Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ Μαζικό "παρών" στο λαμπρό διήμερο

Χιλιάδες προσκυνητές και εκπρόσωποι του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν και φέτος μαζικά το «παρών» στις διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις, που αρχίζουν σήμερα, στο ναό της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας.

 Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία της χώρας, στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και αιρετών της αυτοδιοίκησης. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ενώ από τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκπροσωπηθεί από κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής τους βουλευτές Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αλέξη Μητρόπουλο. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπηθεί από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Αντώνη Σαουλίδη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από το βουλευτή Ημαθίας Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο, ενώ στις πανηγυρικές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων κυρίως από τους γύρω νομούς αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά θα βρίσκεται και αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστοί, που συρρέουν από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Ξεχωριστή βέβαια η παρουσία των Ελληνοποντίων, που τιμούν την Παναγιά του Πόντου κάθε Δεκαπενταύγουστο με ιδιαίτερη ευλάβεια και μαζικότητα. Και φέτος αναμένονται προσκυνητές και εκπρόσωποι Ποντιακών Ομοσπονδιών και Οργανώσεων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία, ενώ η ποντιακή νεολαία έχει αναλάβει να στηρίξει ενεργά και έμπρακτα τη διοργάνωση και τις εκδηλώσεις. Ειδικότερα περισσότεροι από 200 πόντιοι νεολαίοι προσφέρουν εδώ και δεκαπέντε ημέρες εθελοντική εργασία, προκειμένου ο χώρος του προσκυνήματος να προετοιμαστεί κατάλληλα, για να φιλοξενήσει τους χιλιάδες προσκυνητές.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Όπως τόνισε στη «Μ» ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, «η γιορτή της Παναγίας Σουμελά στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης και ενότητας ιδίως τώρα στους δύσκολους καιρούς της κρίσης. Εμείς επιμένουμε σε μία Ευρώπη αρχών και αξιών, διότι δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με τους ισολογισμούς».
Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις και το τελετουργικό, την πανηγυρική λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου θα τελέσει ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων. Επίσης και φέτος μετά τη θεία λειτουργία θα δοθεί υποτροφία σε μαθητή ή μαθήτρια του γενικού λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν τον Απρίλιο του 2003 στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Παράλληλα στο περιθώριο των θρησκευτικών εκδηλώσεων θα συλλέγονται φάρμακα από τους προσκυνητές, τα οποία θα δοθούν σε ανασφάλιστους και άνεργους.

ΒΕΡΜΙΟ Εορτασμός με κειμήλια της ελληνικής επανάστασης
Το ξεχωριστό γεγονός των φετινών εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά είναι η υποδοχή των κειμηλίων με τις βαλσαμωμένες καρδιές του Αλέξανδρου και του Γεώργιου Υψηλάντη, ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που κατάγονταν από την Υψηλή του Πόντου.
Η τελευταία επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη ήταν να σταλεί στην Ελλάδα η καρδιά του, η οποία βαλσαμώθηκε μετά το θάνατό του το 1828 σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής και σήμερα φυλάσσεται στο «Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων» των Αθηνών, στο ναό των Ταξιαρχών, που είχε ιδρυθεί από τη Μαρία, τη σύζυγο του Γεωργίου Υψηλάντη. Οι δύο βαλσαμωμένες καρδιές ήδη από τις 5 Αυγούστου βρίσκονται στη Βέροια και σήμερα το απόγευμα θα γίνει η επίσημη υποδοχή και λιτανεία τους στο χώρο του προσκυνήματος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σήμερα
17:55 Υποδοχή κειμηλίων με τις καρδιές του Αλέξανδρου και του Γεώργιου Υψηλάντη.
18:00 Μέγας εσπερινός μετ’ αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της αγίας εικόνας.
21:00 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.

Πέμπτη 15 Αυγούστου
07:00 Όρθρος και πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος.
09:45 Προσέλευση προσκεκλημένων.
10:30 Επίσημη λιτάνευση της αγίας εικόνας και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.

"Μ"