βρέθηκαν και 31 βιβλία με φωτογραφίες αρχαίων νομισμάτων που παραπέμπουν και στο εμπορικό τους κόστος, όπως αυτό αποτυπώνεται κυρίως από συλλέκτες. Εξετάζονται ακόμη και ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στην κατοχή της, για τις οποίες δεν δόθηκαν διευκρινίσεις από τις διωκτικές αρχές.