Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ελληνας έλυσε το πρόβλημα σωστής λήψης δοσολογίας στα εισπνεόμενα φάρμακα

Ελληνας έλυσε το πρόβλημα σωστής λήψης δοσολογίας στα εισπνεόμενα φάρμακα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ
Ελληνας φαρμακοποιός έλυσε ένα ουσιαστικό και πρακτικό πρόβλημα, που αντιμετώπιζαν ως τώρα, εκατομμύρια άνθρωποι με πνευμονοπάθειες σ' όλο τον κόσμο, όσοι δηλ. είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν εισπνεόμενα με ειδική συσκευή φάρμακα, καθώς δεν διασφαλίζονταν πάντα, ότι εισάγονταν ολόκληρη η απαραίτητη ποσότητα του φαρμάκου στους πνεύμονες, μ΄αποτέλεσμα συχνά να έχουν πλημμελή θεραπεία.

Το πρόβλημα αυτό λύθηκε, με την κατασκευή μιας πρωτοπόρας, βελτιωμένης συσκευής, για εισπνεόμενα φάρμακα, από τον τον φαρμακοποιό και πρόεδρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας «ELPEN» Δημήτριο Πενταφράγκα, που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, που διασφαλίζεται η σωστή λήψη της συγκεκριμένη δοσολογία του φαρμάκου ή συνδυασμού φαρμάκων, τόσο ως μείγμα όσο και χωριστά.

Η δοσολογία είναι απομονωμένη σε μια ειδική ταινία και εισπνέεται από τον ασθενή, ενώ μπορεί και οπτικά να ελεγχθεί στη συνέχεια, αν έχει απορροφηθεί ολόκληρη και να γίνει σπανιότερα και συμπληρωματική εισπνοή του υπολοίπου.

Συνεπώς ο ασθενής παίρνει κανονικά και ολόκληρη την απαραίτητη δόση του φαρμάκου, για να διασφαλίζεται ότι θα έχει αποτέλεσμα και η συσταθείσα από το γιατρό φαρμακευτική αγωγή.
Η συσκευή ονομάζεται «Elpenhaler» και έχει πάρει, ως τώρα, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερες από 100 χώρες!

Ήδη, η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία «ELPEN» έγινε η πρώτη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, που έλαβε έγκριση για την κυκλοφορία στην Ευρώπη, του συνδυασμού των φαρμακευτικών ουσιών φλουτικαζόνης και σαλμετερόλης (Fluticasone + Salmeterol), όπου η χορήγηση της κόνεως γίνεται με εισπνοή σε δόσεις με την καινοτόμο, ιδιόκτητη συσκευή.

Με τον πρωτοποριακό συνδυασμό των φαρμακευτικών ουσιών, για τη θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτηκής πνευμονοπάθειας, που χορηγείται με την καινοτόμο συσκευή , άνοιξε ο δρόμος για την «ELPEN PHARMA GMBH», τη θηγατρική εταιρία της «ELPEN», στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «όμιλος ELPEN», είναι η ελληνική εταιρία, που πρωτοπορεί και στην έρευνα, ενώ στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κατορθώνει να διατηρεί 730 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα κάνει τους τελευταίους μήνες και νέες προσλήψεις σε ορισμένες κρίσιμες ειδικότητες και παραμένει ανεξάρτητος, βασιζόμενος αποκλειστικά σε ίδιους πόρους.

Με σκοπό την ευρεία προώθηση της καινοτόμου θεραπείας και συσκευής της εταιρείας, από τον Απρίλιο του 2012 έχει συσταθεί και δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη θυγατρική, που εδρεύει στο Βερολίνο και απασχολεί 40 Γερμανούς εργαζομένους.

«Με τη φιλοδοξία να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είναι ζωντανή, αποτελεσματική και δημιουργική, η “ELPEN “ ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα στην Γερμανία. Στον τομέα της πνευμονολογίας και χάρη στο “Elpenhaler”, χτίζουμε ισχυρές σχέσεις με 1.400 πνευμονολόγους και 43.000 γενικούς ιατρούς», μας εξηγεί η Μαρία Λόλακα, διευθύντρια εξαγωγών της “ELPEN”, υπογραμμίζοντας ότι “γίνονται εξαγωγές 30 σκευασμάτων υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. € και υπάρχει ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως, της “ELPEN”, που προσφέρει φροντίδα στον άνθρωπο σε κάθε γωνιά της υφηλίου, σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ακόμη και Ωκεανία!

