Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΑΜΥΝΤΑΙΟ «Δεν θα γίνουμε Αμυγδαλέζα του Βορρά»

Επί ποδός βρίσκονται δήμος και κάτοικοι του Αμυνταίου Φλώρινας, οι οποίοι αντιδρούν στην απομάκρυνση των μονάδων στρατού από την περιοχή, εκφράζοντας μάλιστα φόβους ότι η εκκένωση γίνεται, για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι φύλαξης λαθρομεταναστών.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινωθεί αιφνιδίως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η προσωρινή αναστολή της απόφασης, ωστόσο ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο ήδη έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Η δημοτική αρχή και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τις παραιτήσεις, αν δεν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την παραμονή των μονάδων στην περιοχή, της Α’ ΕΑΝ στην Κομοτηνή και του 9ου Λόχου Μηχανικού στο Μαυροδέντρι Κοζάνης. Η κυβερνητική απόφαση έγινε γνωστή στο δήμο Αμυνταίου τις προηγούμενες ημέρες από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), παρότι υπήρχε συμφωνία για ενίσχυση του στρατεύματος μετά και τη δημιουργία υποδομών από τον οικείο δήμο. «Είναι μία ακραία ενέργεια η παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά πρόκειται για ακραίες καταστάσεις», τόνισε ο δήμαρχος Μάκης Ιωσηφίδης, προσθέτοντας ότι επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος, «γιατί δεν έχουμε άλλα όπλα να πολεμήσουμε τη μεγάλη αδικία που συντελείται στην περιοχή μας». Επισήμανε ακόμη ότι η κινητοποίηση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας είχε αποτέλεσμα, καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία των βουλευτών του νομού Φλώρινας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο τελευταίος διαβεβαίωσε ότι η αρχική απόφαση αναστέλλεται προσωρινά, συνεπώς οι μονάδες δεν θα μετακινηθούν. «Η δέσμευση του υπουργού είναι προφορική και δεν μας καλύπτει σε καμία περίπτωση. Ο δήμος και οι κάτοικοι ζητούν ενυπόγραφη την απόφαση αναστολής της μετακίνησης του στρατού. Διαφορετικά παραιτούμαστε και θα συμμετάσχουμε στο γενικό ξεσηκωμό της περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωσηφίδης.

«ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Ο δήμαρχος Αμυνταίου κατήγγειλε ότι η απόφαση του ΓΕΣ ήταν αιφνιδιαστική και υπαγορεύτηκε, όπως είπε, από τοπικά συμφέροντα και μικροπολιτικά παιχνίδια κομματικών παραγόντων του γειτονικού νομού Κοζάνης. Μάλιστα εξέφρασε φόβους ότι απώτερος σκοπός είναι να μετατραπεί το υφιστάμενο στρατόπεδο «Παπαπέτρου» σε χώρο φύλαξης λαθρομεταναστών. «Θεωρώ ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας. Επιχειρείται να γίνει το στρατόπεδο μία νέα Αμυγδαλέζα στο Βορρά και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», δήλωσε ο κ. Ιωσηφίδης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο δήμος σε συνεννόηση με τις προηγούμενες διοικήσεις του ΓΕΣ διευκόλυνε στη μείωση του λειτουργικού κόστους του στρατού στο Αμύνταιο. «Παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν όμως και τη συμφωνία που κλείστηκε, η νέα ηγεσία του ΓΕΣ έκανε στροφή 180 μοιρών αλλάζοντας το σχεδιασμό που ουσιαστικά διαλύει το στρατόπεδο», τόνισε.
Σύμφωνα με το δήμο Αμυνταίου η μετακίνηση των μονάδων δεν εξυπηρετεί κανέναν επιχειρησιακό στόχο, αλλά αντίθετα αφήνει ακάλυπτη την περιοχή στην οποία παράγεται η ενέργεια στη χώρα μας, δημιουργώντας τεράστια έξοδα σε μία περίοδο στην οποία η χώρα προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους από κάθε δραστηριότητα.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να τεθούν οι παραιτήσεις στη διάθεση του πρωθυπουργού ήταν ομόφωνη, ενώ τη στήριξή τους στο αίτημα να παραμείνουν οι μονάδες στο Αμύνταιο εξέφρασαν οι βουλευτές Φλώρινας Ευ. Κωνσταντινίδης και Θ. Γερμανίδης, η βουλευτής Κοζάνης Ρ. Μακρή, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.