Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Οικογένεια εκβιαστών

Για εκβίαση σε βάρος ιδιοκτήτη καφετέριας και της μητέρας του, την οποία μάλιστα είχαν μετατρέψει σε... οικογενειακή υπόθεση, κατηγορούνται ένας 62χρονος με τους δύο γιους του. Η ασφάλεια συνέλαβε τον πατέρα και τους νεαρούς γιους, όπως και τον 45χρονο δικηγόρο τους.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Όπως ανακοίνωσε χθες η αστυνομία, οι συλλήψεις έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της πόλης, στην καφετέρια ιδιοκτησίας 55χρονης και του 34χρονου γιου της, οι οποίοι είχαν στα χέρια τους 100.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα για να τα παραλάβουν οι συλληφθέντες. Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη οικονομικών διαφορών που είχαν οι συλληφθέντες με τους ιδιοκτήτες της καφετέριας, οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελία στο τμήμα δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατηγορούμενοι και καταγγέλλοντες είχαν συνεργαστεί στην καφετέρια, και συγκεκριμένα οι πρώτοι είχαν πάρει μετοχές αφού κατέβαλαν το ποσό των 50.000 ευρώ. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, επειδή αποχώρησαν από την επιχείρηση ζητούσαν ποσό 120.000 ευρώ, ενώ στην πορεία μείωσαν τις απαιτήσεις τους σε 100.000 ευρώ. Η 55χρονη και ο 34χρονος γιος της αδυνατούσαν να καταβάλουν αυτά τα χρήματα και υποστήριζαν ότι θα τους επέστρεφαν μόνο το ποσό των 35.500 ευρώ, καθώς το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για διάφορα έξοδα της επιχείρησης που είχαν από κοινού για ένα διάστημα. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως αναφέρουν στην καταγγελία, δέχτηκαν απειλές.
Συγκεκριμένα, ο 34χρονος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι πριν από ένα μήνα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από άγνωστους «φουσκωτούς», οι οποίοι του διαμήνυσαν ότι πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στον 62χρονο, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης άλλης γνωστής επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, στη δικογραφία καταγράφεται, χωρίς να κατηγορηθεί κανείς, πως το κατάστημα δέχτηκε επίθεση από αγνώστους οι οποίοι έσπασαν τα τζάμια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΜΕΝΑ
Στη συνάντηση που έγινε στην καφετέρια η γυναίκα είχε 100.000 ευρώ, που είχαν προσημειωθεί από την ασφάλεια, όμως ο 26χρονος, που στη συνέχεια συνελήφθη, και ο δικηγόρος του, που ήταν παρών, αρνούνταν να τα παραλάβουν. Όπως κατέθεσε η γυναίκα, της ζήτησαν αρχικά να παραδώσει επιταγή με το συγκεκριμένο ποσό, και όταν αρνήθηκε της πρότειναν να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό και στη συνέχεια να κάνει πάλι ανάληψη και να τους τα παραδώσει.
Ύστερα από ώρα οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην καφετέρια συλλαμβάνοντας τον νεαρό και τον δικηγόρο και στη συνέχεια συνέλαβαν τον 62χρονο και τον άλλο του γιο, 28 χρόνων. Χθες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Ευαγγελία Καρανίκα, η οποία τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον ανακριτή. Ο δικηγόρος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι μεσολάβησε για τη διευθέτηση αστικής διαφοράς μεταξύ των συλληφθέντων και αυτών που κατήγγειλαν την υπόθεση, λειτουργώντας ως συνήγορος. Και οι υπόλοιποι συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι διεκδίκησαν τα χρήματα που είχαν δώσει για την αγορά μέρους της επιχείρησης.