Με το βλέμμα συνεχώς στραμμένο στην έρευνα, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ο στόχος της ELPEN είναι να παραμένει ηγέτης στην Πνευμονολογία και Αναπνευστικό, Καρδιολογία, Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και να έχει έντονη παρουσία σε όλες τις άλλες μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες.

Συγχρόνως, εργάζεται για την προσφορά και άλλων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, με στόχο τα επόμενα πέντε χρόνια να αποτελεί έναν αναγνωρισμένο προμηθευτή των Hybrid Generics” στον τομέα της πνευμονολογίας», καταλήγει η κ. Λόλακα.
Η συσκευή «Elpenhaler»
Η πρωτοποριακή συσκευή που επινόησε ο κ. Πενταφράγκας, για τα εισπνεόμενα φάρμακα, αποτελείται από 3 μέρη που συνδέονται μεταξύ τους, αλλά ανοίγουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το στόμιο με το προστατευτικό του κάλυμμα, η επιφάνεια όπου τοποθετείται η ταινία μίας δόσης, ο αποθηκευτικός χώρος που περιέχει 30 ταινίες μίας δόσης.

Η συσκευασία περιλαμβάνει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο με 30 ταινίες μίας δόσης. Επομένως, κάθε συσκευασία περιέχει συνολικά 60 δόσεις.

Η νέα συσκευή «Elpenhaler» (διπλού θύλακα) είναι η δεύτερης γενιάς συσκευή και σχεδιάστηκε για την ταυτόχρονη χορήγηση δύο δραστικών ουσιών, χωριστά και όχι ως μείγμα. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της νέας συσκευής οι δραστικές ουσίες αποθηκεύονται στην ίδια ταινία, αλλά σε χωριστούς χώρους. Με τον τρόπο αυτό, αναμιγνύονται μόνο κατά την εισπνοή τους από τον ασθενή.

Κύρια χαρακτηριστικά, η ταυτόχρονη χορήγηση δύο δραστικών ουσιών, η νέα καταχώριση διπλώματος ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως (WO2007129127), ίδιος τρόπος χρήσης με την προηγούμενη γενιάς συσκευή και νέοι σταθεροί συνδυασμοί στο στάδιο κλινικών μελετών.

Η ταινία μίας δόσης περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: Θύλακας που περιέχει και προφυλάσσει τη δόση φαρμάκου, δύο φύλλα αλουμινίου, που αποκολλώνται εύκολα μεταξύ τους και οπή, ώστε η ταινία να ασφαλίζεται στην επιφάνεια τοποθέτησης της.

Η επιφάνεια τοποθέτησης της ταινίας είναι μοναδικά σχεδιασμένη και αποτελείται από το σημείο σύνδεσης, όπου στερεώνεται η ταινία, την κοιλότητα όπου εφαρμόζει ο θύλακας της ταινίας και δύο οδηγούς, που κατευθύνουν την ταινία στη σωστή θέση στην επιφάνεια τοποθέτησης.

Όταν η ταινία τοποθετείται στην επιφάνεια τοποθέτησης, επιβεβαιώνεται η ορθότητα σε 3 διαφορετικά σημεία δηλ. η οπή της ταινίας τοποθετείται έτσι ώστε να περιβάλλει την προεξοχή της επιφάνειας. Ο θύλακας της ταινίας τοποθετείται έτσι ώστε να εφαρμόζει στην κοιλότητα της επιφάνειας. Η ταινία τοποθετείται έτσι ώστε να περιορίζεται ανάμεσα στους οδηγούς της επιφάνειας.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης συσκευής, είναι:
  • Η επιβεβαίωση λήψης φαρμάκου. Ο ασθενής μπορεί να επιβεβαιώσει οπτικά και γευστικά τη χορήγηση του φαρμάκου, ελέγχοντας την ποσότητα της δόσης πριν και μετά την εισπνοή.
  • Η ακριβής δοσολογία. Η δόση που χορηγείται δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη της ονομαστικής.
  • Η προφύλαξη της δόσης. Η δόση βρίσκεται προφυλαγμένη στο θύλακα της ταινίας, άρα δεν επηρεάζεται από φως, υγρασία, κ.λπ. και
  • Η εύκολη χρήση. Δεν απαιτείται σύνθετος χειρισμός για τον οπλισμό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
"Εθνος"