Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Μεγαλύτερη επιστροφή φόρου σε περισσότερους δικαιούχους

Μεγαλύτερη επιστροφή φόρου σε περισσότερους δικαιούχους

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΟΧΑΡΗ
Περισσότεροι θα έχουν λαμβάνειν περισσότερα από την Εφορία μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων για το 2013, σύμφωνα με τον επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.


Οι επιστροφές φόρων φέτος, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, θα είναι περισσότερες τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσά, σε σύγκριση με πέρυσι, όπως είπε στον Αντ1 το πρωί της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Την ίδια ώρα, «άφεση αμαρτιών» δίνει και επίσημα το υπουργείο Οικονομικών σε όσους φορολογουμένους κατέθεσαν ή πρόκειται να καταθέσουν έως τις 30 Αυγούστου τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα, δηλαδή αφού παρήλθε η ημερομηνία υποβολής βάσει του ΑΦΜ τους.
Οπως ανακοίνωσε χθες, προτίθεται να επιτρέψει, με νομοθετική ρύθμιση, ως εμπρόθεσμη την υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου.
Ετσι δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις, αρκεί να υποβληθούν μέχρι τα τέλη του μήνα.
Ανακοίνωση
Η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους -για πρώτη χρονιά φέτος- ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα). Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι.
Συνεπώς, κάθε υποβολή μετά την 30ή Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Τέλος, το υπουργείο γνωστοποίησε πως ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του έτους 2014 θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο ώστε να ανακοινωθούν οριστικές, αμετάκλητες, ημερομηνίες υποβολής τον Δεκέμβριο, πράγμα που θα επιτρέψει τον σωστό προγραμματισμό για όλους τους φορολογουμένους.
"Εθνος"